Denne artikkelen er produsert og finansiert av Norges geologiske undersøkelse - les mer.

Norges eldste sandkorn er inspirasjon til deler av RBKs nye drakt
Den lysebrune fargen på kragen og på siden på RBKs nye hjemmedrakt for 2023 henter inspirasjon i det eldste sandkornet som er funnet i Norge.
– Siden sandkornet ble funnet i Melhus i Trøndelag, var dette en naturlig knagg å henge drakten på, sier Stian R. Moursund. Han er salgs- og markedssjef i Rosenborg Ballklub (RBK).
Fotball på grusbane
Han forteller videre at fotballen jo er mye spilt på grusbaner, og Rosenborg sin spede start i 1917 var på en grusbane. Ett sandkorn er ikke så mye alene, men sammen med andre sandkorn, så kan det bli til noe stort.
– Med tiden kan de sandkornene bli til sandstein og deretter omgjøres til både skifer og gneis. Da har du noe steinhardt å bryne deg på – akkurat slik som Rosenborg skal være, utdyper Moursund.

Han trekker fram klubbens supportere som viktig for at RBK skal kunne komme tilbake til storhetstiden med Champions League spill og årlige seriegull.
– Som våre supportere synger: «Sammen kan vi oppnå alt.» Derfor er det sandfarge på drakten vår i år.
Rester av Grønland i Trøndelag
– Det er morsomt at arbeidet vi gjør, kan være til inspirasjon også utenfor geologi og forskning, sier NGU-forsker Trond Slagstad.
Sammen med forskerkollega David Roberts fant han Norges eldste sandkorn. Det er 3,63 milliarder år gammelt.
Kornet ble funnet på Hølonda rundt 50 kilometer sørvest for Trondheim i 2013. Hølonda er et tidligere sogn og kommune. Det er i dag en del av Melhus kommune.

– Vi vet at kontinentalplatene der Norge og Grønland ligger i dag, tørnet sammen for cirka 400 millioner år siden. Store mengder jordskorpe som tilhørte den grønlandske platen, ble liggende igjen i Norge. Vi finner mange spor etter det her i Trøndelag, uttalte Slagstad i et intervju med Aftenposten i 2013.
Kobber i Midt-Norge og marmor i Fauske skyldes sammenstøtet
Dette sammenstøtet har sørget for at det finnes viktig mineraler i Norge.
– Langs det som i dag er norskekysten, ble det da presset opp en høy fjellkjede. Ikke ulik dagens Himalaya. At det i dag finnes kobber i Midt-Norge og marmor i Fauske, skyldes sammenstøtet med Grønland, sa Slagstad videre i Aftenposten.
