Denne artikkelen er produsert og finansiert av Universitetet i Stavanger - les mer.
Resultatene fra studien viser at det er signifikante forskjeller mellom folikkelfasen og eggløsningsfasen når det kommer til hvor fort kvinnene løper, og at folikkelfasen først og fremst er perioden da best resultater oppvises.
(Illustrasjonsfoto: Colourbox)
Kvinner løper raskere før eggløsning
De ulike fasene i menssyklusen har mye å si for kvinners løpsprestasjon.
Forskerne undersøkte hvordan menstruasjonssyklusens forskjellige faser påvirker resultatene til kvinner.
I studien deltok kvinner på 19 år, som ikke tok prevensjonsmidler med syntetiske hormoner. De ble testet på styrke og 1600 meter løping gjennom menssyklusens fire faser.
Resultatet viste at det hadde stor innvirkning på løpingen hvor i syklusen kvinnene var. Kvinner løper fortest etter menstruasjon og før eggløsning.
Kvinnene hadde best løpsresultater i perioden etter menstruasjon og før eggløsning. Da er mengden av det kvinnelige kjønnshormonet østrogen i kroppen lavest.
Temperaturen i kroppen påvirker
– Kvinners kroppstemperatur kan variere i de ulike fasene, og temperaturen er høyere under eggløsningsfasen. Dette kan påvirke idrettsutøverne negativt, og det kan være vanskeligere å nå toppresultater, sier Shaher Shalfawi. Han er førsteamanuensis ved Institutt for grunnskolelærerutdanning, idrett og spesialpedagogikk på Universitetet i Stavanger.
Kvinnene som deltok i studien ble testet fire ganger i løpet av menssyklusen: i mensfasen - da det blør, folikkelfasen - fram til eggløsning, eggløsningfasen og lutealfasen, som starter etter eggløsningen og slutter før mensen.
Raskest fram til eggløsning
Resultatene viser at det er signifikante forskjeller mellom folikkelfasen og eggløsningsfasen når det kommer til hvor fort kvinnene løper. Det er først og fremst i folikkelfasen de beste resultatene oppvises.
Fem ulike tester ble gjort for å måle resultatet fra syklusens fire faser. Benkpress, beinpress, push-ups og 1600 meter løping. Det var ikke forskjell i resultater på styrketestene, kun på løpingen.
– Det er blitt gjort få studier på forholdet mellom menstruasjon og fysisk prestasjon. Resultatene i studien vår stemte med forventningene, og siden det finnes lite forskning på området er disse resultatene verdifulle, sier Shalfawi.
Referanse:
Shaher A. I. Shalfawi mfl: The effects of the different menstrual cycle phases on strength and aerobic exercise performance in female Physical Education students, 12th Conference of Baltic Society of Sport Sciences, 2019. Sammendrag
Les også disse sakene fra Universitetet i Stavanger: