Denne artikkelen er produsert og finansiert av NIBIO - les mer.

Den karakteristiske V-formasjonen, eller gåseplogen, gjør at gjessene sparer energi under trekket. Hver fugl utnytter oppdriften som skapes av fuglen foran. Gjessene bytter på å være i front og faller tilbake når de blir slitne. Gamle og unge fugler flyr sjelden først.

Stadig flere gjess betyr trøbbel for bøndene

Gjess som flyr i spissformasjon er et mektig syn, men for bønder kan dyrene skape store problemer. Forsker Jo Jorem Aarseth tror at mer gåsejakt kan være en løsning.

Hver vår ankommer de Norge i store flokker. Gjessene flyr kaklende forbi i spissformasjon, nordover om våren og sørover om høsten.

Mens fuglekikkerne jubler, er det verre for bøndene. De mange tusen gjessene trenger nemlig en pust i bakken innimellom. Da har de faste rasteplasser på jorder og enger. Der kan de bli flere dager eller uker før de flyr videre til målet, der de skal fostre opp årets kull med gåsunger.

Ifølge forsker Jo Jorem Aarseth ved Norsk institutt for bioøkonomi (NIBIO) er beiteskader fra rastende gås et økende problem, ikke minst fordi det stadig blir flere av dem.

Sju arter gås i Norge

Vi har sju hekkende gåsearter her i landet. Flere av artene er ganske like og de kan være vanskelige å skille fra hverandre.

På fastlandet hekker grågås, kanadagås og sædgås, i tillegg til et økende antall hvitkinngås og noen få par dverggås.

Kortnebbgås, hvitkinngås og ringgås hekker på Svalbard.

En gresslig apetitt

Ei enkelt gås kan spise opp til en kilo gress om dagen. Den kan ete så mye fordi maten går raskt gjennom gåsa, ifølge Aarseth, som er leder for avdelingen Utmarksressurser og næringsutvikling.

Det meste av fiberet gåsa spiser kommer rett ut igjen. Derfor blir det veldig mye avføring. Det gjør kvaliteten dårligere på det som blir med inn i bondens høsting. I tillegg blir gresset tråkket ned, slik at mindre høstes.

Gåseflokken kan dessuten dra med seg frø fra uønskede planter, som hundekjeks.

Kortnebbgåsa mellomlander i Norge på vei til og fra hekkeplassene på Svalbard. Store flokker raster hvert år på faste plasser innerst i Trondheimsfjorden og i Vesterålen.

Skadene fra ei enkelt gås er ikke så store, og omfanget avhenger av hvor mange gjess som besøker en eng. Langs kysten, særlig nordover i landet, er det i hovedsak små jorder som rammes.

– Se for deg en gåseflokk på rundt 100 grågjess som lander på enga i grålysningen. Det kan ta et par timer før bonden oppdager det og får jaget dem vekk. På den tiden kan flokken rekke å gjøre betydelig skade, sier Aarseth.

Tråkkskadene fra beitende gjess kommer tydelig frem etter at gresset er slått.

Flyr Danmark-Norge på én dag

I Norge er det sju hekkende gåsearter. Særlig to av dem tiltrekker seg fuglekikkernes oppmerksomhet.

Kortnebbgåsa, som holder til på Svalbard, er det nesten 100 000 av. I mars-april kan tusenvis av dem trekke inn over Østlandet. De forlater Danmark om morgenen, krysser Skagerrak og ankommer Norge i løpet av formiddagen.

Trekket er godt synlig rundt Oslofjorden, Tyrifjorden og videre oppover Gudbrandsdalen.

Noen flokker lander underveis, men de fleste er fremme ved rasteplassene i Trøndelag allerede i løpet av ettermiddagen.

Nesten to måneder senere, i slutten av mai, kommer ringgjessene. Også disse forlater Danmark om morgenen, men de velger vanligvis en vestligere rute og sees derfor stort sett langs kysten fra Lista og nordover. Ringgjessene er effektive. De passerer vanligvis i løpet av noen få dager.

Avføring fra grågås kan bli liggende på jordet i opptil to måneder.

Tror jakt kan være en løsning

I et forsøk på å forvalte den økende gåsebestanden, er det i Norge åpnet for høstjakt på grågås, kortnebbgås og kanadagås.

– Jakt er det viktigste bidraget for å holde bestanden stabil, men det jaktes for lite, mener Aarseth.

I sesongen 2018/2019 ble det felt 1400 grågås i Troms og Finnmark, og 2300 i Nordland. Dette kan høres mye ut, men det er likevel altfor få fugler til å ha en reell innvirkning på økningen i bestanden, ifølge Aarseth.

– Det har ikke vært tradisjoner for jakt på gås i Norge. Jakt på rype har derimot lange tradisjoner. Gåsejakta i nord starter noen uker før rypejakta og vil ta dager fra denne, sier Aarseth.

Han mener at folk undervurderer smaken av gåsekjøtt. Det er ikke uten grunn at grågåsa har blitt kalt «ei ku på vinger».

Mange tror den spiser fisk og dyr i havet, som sjøfuglene, men grågåsa er vegetarianer.

Aarseth jobber nå med en kokebok om gås sammen med forskningsinstituttet NINA.

GRÅGÅS (Anser anser). Vanlig hekkefugl langs hele kysten (20-25 000 par). Ankommer Norge i mars-april fra overvintringsområdet i Sør-Spania. Forlater landet i august-september. En del grågjess kan overvintre langs kysten av Sør-Norge. (Foto: Morten Günther)
SÆDGÅS (Anser fabalis). Fåtallig hekkefugl, vanligst i indre deler av Finnmark. Foretrekker øde skogsområder. Raster i Sør-Sverige under høsttrekket. Overvintrer i Danmark, men kan også trekke videre til England og kontinentet. (Foto: Colourbox)
TUNDRAGÅS (Anser albifrons). Hekker nærmest oss på Island og i Nord-Russland. Overvintrer hovedsakelig i Storbritannia og Nederland. Hovedtrekket passerer ikke Norge, men en del tundragjess sees likevel her i landet hvert år. Småflokker kan overvintre langs kysten av Sør-Norge. Dette er en ungfugl uten hvitt pannebliss. (Foto: Morten Günther)
DVERGGÅS (Anser erythropus). En av våre sjeldneste hekkefugler. 20-30 par hekker årlig i indre deler av Finnmark. Raster årlig på Valdakmyra i Porsanger. Dverggåsas naturlige trekkrute går øst for Skandinavia og arten sees derfor svært sjelden utenfor Finnmark. Overvintrer i Sørøst-Europa og Sentral-Asia. (Foto: Colourbox)
KANADAGÅS (Branta canadensis). Fremmed art som naturlig hører hjemme i Nord-Amerika. Ble første gang satt ut ved Oslofjorden i 1936. Hekker ved våtmarksområder over store deler av landet; de fleste i Sør-Norge og i Trøndelag. Hovedsakelig standfugl, men en del trekker til Sør-Skandinavia og Nord-Tyskland. (Foto: Morten Günther)
HVITKINNGÅS (Branta leucopsis). Vanlig hekkefugl på Svalbard (12-15 000 par). Svalbardbestanden overvintrer ved Solway Firth på grensen mellom Skottland og England. Spesielt under vårtrekket raster store flokker på Helgelandskysten og i Vesterålen. Et mindre antall hvitkinngås hekker også i Sørøst-Norge, spesielt i Oslofjord-området. (Foto. Morten Günther)
RINGGÅS (Branta bernicla). Arktisk gåseart som hos oss kun hekker på Svalbard. Overvintrer i Danmark, men kan dra videre til England i kalde vintre. Fugler fra Svalbardbestanden sees trekkende langs Norskekysten i slutten av mai og i august-september. (Foto: Morten Günther)
STRIPEGÅS (Anser indicus). Fremmed art som naturlig hører hjemme i Sentral-Asia. Innført som parkfugl til Europa, og de individene som sees i Norge regnes som rømte parkfugler. Tilfeldige hekkefunn er gjort flere steder i landet. (Foto: Morten Günther)
Titusener av kortnebbgjess mellomlander i Norge på vei til og fra hekkeplassene på Svalbard. (Foto: Morten Günther)
Rastende hvitkinngås. (Foto: Morten Günther)
Grågåsa legger vanligvis fire til seks egg, men noen ganger kan man komme over reir med opp til 10-11 egg. (Foto: Liv Jorunn Hind)
Grågåsungene forlater straks reiret og blir fullvoksne etter 50-60 dager. (Foto: Morten Günther)

Grågåsegg - en delikatesse

Egg fra grågås er en delikatesse, ifølge Aarseth. Han foreslår at de som ikke jakter, kan holde tradisjonen med eggsanking levende.

– Men sanking av grågåsegg krever svært god lokalkunnskap, for du må vite hvor gåsa hekker. Ei gås på reir er nemlig vanskelig å oppdage, sier han.

Derfor har kunnskapen om reirplassene pleid å gå fra en generasjon til den neste.

Dersom du kommer over et grågåsreir, er det god høstetradisjon å sanke en tredjedel av eggene, ikke mer. Skremmer du gåsa av reiret, er det også god skikk å bre duna over resten av eggene så de ikke blir kalde før hun kommer tilbake, råder Aarseth.

Holder sammen hele livet

Gjess lever i par som gjerne holder sammen hele livet. Kjønnene ser like ut, men hannen er noe større og tyngre enn hunnen.

Gåsa har reiret sitt på bakken og legger vanligvis fire til seks egg. Mens hunnen ruger, holder hannen vakt. Etter rundt 30 dager klekkes eggene, og foreldrene samarbeider om oppfostringen.

Ungene blir flyvedyktige etter halvannen måned. Når høsten kommer er de sterke nok til å følge flokken på den lange ferden sørover mot stedet de overvintrer.

Denne trekkruten tar de to ganger i året resten av sitt liv. De vil fly samme rute, lande på de samme rasteplassene og hekke på samme sted som de selv hakket seg ut av skallet.

Referanser:

Jo Jorem Aarseth: Grågåsa er sulten døgnet rundt - og liker aller best å spise av husdyras matfat. NIBIO-POP, 2019.

Jo Jorem Aarseth mfl: Effekten av skadefelling av grågås (Anser anser) for grovfôr-produksjonen på et nordnorsk gårdsbruk, NIBIO Rapport, 2018.

Powered by Labrador CMS