
Skandaleforskeren som skapte de første genredigerte menneskene, er tilbake i jobb
Etter tre år i fengsel, fortsetter han forskningen på genredigering. Denne gangen skal han følge reglene, ifølge han selv.
I november 2018 kom nyheten om de genredigerte tvillingene.
Den kinesiske forskeren He Jiankui hadde redigert arvestoffet til to tvillingjenter før de ble født.
Målet var å gjøre dem resistente mot hiv-viruset.
Og det skal ha fungert, ifølge Jiankui selv. Nå er jentene rundt fem år gamle.
Dermed ble de to jentene de første menneskene vi vet om som er blitt født etter å ha fått genmaterialet sitt endret.
Brukte CRISPR-teknologi
Eksperimentet ble gjort på syv kinesiske foreldrepar som fikk hjelp til assistert befruktning.
I løpet av prosessen ble embryoene genredigert med CRISPR-teknologi: Forskerne fjernet et gen som gjør det mulig for barn å bli smittet med hiv.
Det var bare ett av de syv parene som ble gravide etter den assisterte befruktningen, ifølge denne saken på forskning.no.
Det er dette paret som ble foreldre til tvillingene Lulu og Nana i 2018.
Ingen vitenskapelig publisering
Forskeren publiserte aldri resultatene fra eksperimentet i et vanlig vitenskapelig tidsskrift.
Jiankui la i stedet ut fem videoer på YouTube. Der forteller han hva han og kollegaene har gjort og hvorfor de gjorde det.
– Ingen andre gener enn det som skal forhindre hiv-smitte, ble endret. Jentene er like trygge og sunne som andre babyer, sier Jiankui i en av videoene.
Sterke reaksjoner
Forskere over hele verden reagerte på Jiankuis eksperiment.
– Vi kan bare bruke ordet galskap for å beskrive dette eksperimentet som er utført på mennesker, skriver mer enn 120 kinesiske forskere i et åpent brev som ble lagt ut på den kinesiske sosiale medier-tjenesten Weibo. Brevet ble oversatt av nettavisen Quartz.
Mangelen på åpenhet om forskningen er også blitt sterkt kritisert. Og ikke minst risikoen for de to tvillingene. For hvordan kan forskeren med sikkerhet vite at tvillingene er uskadet?
En studie med de første resultatene fra eksperimentet viser at genredigeringen kan ha gitt tvillingene høyere risiko for å dø av andre ting.
Mest lest
Dømt til fengsel
I Kina er det bare lov å forske på befruktede egg inntil 14 dager etter befruktning, og ikke på befruktede egg som skal bæres frem – i likhet med i mange andre land, inkludert Norge.
Derfor beordret Det kinesiske vitenskapsdepartementet stans i det kontroversielle eksperimentet i 2018.
Og He Jiankui ble året etter dømt til tre års fengsel og en bot på tre millioner yuan, som er omtrent fire millioner kroner.
Tilbake på laboratoriet
Tidligere denne uken publiserte den japanske avisen The Mainichi et intervju med skandaleforskeren – ett år etter at han ble løslatt.
Der forteller Jiankui at han har som mål å behandle sjeldne genetiske sykdommer som Duchennes muskeldystrofi og arvelig Alzheimers sykdom ved å bruke genredigering i menneskelige embryoer.
Etter løslatelsen i 2022 skal han ha etablert tre laboratorier i Kina, deriblant i Beijing og Wuhan, og gjenopptatt forskningen.
– Vi vil bruke forkastede menneskelige embryoer og overholde både nasjonale og internasjonale regler, forklarer han til avisen Mainichi.
Han benekter enhver intensjon om å produsere flere genomredigerte babyer.
----
Rettelse 9.4.2024 kl. 09.20: Feil i årstall for når nyheten om tvillingene kom, ble endret fra 2008 og 2018.