Denne artikkelen er produsert og finansiert av Nofima - les mer.

Giften i fryktet manet kan bli verdifull kosmetikk og medisin
Portugisiske krigsskip fører som regel til full alarm, smerte og rømming. Men nå kan maneten også bli brukt i verdifulle produkter.
Vi snakker altså om kolonimaneter. Vakre, gjennomsiktige «flottører» med en seillignende kam på toppen og lange tentakler med svært giftige nesleceller.
Giften er farlig for
alle som kommer i befatning med den. Maneten bruker den til å drepe fisk. Kolonimaneten Portugisiske krigsskip opererer i store forekomster i tropiske hav – og er fryktet fordi den også
herjer badestrender i varme hav.
En verdifull marin art
Men den fryktede maneten er ikke bare fy, fy. I det internasjonale forskningsprosjektet PhyPhy kan de slå fast at maneten med det vitenskapelige navnet Physalia physalis ikke bare er en av de farligste marine arter som okkuperer våre hav. Den er også en av de mest verdifulle.
– Portugisiske krigsskip er en spennende og uutnyttet kilde til flere potensielle produkter med høy verdi. Til og med den fryktede giften kan være verdifull, sier forsker Marte Jenssen.
Hun leder Nofimas rolle i det internasjonale forskningsarbeidet.
To portugisiske forskningsinstitusjoner og en portugisisk medisinsk kosmetikkprodusent utgjør i tillegg til Nofima, samarbeidspartnerne i prosjektet.
Forskerne har som mål å hente ut verdifulle komponenter fra kolonimaneten til bruk i medisinsk og kosmetisk industri.
Det innebærer blant annet å utvikle en prosess for masseutvinning av kollagen for kommersielle formål. Forskerne ser konturene av en ny serie produkter for medisinsk og kosmetisk industri.
Kollagen er det proteinet vi har mest av i kroppen. Vi har det blant annet i bindevev, huden, knokler, brusk og sener.

Nofimas rolle i prosjektet
De fryktede manetene ble samlet opp på øygruppen Azorene utenfor kysten av Portugal. Der skaper de store problemer for turistene som ønsker å besøke strendene.
På Azorene har portugisiske forskere hentet ut giftstoffene fra tentaklene. Giftstoffene evalueres for medisinske og kosmetiske formål. For eksempel til bruk i bekjempelse av kreft.
– Kan den naturlige giften brukes som fremtidens cellegift innen kreftmedisin? Mange av medisinene som brukes i dagens kreftbehandling, kommer opprinnelig fra naturen, sier Marte Jenssen.
Etter fjerning av giftstoffene er resten av manetene blitt fraktet til Nofima i Tromsø for at kollagenet kan utvinnes. Ekstraheres, på fagspråket. Kollagen brukes blant annet i kosmetikkindustrien.
– Nofimas rolle i prosjektet er oppskalering av kollagenekstraksjon. Vi har fasilitetene for oppskalering, helt fra laboratorieskala og opp til storskala produksjon i det nasjonale pilotanlegget Biotep. I PhyPhy-prosjektet skal oppskaleringen utføres opp til 30 liters tanker. Det har vist seg å være en omfattende prosess, sier forskeren.

Så mye kollagen som mulig
Maneten er svært gelelignende. Det gjør den litt vanskelig å jobbe med.
– Den skiller seg fra andre råstoff vi har brukt for kollagenekstraksjon, for eksempel fiskeskinn. Derfor blir det veldig spennende å se hva resultatene blir til slutt. Målet er å få ut så mye kollagen som mulig, av høy kvalitet, med en så billig og miljøvennlig prosess som mulig, slår Marte Jenssen fast.
Kollagenet skal brukes som det er, men det skal også såkalt hydrolyseres. Det innebærer at det brytes ned til mindre peptider. Dette for å se hvordan dette påvirker egenskaper som for eksempel løselighet.
Et peptid består av en kort rekke av aminosyrer. En lengre rekke kalles proteiner.
Aminosyrer er kroppens byggeklosser. De aminosyrene som kroppen ikke kan lage selv, kalles ofte for vitaminer og må tilføres gjennom kosten.
– Kollagenet skal senere formuleres inn i ulike hudprodukter. Da er løselighet essensielt. I tillegg skal relevante bioaktiviteter undersøkes, som for eksempel effekt på hudceller, forklarer forskeren.
I tillegg til giftstoffer og kollagen jobbes det med å finne nye enzymer for hydrolyse av kollagenet. Enzymer er små biologiske sakser. De klipper proteinene i mindre biter.
Prosjektet går nå mot slutten og skal være avsluttet i løpet av april. Så langt i prosjektet er det ifølge Marte Jenssen gjort mange spennende funn, både på giftstoffene og kollagenet.
Et eksempel på funn er at kollagenpeptidene etter hydrolyse med et kommersielt enzym viser forbedret metabolsk aktivitet og migrasjonsegenskaper av hudceller.
– Dette er effekter som kan være relevant for eksempel for sårheling. Det jobbes videre nå på Universitetet i Uminho for å finne ut hva som er mekanismene bak dette, sier hun.
Fra problem til ressurs?
Oppblomstring av maneter er et problem mange steder i verden. Her til lands er vi plaget av perlesnormaneten. Den skaper store problemer blant annet i oppdrettsnæringen.
Spørsmålet er om den pågående forskningen kan endre problemet med maneter til en ressurs?
– Dersom målet i fremtiden er å lage en prosess hvor man kan hente så mye manet som mulig opp fra havet og lage kollagen med en bærekraftig prosess, må nok metoden tilpasses gjennom mer forskning, sier Marte Jenssen.
Fikk du med deg disse artiklene fra Nofima?
-
Disse sensorer vet hvor søte tomatene er
-
Dette må du tenke på når du velger hermetikk til beredskapslageret
-
Kan lys og fôr styre laksens kjønnsmodning?
-
Slik kan man unngå matforgiftning fra rakfisk
-
Fiske av kongekrabbe: Nye teiner skal fange bare de store og kjøttfulle hannkrabbene
-
Dette fant de profesjonelle smaksdommerne da de testet spekeskinker