Meteorsvermen Geminidene begynte 4. desember og varer til den 20. desember. Den har en forventet topp rundt klokken 20 torsdag 14. desember. Meteorene vi ser kommer av at jorden suser gjennom en sky med partikler etterlatt av en asteroide.

Nå kommer en av årets kraftigste meteorsvermer

Nå  kan du snart se fargerike og lyssterke stjerneskudd som drysser ned fra himmelen fra meteorsvermen Geminidene. 

Meteorene kan være synlige over hele nattehimmelen, og det kan se ut som om stjerneskuddene strømmer ut fra et punkt ved stjernetegnet tvillingene. 

I år vil ikke lyset fra månen påvirke nattehimmelen i dagene hvor det er forventet at svermen har mest aktivitet. 

– Perioden Geminidene er på sitt beste varer nesten et døgn. Det betyr at man generelt har bedre tid på seg til å få med seg meteorer fra nettopp denne svermen, forteller Jan Erik Ovaldsen. 

Ovaldsen er astronom og driver nettsiden Himmelkalenderen.

Geminidene begynte først å dukke opp rundt midten av 1800 tallet. Da produserte svermen mellom 10 til 20 meteorer i timen. Siden da har den vokst til 120 meteorer i timen i optimale forhold

120 meteorer i timen 

Er du veldig heldig, kan du se hele 120 meteorer i timen når Geminidene er på sitt mest aktive. Ovaldsen forteller at et mer realistisk anslag for det du maksimalt kan se, er rundt 60 stjerneskudd i timen. Du vil se færre hvis du befinner deg i en by eller et annet område med mye lys.

– Meteortitting bør gjøres under en mørk himmel og helst et stykke unna sterke lyskilder. Heldigvis blir ikke observasjonene ødelagt av sterkt månelys denne gangen. Det er et stort pluss, forteller Ovaldsen.

Stjerneskuddene du kan se, kommer av at jorda passerer gjennom et belte med støv og andre små partikler. 

Hvis du kjører fort i snøvær, kan det se ut som om snøen kommer fra et punkt foran frontruta. Det samme skjer når jorda suser gjennom støvskyen. Da kan det se ut som om stjerneskuddene stråler fra et punkt på himmelen. Dette punktet kalles radianten. 

Det er forventet at svermen er på sitt mest aktive tidlig på kvelden torsdag 14. desember. Da vil radianten til svermen, som ligger i stjernebildet Tvillingene, ligge lavt på himmelen. Senere på kvelden vil radianten stå høyere og du vil kunne se enda flere stjerneskudd. 

– Anbefalingen min er å holde utkikk etter meteorer fra sent på kvelden onsdag 13. desember og fram til morgengry på torsdag, samt fra rundt klokken 19 og videre utover kvelden og natt til fredag.

– Meteorer observeres med det blotte øye, aldri med kikkert eller teleskop. Finn deg helst et område som har vidt utsyn til himmelen og ligger et stykke unna sterke lyskilder, slik at øynene kan tilpasse seg mørket, sier Ovaldsen.

Her er et bilde av astroiden som er kilden til meteorsvermen Geminidene . Asteroider er betegnelsen på de hundretusenvis av mindre steinene som kretser rundt sola, de aller fleste finnes i asteroidebeltet mellom planetene Mars og Jupiter.

Lyssterke og fargerike

Meteorene fra Geminidene har relativt lav hastighet sammenlignet med andre svermer og er ofte lyssterke med tydelige farger. 

De fleste partiklenne du kan se er store som sandkorn. De kommer fra verdensrommets vakuum og inn i jordatmosfæren med en enorm fart, noe som komprimerer og varmer opp luften foran partikkelen. Både partiklene og luften varmes opp og det er dette vi ser som stjerneskudd.

– Fargene skyldes hovedsakelig hvilke metaller partikkelen består av, for eksempel magnesium, jern, kalsium eller natrium. Nyttårsrakettenes farger bestemmes på samme måte av hvilke metaller og mineraler de inneholder, forteller Ovaldsen. 

Sånn kan en aktiv eller «levende» komet se ut når den nærmer seg sola og fryst vann og gass fordamper. De fleste kometer kommer fra langt ute i solsystemet forbi banen til den ytterste planeten Neptun. De har ofte lange ovalformede baner hvor de kommer ned til det indre solsystemet og passerer nærme sola, før de så igjen sendes langt ut i solsystemet igjen.

Kommer fra en død komet 

Meteorsvermer kommer av at jorda passerer gjennom støv og andre små partikler som en asteroide eller komet har kvittet seg med. 

– I motsetning til de fleste andre meteorsvermer er opphavet til Geminidene ikke en komet, men et merkelig, steinaktig objekt på om lag 5 kilometer i diameter. Det har fått navnet 3200 Phaethon og er klassifisert som en asteroide.

Asteroidens kretsløp rundt sola minner mer om banen til en komet enn en asteroide. Kometer er asteroider som består både av stein og fryst vannis og gass. 

Forskere tror 3200 Phaethon er en død komet som ikke lenger er aktiv. Det betyr at den har mistet den frosne gassen og vannisen fordi den har vært så nærme sola. 

Få med deg ny forskning

Powered by Labrador CMS