Andreas Mogensen har hittil kun trent på romvandring i svømmebasseng som her i NASA's 12 meter dype basseng i Neutral Buoyancy Laboratory, Houston, USA. Nå får han lov til at prøve på ordentlig ute i rommet.

Andreas Mogensen skal på romvandring: 
– Ekstremt nervepirrende

12. oktober skal for første gang en dansk astronaut på vandring utenfor Den internasjonale romstasjonen (ISS).

Astronauten Andreas Mogensen får oppfylt sin drøm og blir den første dansken til å foreta en romvandring, skriver Videnskab.dk.

12. oktober kl. 16:00 norsk tid skal han ikledd romdrakt gå ut i det fri utenfor Den internasjonale romstasjonen for å installere et nytt avansert kamera. Dette skriver Den europeiske romfartsorganisasjonen, ESA, i en melding til Videnskab.dk.

­– Det å gå ut og bare holde fast med én hånd og se ned på Jorden og se opp på stjernehimmelen. Det vil være veldig spennende å ha den opplevelsen, sa Andreas Mogensen til Videnskab.dk, en måned før han ble sendt til rommet om muligheten for en romvandring, som nå blir en realitet.

Hele romvandringen tar seks timer, og Andreas Mogensen får selskap av den amerikanske astronauten Loral O’ Hara på turen utenfor romstasjonen.

Skal gi bedre bilder av Jorden

Installeringen av kameraet skjer ved at Andreas Mogensen blir festet til den 17 meter lange robotarmen Canadarm2, som er på utsiden av romstasjonen, og som for første gang noensinne vil bli fjernstyrt fra Jorden.

– Forestill deg at du står ute på enden av en 17 meter lang robotarm, som beveger deg rundt i rommet for å komme til stedet du skal arbeide, fortalte Andreas Mogensen med et stort smil til Videnskab.dk.

– Det må også være ekstremt nervepirrende å stå ute og kun være festet med føttene dine på spissen av denne lange robotarmen, midt ute i intetheten. Du kan ikke engang holde fast i romstasjonen, men du må håpe på at beina dine sitter fast i enden av robotarmen.

Det nye høyoppløsningskameraet er en oppgradering av det nåværende kameraet på undersiden av romstasjonen. Det vil filme Jorden med større detaljrikdom mens romstasjonen flyr rundt planeten med en fart på 28.000 kilometer i timen, i en høyde av 400 kilometer over Jordens overflate.

Lever bakterier i rommet?

Mens Andreas Mogensen henger i robotarmen og installerer kameraet, skal kollegaen Loral O’ Hara ta prøver rundt romstasjonens ventiler. Siden romstasjonen slipper ut karbondioksid (CO2) og andre gasser gjennom ventilene for å holde luften innenfor sunn å puste i, er det mulig at det kan sitte rester av bakterier rundt ventilen.

Det er viktig for romfartsorganisasjonene å finne ut om bakterier kan overleve på overflater i det ytre rom, slik at de kan redusere risikoen for å bringe dem med på fremtidige oppdrag til Månen og Mars.

Til slutt beveger begge astronautene seg over til den såkalte Alpha Magnetic Spectrometer (AMS-02). Det er en modul på romstasjonens utside som prøver å oppdage antistoffer i kosmiske stråler. Astronautene skal prøve et nytt verktøy for å koble til og fra kabler til AMS-02, som forberedelse til en fremtidig oppgradering av modulen.

Romdrakt med sikkerhetsline og jetmotorer

Under hele romvandringen er de to astronautene festet til romstasjonen med sikkerhetsliner. Som en del av romdrakten deres har de også SAFER-systemet, som bæres som en ryggsekk. Den har 24 små nitrogengass-dyser som kan fyres av og hjelpe astronautene med å sveve tilbake til romstasjonen, hvis linene skulle miste forbindelsen.

De blir underveis guidet av NASA-astronaut Jonathan Yong Kim, som sitter i kontrollsenteret i Johnson Space Center i Texas, USA. Dette er en støtterolle som Andreas Mogensen også har utført tidligere.

Den danske astronauten har i mange år forberedt seg til å gå på romvandring. Dette har skjedd i dype svømmebassenger ved ESA's astronautsentrum i Köln i Tyskland og ved NASA's astronautsentrum i Texas.

– Andreas er virkelig utmerket på romvandringer. Han har utviklet alle de nødvendige ferdighetene, og han har fått toppkarakterer av NASA. Han møter alle kravene – han er perfekt, fortalte romvandringstreneren Hervé Stevenin i 2015 til Videnskab.dk.

– Helt alene der ute

I 2022 fortalte Andreas Mogensen til Videnskab.dk at han krysset fingrene for å oppleve en vandring i det åpne rommet – en manøver som anses som både farlig og fantastisk.

– Forestill dere bare å være helt der ute, helt alene med en partner, sa han, og fortsatte: – Det må være virkelig spennende.

Andreas Mogensen er på sin livs andre romreise og skal etter planen oppholde seg på romstasjonen i seks måneder. I tillegg til romvandringen utfører han en rekke danske og internasjonale vitenskapelige eksperimenter.

Han ble sendt opp 26. august 2023, og 26. september ble han utnevnt til romstasjonens kommandør.

Les originalartikkelen på videnskab.dk.

Få med deg ny forskning

Powered by Labrador CMS