Annonse

Denne artikkelen er produsert og finansiert av Nofima - les mer.

Ny metode kan gi enormt protein-innhold i bønner og erter 

Dette kan gjøre Norge selvforsynt med planteprotein.

Her spirer proteinrike åkerbønner. Flere bønder er nå interessert i å dyrke slike belgvekster.
Publisert

Storfekjøtt har fra 14 til 22 prosent protein. Det er smått i forhold til åkerbønner, som i utgangspunktet har 30 prosent.

Nå kan altså en ny metode gi mye mer proteinrik mat fra norske åkere.

– For åkerbønner kan vi øke proteininnholdet fra rundt 30 prosent til opptil 65 prosent, og for erter fra drøyt 20 prosent til opptil 55 prosent i konsentratene, sier forsker Svein Halvor Knutsen i Nofima. Han har ledet arbeidet.

Norges største forskningsfabrikk for mat, Matpiloten på Nofima, gjør det mulig å sammenligne sorter av erter og åkerbønner. 

Her kan fagfolk studere deres egnethet for produksjon i stor skala. De bruker det samme utstyret til å undersøke vanlige kornsorter som bygg og havre.

Bærekraftig teknologi uten kjemikalier og vann

Metoden for å isolere eller konsentrere protein kalles tørrfraksjonering eller luft- klassifisering. 

Tørrfraksjonering sikter finmalt mel av bønner og erter, og skiller stivelseskorn fra proteinpartikler ved hjelp av luftstrømmer. 

Prosessen starter med at frøene avskalles, deretter finmales de i en mølle. 

Til slutt blåser en luftstrøm melet slik at de lette proteinpartiklene skilles fra de tyngre stivelseskornene.

– Metoden skiller seg fra tradisjonell proteinisolering ved at den ikke bruker vann, syrer eller baser. Dette gjør prosessen mer miljøvennlig og bevarer proteinets opprinnelige struktur, forklarer Knutsen.

Nofima-forsker Svein Halvor Knutsen holder fram bønner og bearbeidede bønneingredienser som kan brukes i for eksempel planteburgere.

Åkerbønner er ikke egnet for alle

Belgvekster er en god kilde til protein og fiber. De har en gunstig sammensetning av aminosyrer – altså byggesteinene kroppen trenger for å vokse og fungere. De er også rike på sunne plantestoffer og mineraler. 

Derfor passer åkerbønner og erter fra norske åkere godt inn i et balansert kosthold.

Åkerbønner er likevel ennå ikke egnet for alle. De inneholder to stoffer, vicin og convicin. Stoffene kan føre til favisme, en form for anemi, hos personer med en genetisk betinget enzymmangel. 

Derfor dyrkes det hovedsakelig sorter med lavt innhold av disse stoffene. I Canada finnes det allerede sorter helt uten vicine og convicine.

Forskerne hos Nofima undersøker hvordan innholdsstoffer i erter og bønner varierer med sort, sesong og dyrkingssted. 

– Det ser ut som om sort og modning betyr mest for proteininnholdet. I det store bildet er det likevel bare små forskjeller mellom sorter, og alle er godt egnet for tørrfraksjonering, forteller forsker Gesine Schmidt.

Hun er ansvarlig for forskningen på innholdsstoffer.

Stort potensiale for mer norske bønner og erter

Flere bønder er nå interessert i å dyrke belgvekster, særlig åkerbønner.

En viktig årsak til den økte interessen er at belgvekster kan binde nitrogen fra lufta. Dette reduserer behovet for annen gjødsel – og nå er gjødselprisene høye.

Med optimal arealbruk kan Norge produsere 50.000 tonn åkerbønner og 40.000 tonn erter årlig, noe som tilsvarer 20.000 tonn rent protein. 

Det er nok til å kunne erstatte mesteparten av de importerte belgvektene som brukes til mat.

– Norske belgvekster egner seg like godt som importerte. Både proteinkonsentratene og stivelse fra belgvekster åpner for spennende matinnovasjoner. De kan være ingredienser i alternativer til kjøttprodukter, bakervarer og andre matvarer, påpeker Knutsen.

Den vanligste måten å lage slike produkter på kalles ekstrudering. Belgvekstene presses med varme og trykk. Slik vil proteinene binde mer vann. Dermed kan det lages mat som ser og føles litt ut som kjøtt, enten alene eller sammen med andre ingredienser.

Referanse:

Svein Halvor Knutsen mfl.: Åkerbønner og erter; en kilde til proteinkonsentrat gjennom grønn bærekraftig teknologi. Råvarer, kjemisk innhold og prosessering. Nofima rapportserie 37/2024, Nofima, 2024.

Powered by Labrador CMS