Dovrefjell ble dannet blant dinosaurer i tropene Fjellplatåene på Dovrefjell og dalfører nordover til Trondheimsfjorden ble dannet i jura tid, for mellom 200 og 150 millioner år siden. Den gang lå Norge i en subtropisk klimasone på høyde med det som i dag er Middelhavet.
Flere folk og behov for klimatilpasning vil gi et enda større behov for grus og pukk Norge eksporterte i 2022 nesten 30 millioner tonn pukk til en verdi av to milliarder kroner. Det utgjorde 30 prosent av fjorårets norske pukkproduksjon.
Knøttsmå beinprøver kan oppklare mysteriet om hvordan «Iggy» og dinosaurflokken døde I området Bernissart i Belgia døde 30 iguanodon-dinosaurer av ukjent årsak for rundt 125 millioner år siden. Norske forskere hjelper nå til med å oppklare det eldgamle mysteriet.
Her vart siste istid avslutta i Gudbrandsdalen For om lag 10.000 år sidan forsvann siste rest av innlandsisen frå dalbotnen ved Vinstra i Gudbrandsdalen. Det markerte samstundes slutten på istida i det meste av Sør-Noreg.
Forskere lette etter mineralressurser i geologisk arkiv Forskere har gått gjennom deler av et omfattende geologisk arkiv fra Norddal geologisenter på indre Sunnmøre i sin jakt på mineralressurser i fylket.
Over tre kilometer høye søyler av gass stiger opp fra Norges største dyp Verdens kanskje høyeste gass-søyle strømmer ut fra Norges største dyp. Fra 3.900 meters havdyp i Molloydypet vest av Svalbard, driver gassen hele 3,3 kilometer oppover i vannmassene.
Geologene går opp i lufta for å kartlegge bakken I sommer har geologer brukt helikopter for å måle elektrisk motstand og magnetfelt.
Funn av vulkanske bergarter i Trøndelag kan forklare hvordan Iapetushavet forsvant for 400–600 millioner år siden