En notis fra Universitetet i Stavanger - les mer.

Viktig for barn å lære å hemme impulser
Det er en sterk sammenheng mellom barns evne til selvregulering og matematiske ferdigheter. Dette er funnene til Dieuwer ten Braak, som nylig disputerte for ph.d.-graden i utdanningsvitenskap ved Universitetet i Stavanger.
Hun har undersøkt sammenhengen mellom såkalte eksekutive funksjoner - det vil si selvregulering, oppmerksomhets- og atferdskontroll - og tidlige lese- og matematikkferdigheter hos barn i overgangen mellom barnehage og skole.
I tidlig alder opplever små barn en enorm utvikling av kognitive ferdigheter – deriblant selvregulering. Men hva er det? Og hvorfor er det så viktig – spesielt for barn?
– Selvregulering er evnen til å hemme impulser, oppdatere arbeidsminnet og fleksibelt skifte oppmerksomhet. Disse evnene er viktige fordi det er gjennom bruk av for eksempel selvregulering at vi klarer å konsentrere oss, løse komplekse problemer samt planlegge og gjennomføre oppgaver, sier Dieuwer ten Braak, som nå er ansatt som førsteamanuensis ved universitetet.
Hun forklarer at selvregulering er viktig for utvikling av sosiale ferdigheter, i lek og samspill med andre barn. Det har også betydning for utvikling av akademiske ferdigheter, som å lære å lese, skrive og løse matematiske oppgaver.
- Les om disputasen på nettsidene til Universitetet i Stavanger
- Les også saken på forskning.no: Barn trenger selvregulering for å lære bedre
Les også disse sakene fra Universitetet i Stavanger:
-
Kan hjernevennlige skoler senke barns stressnivå?
-
Ny nordisk studie viser hvordan det gikk med elever som fikk utsatt skolestart
-
– Hvis tilbakemeldinger bare handler om rett og galt, risikerer vi at elevene forblir passive mottakere av læring
-
Gjennombrudd i nyfødtmedisin: Mange flere nyfødte overlever
-
Korleis skape betre relasjonar i klasserommet?
-
Personer med alvorlig psykisk sykdom lever ofte kortere enn andre