En notis fra Norges geologiske undersøkelse - les mer.

Astronauter til månelignende Lofoten
En gruppe forskere fra den europeiske romfartsorganisasjonen ESA har nylig saumfart Flakstad i Lofoten på jakt etter anortositt. De trener på å kjenne igjen bergarter som finnes på månen. Bergarten anortositt bygger opp de lyse høylandsområdene i Lofoten, og er også er en av de to viktigste bergartene på månen.
Gjennom flere feltkampanjer i ESA-programmet Pangaea får astronautene lære hvordan de kan se forskjell på bergarter. De blir også sendt alene ut i felt for å ta prøver, fulgt fra et kontrollrom som om de faktisk arbeidet på månen.
– I år har vi hatt én astronaut og flere geologer med oss på feltarbeidet i Lofoten. Neste år skal vi arrangere kurs for seks astronauter i det samme området, opplyser guide og geolog Kåre Kullerud. Etter 20 år som professor ved Universitetet i Tromsø – Norges arktiske universitetet, og nå kurator ved Norsk Bergverksmuseum, kjenner han berggrunnen og den grovkornede anortositten i Lofoten svært godt.
Kullerud minner om at astronauter fra de tre siste Apollo-ferdene i 1971 og 1972, også studerte bergartene i Lofoten før de reiste. Det er ventet at den neste bemannede romferden til månen vil skje i løpet av 2024.
Les mer om bergarten i Lofoten på nettsiden til Norges geologiske undersøkelse