Denne artikkelen er produsert og finansiert av Norges geologiske undersøkelse - les mer.

Denne lille prøven på rundt en centimeter kan hjelpe til med å oppklare hva som skjedde med dinosauren «Iggy».

Knøttsmå beinprøver kan oppklare mysteriet om hvordan «Iggy» og dinosaur­flokken døde

I området Bernissart i Belgia døde 30 iguanodon-dinosaurer av ukjent årsak for rundt 125 millioner år siden. Norske forskere hjelper nå til med å oppklare det eldgamle mysteriet.

Fra 1878 til 1881 ble det funnet 30 intakte skjeletter av iguanodon-dinosaurer. De ble oppdaget av gruvearbeidere i Bernissart-området i Belgia. 

Oppdagelsen ble regnet som et stort funn fordi det viste anatomien til dinosaurene for første gang. 

Naturlig død, uhell, massemord eller seriemordere?

De fant også fossiler av fisker, krokodiller, amfibier og insekter, og rester av leire som normalt finnes langt over bakken. 

Funnet ble gjort i et synkehull. Det ble antatt at dinosaurene hadde bodd i en dal eller et juv med en innsjø i nærheten. De første teoriene gikk ut på at dinosaurene kunne ha druknet her under sesonger med flom.

Deler av skjelettet til Iggy. Det ble funnet 30 intakte skjeletter av iguanodon-dinosaurer.

Siden den gang har det vært lansert flere teorier om hvordan og hvorfor dinosaurene døde. Noen av dem har vært:

  • En naturlig død som kan skje i naturen, selv med store grupper dyr.
  • Et uhell som for eksempel et skred kunne ha utløst synkehullet og tatt livet av gruppen.
  • At flokken hadde blitt jaget av en seriemorder som et rovdyr. Iguanodonene søkte så tilflukt i innsjøen, som gjorde at noen av de druknet. Flokken kunne også ha sultet i hjel eller blitt forgiftet eller kvalt av gasser.

På sporet av et svar

Fra 2015 ble disse teoriene undersøkt av flere av forskere ved Royal Belgian Institute of Natural Sciences. De brukte:

  • 3D-modeller for å gjenskape funnene fra 1887 til 1881.
  • Kjerneprøver, som kan si noe om tilstanden i jorda.
  • Fiskefossiler og andre dyr fra innsjøen Bernissart Lake.
  • Sedimentprøver fra innsjøen som stemte overens med synkehullet.
  • Sulfidtester for å undersøke eventuell forgiftning.

– Basert på resultatene til forskerne fra Belgia er den mest sannsynlige teorien nå at dinosaurene var veldig tunge. Det kunne ha utløst synkehullet eller skredet som skjedde, sier forsker Nolwenn Coint ved Norges geologiske undersøkelse (NGU).

Det blir tatt små prøver av ribbeinene til Iggy ved NGUs laboratorier.

Han forteller at da de store dinosaurene falt ned i innsjøen, forstyrret de sannsynligvis sedimenter på bunnen av innsjøen. Disse slapp så ut svovelsyregass som kan være dødelig eller gjøre dinosaurene bevisstløse. 

    – Dette kan forklare hvorfor fisker og andre dyr også døde, og hvorfor dinosaurene ikke kom seg opp av vannet, sier Coint.

Fra syre som ødela bein til knøttsmå prøver

Nå har de belgiske forskerne også kontaktet NGUs laboratorier for analyser av bein og tenner igjennom mineralet apatitt. 

Ved å analysere apatitten i dinosauren «Iggy» kan det fortelle oss mer om omgivelsene rundt dinosaurene. Muligens kan det gi mer klarhet i hva de døde av.

Slik ser prøven ut på nært hold.

– Før trengte man større mengder bein og brukte syre som oppløste prøvene for å gjennomføre analyser. Ved å bruke laser kan vi nå få små og svært presise prøver uten å ødelegge beinene. Vi ser fram til å få de endelige resultatene som forhåpentligvis gir oss noen svar, forteller Coint.

– Unik måte å lære mer

– NGUs analyser er en unik måte å lære mer om «Iggy», sier geolog Sophie Decrée ved Royal Belgian Institute of Natural Sciences. 

Dinosauren er en viktig del av belgisk kulturarv. Og siden omstendighetene som førte til dinosauren og de andre artsfellene er veldig uvanlige, synes hun det er spennende å lære mer om hva som skjedde. 

Powered by Labrador CMS