Denne artikkelen er produsert og finansiert av NILU - les mer.
Skadelige mengder av dette kjemikaliet lekker ut av mat- og drikkeemballasje
– Det finnes ingen gode grunner til at babyer og små barn skal utsettes for ulovlige og skadelige stoffer i maten de spiser. Her må produsentene dra i nødbremsen, sier direktør i Forbrukerrådet.
Ved å spise en porsjon hermetisk lapskaus risikerer du å få i deg 223 ganger mer BPA enn grensen for tolerabelt daglig inntak.(Foto: Terje Pedersen / NTB)
Med utgangspunkt i et oppdrag for
Forbrukerrådet om å analysere brus og brusbokser, har forskningsinstituttet NILU undersøkt en rekke
matvarer og deres emballasje, for Bisfenol A (BPA) og andre bisfenoler.
Bisfenoler er et kjemisk stoff som finnes i mye plast som brukes til emballasje.
– Kort fortalt fant vi ut at det var mye
bisfenoler som lakk ut fra aluminiumsbokser og hermetikk. I samme produkt fra
plastflaske, glassflaske eller kartong fant vi mindre, sier senioringeniør
Jøran Solnes Skaar.
Forskerne mener at plasten som finnes i
belegget på innsiden av aluminiumsboksene (epoxyharpiks) lekker mer bisfenoler
enn vanlig PET-plast (polyetylentereftalat).
NILU-forskerne ble overrasket både av at
forskjellene var så store og av hvor store mengder bisfenoler de fant særlig i
hermetikk og aluminiumsbokser.
– Vi fant bisfenolnivåer som ved normalt
inntak av mat og drikke betydelig vil overskride de europeiske etablerte
grensene for tolerabelt daglig inntak, sier ingeniør Ingeborg Lysberg.
Undersøkelsene tok for seg både utlekking av
bisfenoler fra emballasjen og innhold av bisfenoler i selve maten eller drikken.
Hormonforstyrrende egenskaper
Bisfenol A (BPA) er et syntetisk organisk
stoff som blant annet brukes i polykarbonatplast og plastflasker. Det finnes
også i belegget som er på innsiden av hermetikk- og drikkebokser for å
hindre at metallet ruster. Det er et fargeløst, fast stoff.
Det er velkjent at BPA kan virke hormonforstyrrende. Det
kan skade reproduksjonssystemet og påvirke immunsystemet negativt. Studier
viser at alternative bisfenoler (f.eks. Bisfenol F og S) kan ha de samme
skadelige effektene.
Kvinner i fertil alder, barn og spebarn
regnes som ekstra sårbare for kronisk eksponering av BPA.
– Derfor er det svært urovekkende at vi også
fant høye resultater i noen av prøvene vi gjorde av barnemat, sier Lysberg.
Bruk av BPA i materialer og gjenstander som
er i kontakt med barnemat har vært ulovlig i flere år, og ble totalforbudt i EU-forordning 2018/213.
– Det finnes ingen gode grunner til at babyer
og små barn skal utsettes for ulovlige og skadelige stoffer i maten de spiser.
Her må produsentene dra i nødbremsen, og tilsynsmyndighetene reagere raskt med
bredere tilsyn og strengere håndheving av regelverket, sier direktør i
Forbrukerrådet, Inger Lise Blyverket, i en pressemelding.
Langt over grensene
For to år siden etablerte Den europeiske
myndighet for næringsmiddeltrygghet (EFSA) en ny grense for tolerabelt daglig
inntak (TDI) av bisfenol A (BPA).
Grensen ble da satt til 0,2 nanogram (ng) per
kilo kroppsvekt per dag. Det er 20.000 ganger lavere enn den forrige grensen
som var 4 mikrogram per kg kroppsvekt per dag.
For en person på 75 kg tilsvarer den nye TDI
et daglig maksimalt inntak på 15 ng. Et barn på 25 kg bør ikke få i seg mer enn
5 ng per dag.
Annonse
Senioringeniør Jøran Solnes Skaar og ingeniør Ingeborg Lysberg ved NILU senter for produktanalyse ble overasket over hvor høye nivåer av bisfenoler de fant i både emballasje og innhold.(Foto: NILU)
Tester NILUs senter for produktanalyse har
gjort av en boks med brus, viser at den inneholder 67 ng BPA per liter. En
person på 75 kg som drikker en 0,33l boks med brus får da i seg 22 ng BPA,
eller 0,29 ng per kilo kroppsvekt. Dette overstiger allerede anbefalt TDI.
– Et barn som veier 25 kg vil overstige TDI
4,4 ganger ved å drikke en liten boks brus, sier Solnes Skaar.
223 ganger mer
En porsjon hermetisk lapskaus på 500 gram
inneholdt 3.350 nanogram BPA. Dette blir et inntak på 45ng/kg kroppsvekt for en
voksen person på 75 kg. Det er hele 223 ganger mer BPA enn grensen for
tolerabelt daglig inntak.
– Dette kommer i tillegg til bisfenoler man
får i seg gjennom andre kilder, påpeker Solnes Skaar.
Belegget på innsiden av aluminiumsboksene (epoxyharpiks) lekker mer bisfenoler enn både glass og beholdere av vanklig PET-plast. Senioringeniør Jøran Solnes Skaar ville valgt plastflaske foran boks med tanke på bisfenoler.(Foto: NILU)
I tillegg til mat og drikke eksponeres vi for
bisfenoler særlig gjennom husstøv, kosmetikk og kassalapper, ifølge Folkehelseinstituttet.
Miljøvennlig versus helsevennlig
Mange produsenter og importører planlegger å
gå over til mer aluminiumsemballasje fordi det er mer miljøvennlig. Det skyldes
både mindre vekt under transport og at de ofte er lettere å resirkulere.
– Her må produsentene gjøre en avveiing og
prøve å finne en balanse mellom det miljøvennlige og det som ikke er like
helseskadelig, sier Lysberg.
Forskerne er opptatt av at resultatene deres
ikke blir redusert til skremselspropaganda.
– Vi ønsker ikke å gjøre folk redde for å
spise eller drikke ting fra noen typer emballasje. Vi vil bare gi folk
muligheten til å ta gode, informerte valg, sier Lysberg.
Bisfenoler skilles ut av kroppen etter en
stund og helserisiko knyttes særlig til høye konsentrasjoner over lengre tid og
spesielt sårbare grupper.
Annonse
En aluminiumsboks er egentlig en plastbeholder på innsiden.(Foto: Skjermbilde fra YouTube-bruker NurdRage (https://youtu.be/X1pB6O6AYMU?si=QHGdky6_i2bMilkr))
– Hvis du har valget mellom aluminium og
PET-plast ville jeg utfra våre undersøkelser garantert valgt emballasjen i
plast. Jeg ville i alle fall ikke drukket brus fra boks hver dag, sier Solnes
Skaar.
Han påpeker samtidig at deres undersøkelser
kun har tatt for seg bisfenoler, og at analyse av andre stoffer kan gi andre
resultater.
Alkohol øker utlekking
NILU senter for produktanalyse har også
testet øl og vin med ulike emballasjetyper.
– Vi testet nøyaktig samme type vin på
glassflaske og aluminiumsboks og der fant vi kjempehøye BPA-verdier i den vinen
som var i aluminiumsboks, sier Solnes Skaar.
Han ser med bekymring på at flere produsenter
ser ut til å satse mer på aluminiumsbokser.
– Når det gjelder butikkøl finnes de jo
nesten utelukkende på boks nå. Alkoholen gjør at det sannsynligvis trekkes mer
bisfenoler ut av boksen enn bare brus ville gjort, sier senioringeniøren.
EU-regulering vedtatt
I desember 2024 ble det vedtatt et forbud i
EU mot BPA og andre farlige bisfenoler i materialer og artikler som kommer i
kontakt med mat og drikke (forordning 2024/3190).
Forordningen fra EU har en overgangsperiode
på to år. Dette skal gi produsenter tid til å utvikle og implementere
alternativer til BPA.
– Dette vil tvinge produsentene til å faktisk
gjøre noe med dette og forhåpentligvis endre på sin emballasje, sier Lysberg.