Men så går dagene, og plutselig er det oransje hodet med det skumle smilet forvandlet til et innsunket ansikt som ligner en grøtete gresskarmos.
– Hvordan kan jeg få gresskaret mitt til å holde seg friskt lenger? År etter år blir jeg skuffet over den dårlige holdbarheten etter at jeg har skåret det ut, skriver en leser ved navn Mads til den danske forskningsavisen Videnskab.dk.
Hva skjer når gresskaret råtner?
Gresskarene vi kjøper til halloween, er fulle av næringsstoffer, forteller Mogens Andersen, professor ved Institut for Fødevarevidenskab ved Københavns Universitet. Disse næringsstoffene er rene delikatessene for bakterier, mugg og soppsporer fra omgivelsene.
Når vi huler ut gresskaret, skaper vi en masse åpne overflater – og da begynner festen for mikroorganismene som bryter ned gresskaret. Jo mer du huler det ut, jo raskere går det.
Når du i tillegg skjærer onde øyne og skarpe tenner i gresskaret, ødelegges vevsstrukturen, slik at det lettere mister vann.
– Jo mer vann det mister, jo mykere og slappere blir det, forklarer matforskeren.
Det er ikke testet vitenskapelig, men det skulle bety at hvis du nøyer deg med å hule ut gresskaret bare litt, eller kanskje bare risse i overflaten uten å fjerne midten, så holder gresskaret seg bedre.
Her kommer fire gode råd om hvordan du får halloween-gresskaret til å vare lengst mulig.
I oktober pynter uhyggelige gresskar og klissete spindelvev hus landet over.(Foto: Jonas Salomonsen/Videnskab.dk)
1. Velg et friskt gresskar uten skader
Start med et sunt og ferskt gresskar. Unngå dem som har sprekker, hakk eller myke flekker når du er ute og handler – de er allerede godt i gang med å brytes ned.
– En hel og pen overflate er et godt forsvar mot mikroorganismer, forklarer Mogens Andersen.
Jo lenger du klarer å utsette at det oppstår hull eller sår i gresskaret, jo lenger vil det vare.
2. Gi det en antibakteriell omgang
Når du har funnet det flotteste gresskaret i butikken, kan du pensle det med fortynnet klorin. Det dreper nemlig bakterier og sopp, forklarer Andersen.
– Da sikrer man at man ikke har med seg en masse bakterier og sopp fra starten av.
Du kan også bruke fortynnet eddik til å pensle gresskaret med hvis du vil være ekstra grundig.
Annonse
– Det senker pH-verdien på overflaten og gjør det vanskeligere for bakterier og mugg å vokse.
Vi spør en forsker for deg!
Er det noe du lurer på, send oss en e-post på epost@forskning.no. Vi velger ut de beste spørsmålene og skriver en artikkel der vi spør en eller flere forskere om det du lurer på. Blir ditt spørsmål valgt ut, vinner du også en forskning.no-kopp.
3. Beskytt det mot regn og fukt
Når gresskaret ditt er klart til å spre uhygge, bør du tenke over hvor du plasserer det.
– Bakterier og mugg elsker varme og fukt. Det får dem til å vokse raskere, og da går nedbrytningen også fortere, forklarer Andersen.
I oktober, når været kan være litt uberegnelig, er det derfor lurt å sette gresskaret i le – for eksempel under et halvtak eller en overbygning – slik at det ikke står og trekker til seg regnvann.
Men hvis varme omgivelser setter fart på forråtnelsesprosessen, hva med varmen som kommer innenfra når vi setter et tent stearinlys i gresskaret?
– Ja, det gjør det faktisk verre, sier Andersen.
Varmen fra lyset kan bryte ned gresskarets vev og frigjøre flere næringsstoffer som er som godteri for bakteriene.
Et godt alternativ er å bruke et LED-stearinlys. Det avgir ikke varme. Det blåses heller ikke ut av høstvinden – og du kan bruke det igjen og igjen.
Når halloween er over og gresskaret har gjort jobben sin, kan du kompostere det – enten i hagen eller sammen med matavfallet ditt. Og husk: Om LED-lyset må kastes, lever det inn som farlig avfall.