Det er økt risiko for svangerskapsforgiftning ved graviditet med gutter, viser forskning.

Det er klar forskjell på å være gravid med en gutt eller jente i magen, ifølge forskere

Graviditet med gutter er i flere studier knyttet til økt risiko for en rekke sykdommer og fødselskomplikasjoner.

Er det forskjell på graviditet avhengig av om du venter en gutt eller en jente?

Ja, er det korte svaret fra forskerne.

– Det er helt klart forskjell på om du venter en gutt eller en jente, sier Jacob Alexander Lykke, som er fødselslege ved Rigshospitalet i Danmark.

Spontanabort og svangerskapsforgiftning

Graviditet med gutter er forbundet med en noe økt risiko for en rekke sykdommer og fødselskomplikasjoner, fortsetter han.

– Det finnes studier som viser at flere gutter aborteres tidlig, flere gutter fødes for tidlig, og det er også en økt risiko for svangerskapsforgiftning når man er gravid med en gutt, sier legen.

En svensk studie undersøkte i 2010 dette. Over én million nyfødte født mellom 1990 og 2001 var med. Studien konkluderte med at risikoen for svangerskapsforgiftning er høyere for svangerskap med guttebabyer.

Mens risikoen med gutter var 3 prosent, var den 2,9 prosent for jenter.

– Vi undersøkte ulike fødselsrelaterte komplikasjoner for både gutter og jenter, og i samtlige av dem hadde guttene en liten, men likevel betydelig høyere risiko for komplikasjoner, sier Karin Källén. Hun er professor ved Avdelingen for obstetrikk og gynekologi ved Lunds universitet i Sverige og en av forskerne bak den store studien.

Hva er svangerskapsforgiftning?

Svangerskapsforgiftning er en sykdom som rammer om lag fem prosent av gravide kvinner, og risikoen er høyest blant førstegangsfødende.

Sykdommen kjennetegnes av høyt blodtrykk og protein i urinen. I sjeldne tilfeller kan sykdommen utvikle seg til kramper og hjerneblødninger. Det dør omtrent én kvinne av sykdommen hvert år.

Kilde: Herlev Hospital

Økt risiko for å lekke fostervann og for morkakeløsning

Det er også økt risiko for såkalt «tidlig vannavgang» for dem som er gravide med gutter. Det innebærer at fostervann lekker, noe som kan føre til for tidlig fødsel.

Her var risikoen for for tidlig fødsel 1,3 prosent for guttesvangerskap og 1,2 prosent for jentesvangerskap.

I tillegg viser de svenske forskernes resultater at graviditet med gutter øker risikoen for veksthemming hos barnet.

– Risikoen for morkakeløsning, som i verste fall kan føre til at moren forblør eller at fosteret ikke kan reddes, var også større, forklarer Karin Källén.

Det er imidlertid viktig å understreke at risikoen for disse problemene er lav for gravide kvinner – uansett om de skal ha jenter og gutter.

Risikoen for svangerskapsforgiftning, morkakeløsning, veksthemming og for tidlig vannavgang ligger mellom 0,5 og 5 prosent.

Mange slags komplikasjoner

Forskning tyder også på at kjønnet til den førstefødte kan påvirke hvor lett eller vanskelig det er å gjennomføre nye svangerskap.

I en studie fra 2021 viser forskere fra Aalborg Universitet at kvinner med sønner som førstefødte, har større sannsynlighet for å oppleve såkalt sekundært tilbakevendende svangerskapstap – det vil si problemer med å bære frem senere svangerskap.

– Kvinner som får gutter som førstefødte, har høyere risiko for spontanabort sammenlignet med kvinner som fikk jenter første gang de fikk barn, sier Ole B. Christiansen, overlege og professor ved Aalborg Universitet i Danmark.

Kvinner med sekundære gjentatte svangerskapstap og som har en gutt som førstefødte, har mer enn 20 prosent økt risiko for spontanabort i hvert svangerskap.

Fenomenet kalles noe så uhyggelig som «Big brother is killing you».

Kjønn er ikke den eneste faktoren

Kjønnet på det førstefødte barnet er imidlertid ikke den eneste faktoren som avgjør om kvinner kan bære frem senere svangerskap, forklarer Christiansen.

– Langt fra alle kvinner med gutter som førstefødte, har problemer med å fullføre svangerskapet med barn nummer to. Det ser ut til å være barnets kjønn i kombinasjon med genetiske faktorer, blant annet en bestemt vevstype hos kvinnene, som er avgjørende, forklarer han.

Kvinner med visse HLA klasse 2-vevstyper har en tendens til å reagere sterkere på såkalte HY-antigener fra mannen som videreføres i omtrent halvparten av barnets arvemateriale.

Et foster har som kjent av arvemateriale og vev fra både mor og far. Hvis vevet skiller seg for mye fra morens, kan det oppstå en uhensiktsmessig reaksjon fra morens immunsystem.

– Hvis kvinnens førstefødte er en gutt og hun har en av disse HLA-vevstypene, kan immunforsvaret hennes reagere voldsomt på guttefosteret eller morkaken, noe som øker risikoen for spontanabort, forklarer Christiansen.

– Men det er viktig å understreke at det er en del usikkerhet her. Vi kan se at kvinner med førstefødte sønner som synes det er vanskelig å få barn nummer to, har større sannsynlighet for spontanabort. Men dette kan være en korrelasjon og ikke en årsakssammenheng, understreker Christiansen.

Bør ikke bekymre seg

Hvis du er gravid med en gutt, bør du ikke være ekstra bekymret, ifølge fødselslege Jacob Alexander Lykke.

– Selv om det er en noe økt risiko for en rekke fødselskomplikasjoner, er det viktig å huske på at de aller fleste svangerskap går bra, sier han.

Dessuten kan vi ikke kontrollere kjønnet på barna eller genene, understreker Lykke.

– Det er det ikke noe vi kan gjøre noe med, og heldigvis ligger legevitenskapen langt fremme når det gjelder behandling av for eksempel svangerskapsforgiftning eller for tidlig fødte barn, sier han.

Referanser:

Emma Elsmén mfl.: Fetal gender and gestational-age-related incidence of pre-eclampsia. Acta Obstetricia et Gynecologica Scandinavica, 2010. DOI: 10.1080/00016340600578274

Caroline Nørgaard-Pedersen mfl.: Women with Recurrent Pregnancy Loss More Often Have an Older Brother and a Previous Birth of a Boy: Is Male Microchimerism a Risk Factor?. Journal of Clinical Medicine, 2021. DOI: 10.3390/jcm10122613

Maria Christine Krog mfl.: Gentagne graviditetstab. Ugeskrift for Læger, 2017.

© Videnskab.dk. Oversatt av Lars Nygaard for forskning.no. Les originalsaken på videnskab.dk her.

LES OGSÅ

Få med deg ny forskning

Powered by Labrador CMS