Verdens dyreste kaffe er laget av bæsj – slik forklares den unike smaken
Luksuskaffen kommer ut av endetarmen til et dyr.
Kaffebønner fra palmesivettens avføring selges for over 12.000 kroner kiloen.(Foto: D.Somsup / Shutterstock / NTB)
Kristoffer LottrupKristofferLottrupKristoffer LottrupJournalist i Videnskab.dk
Publisert
Den såkalte kopi luwak-kaffen er kjent for sin noe spesielle opprinnelse, som innebærer en tur gjennom fordøyelsessystemet til palmesivetten.
Det kortbeinte rovdyret lever i Sør-Asia. Særlig i Indonesia og Vietnam brukes bæsjen dens til luksuskaffe.
Ufordøyde kaffebønner
Palmesivetten spiser modne bær fra kaffeplanter. De ufordøyde kaffebønnene kommer ut igjen i avføringen. Bønnene samles inn, før de renses, tørkes, ristes og selges som kopi luwak-kaffe.
Smaken beskrives som intens og rik, med sterke toner av jord, nøtter og sjokolade og med lav syrlighet. Den særegne kaffen er ettertraktet, og bønnene selges for mer enn 12.000 norske kroner per kilo.
Palmesivetten spiser kaffebønner, som går gjennom tarmen og blir brukt til luksuskaffe.(Foto: Shutterstock)
Men hvorfor kaffen smaker som den gjør, er fortsatt uklart. Nå har forskere funnet i hvert fall noen av de kjemiske årsakene. Det skriver vitenskapsavisen New Scientist.
Inneholdt mer fett enn andre kaffebønner
I en ny studie har zoologer fra Central University of Kerala i India analysert malte kaffebønner hentet fra avføringsprøver fra palmesivetter. De gjorde tilsvarende analyse av bønner som kom direkte fra kaffeplanter.
Det viste seg at bønnene fra dyrebæsjen hadde høyere konsentrasjon av fett. Særlig to fettsyrer som brukes som aromastoffer i meieriprodukter og gir fyldigere smak. Ifølge forskerne er det ekstra fettet trolig et resultat av fermentering i dyrets tarm.
Unngå å bruke dyr
Zoologene håper at den nye kunnskapen kan være til hjelp for å utvikle kunstig fermentering som etterligner dyrets tarmsystem. Da kan det kanskje bli mulig å lage kopi luwak uten dyr.
Det er nemlig flere ganger dokumentert hvordan palmesivetter lever under elendige forhold i små metallbur på gårder i Asia. Forskerne bak studien skriver at de bare har undersøkt kopi luwak-kaffe fra produsenter som samler inn bæsj fra ville dyr.