Bildet viser asparges i butikk.
Asparges er for mange selve 17. mai-maten.

Vet nordmenn forskjell på god og dårlig asparges?

Nedover i Europa er vårens asparges det helt store for matkjennere. Forsker har tips til deg som vil spise bedre asparges.

– Har du smakt fersk og virkelig bra asparges, så forstår du hvor godt det kan være.

Sveinung Grimsby er forsker hos matforskningsinstituttet Nofima i Ås. Sammen med kolleger er han i gang med et prosjekt som vil se på hvordan vi kan få asparges av høyere kvalitet i butikkene i Norge. Og den kan gjerne være norskdyrket.

Forskeren har også noen tips til deg som vil spise bedre asparges.

Mye dårlig asparges i butikkene

Skal nordmenn spise bedre asparges, så må forskerne først kunne si noe om den dårlige aspargesen som vi spiser en del av i dag. 

Noen forklaringer våger Grimsby å foreslå, allerede før prosjektet er avsluttet:

– Vi har jo omtrent dobbelt så mange matbutikker per innbygger i Norge sammenlignet med hva de har i for eksempel Sverige.

– Når mange av disse butikkene nå selger asparges, sier det kanskje seg selv at behandlingen av denne svært delikate grønnsaken ofte blir så som så. I butikker i Europa som «kan» asparges, vil du se at de oppbevares stående i vann.

De grønne aspargesene vi spiser mest av i Norge, kommer ofte hit med fly eller båt fra land som Peru og Mexico. En ting er at flybåren mat er lite klimavennlig. Noe annet er at selv om flyene går fort, så sier det seg selv at aspargesene vi får hit fra den andre siden av jorda må være noe dager gamle. Kanskje flere uker gamle.

Da er aspargesen verken fersk eller spesielt god lenger.

Grønne og hvite asparges

For å ta det mest grunnleggende: I butikkene får du kjøpte grønne og noen ganger hvite asparges.

Forskjellen er at den grønne aspargesen vokser over bakken og eksponeres for sollys. Noe som gjør at den utvikler klorofyll og blir grønn.

Den hvite aspargesen dekkes til med jord for å hindre at den får sollys på seg. Mangelen på sollys forhindrer fotosyntese. Derfor blir den hvit.

Bildet viser asparges.
Grønne og hvite asparges er den samme planten.

Den hvite aspargesen har en mildere og mer delikat smak enn den grønne aspargesen. Spesielt i Tyskland og Frankrike er den hvite aspargesen populær nå om våren når den kommer helt fersk fra jordene.

Grønn asparges er mer allsidig og brukes i kjøkken verden rundt. Den kan både grilles og stekes.

– Asparges kan smake virkelig helt rått godt! 

– Folk vet ikke hva de går glipp av når de ikke får smake helt fersk og god asparges, sier Sveinung Grimsby til forskning.no.

Bildet viser grønne asparges på en åker.
På øya Hvasser er det både solrikt og et sandholdig jordsmonn som passer godt for å dyrke asparges fra slutten av april til midten av juni hvert år.

Knekker den for høyt oppe

Matforskeren i Ås har noen tips å komme med til den som vil bli bedre på å behandle aspargesen.

– Aspargesen er egentlig en strandplante med veldig dype røtter. Den er veldig glad i vann. 

– I butikkene ligger dessverre mye asparges og tørker. Når du kommer hjem med asparges fra butikken, kan du derfor gjerne behandle dem sånn som du gjør med snittblomster. Du kapper dem av på skrå helt nederst og setter dem i vann. Da holder aspargesen seg bedre.

Så har du dette med å knekke av og kaste den nederste delen på aspargesen, før du bruker den.

– Her har jeg snakket med flere kokker som mener at folk knekker aspargesene for høyt oppe. De kaster mer enn nødvendig.

Matforskeren foreslår altså at du gjerne kan prøve å knekke litt lenger nede, for å få med deg mer av den eksklusive grønnsaken. Den nederste delen og avkappet på hvit asparges kan brukes i suppa.

Nå får du norsk asparges

Norge er i ferd med å bli et varmere land. Det gjør det mulig å dyrke asparges med godt resultat flere plasser her i landet.

Foreløpig er det på Frostad i Trøndelag og på den solrike øya Hvasser utenfor Tønsberg at bønder driver med asparges i litt større skala.

Asparges-dyrkerne på Hvasser samarbeider nå med forskerne på Ås. Frukt og grønt-grossisten Bama er også med i prosjektet til Nofima-forskerne. Det er fordi transport og uavbrutt kjøling av den sarte grønnsaken fram til butikk, er svært viktig for å beholde kvaliteten.

Få med deg ny forskning

Powered by Labrador CMS