Denne artikkelen er produsert og finansiert av NIBIO - les mer.
Her trivst gulrøtene best
Nye trivselskart for fleire grønsaker gir eit eintydig positivt svar.
Knut Finne er småskalaprodusent og importør av økologiske grønsakar, frukt og bær. Her gjer han klar lauk og purre før dei skal pakkast og køyrast ut til kundar på Voss og i Bergen.(Foto: Hege Ulfeng)
Et meir
grønt, seier dei nye kostråda. Dyrk meir grønt seier den siste
landbruksmeldinga.
Men lar det seg gjera i praksis?
I sommar vart det publisert
nye og detaljerte kart over kvar i landet det er mogleg å dyrka gulrot, bøner
og salat.
Dei syner at mykje areal som vert nytta til korn- og grasproduksjon i
dag, er godt eigna for grønsaksproduksjon.
Grønsaksbonde mot straumen
Knut Finne er økologisk frukt- og
grønsaksbonde på Voss i Vestland. Her har det vorte dyrka frukt og grønt i
fleire generasjonar.
I tillegg til eigen produksjon på heimegarden, har
Finnegarden samarbeid med andre produsentar lokalt, regionalt og på Austlandet.
Det han ikkje får tak i her i landet, vert importert. Varene vert pakka og
levert direkte til om lag 100 privatkundar i Voss og Bergen. I tillegg leverer
dei varer til restaurantar og butikkar.
Berre tre til fire små grøntprodusentar att
– For eit par generasjonar sidan
vart det dyrka frukt og grønt på mange gardar her på Voss. Nokre dyrka berre
til eige bruk, andre for å selja, seier Finne.
– Då Vossabanen vart utbygd i 1880-åra
fekk, bygda lett tilgang til marknadene i Bergen, og det fekk fart i
produksjonen. Men – no er det berre tre til fire små grøntprodusentar att,
fortel han.
Finne held fram med å skildra dei store
endringane som skjedde etter krigen, der småskalaproduksjon av grønsaker over
heile landet vart bytta ut med storskalaproduksjon i nokre få område.
Ein del av grønsakshagen til Knut Finne. Han har fleire tilsette som hjelper til med dyrking, pakking og utkøyring.(Foto: Hege Ulfeng)
Grønsakskart syner nye moglegheiter
Nye moglegheitskart for dyrking av gulrot,
salat og bøner bekreftar det Finne fortel. Mykje av Voss har gode veksttilhøve
for grøntproduksjon, sjølv om berre 14 av dei nesten 39.000 dekarane med
fulldyrka jord der vart nytta til grønsaksproduksjon i fjor. Resten vart
nytta til gras.
Siri Svendgård-Stokke er avdelingsleiar i
NIBIO, og ansvarleg for det nasjonale programmet for jordkartlegging. Ho har
leia arbeidet med å utvikla moglegheitskart for om lag 60 prosent av fulldyrka
jordbruksareal i Noreg.
Arbeidet med moglegheitskart for
grønsaker starta for mange år sidan. Meir grovmaska kart for femten ulike
grønsaker har funnest i NIBIO sin kartportal, Kilden, i meir enn ti år.
– Karta for gulrot, bøner og salat er ei kraftig forbetring av desse karta, og gir eit meir realistisk bilete av dyrkingspotensialet, forklarar
Svendgård-Stokke.
– No er dei nye karta tilgjengelege for
alle som ynskjer å sjå, seier ho nøgd.
Annonse
Moglegheitskartet for bøner syner at Voss ikkje har ideelle tilhøve for denne veksten, men ein varm sommar har syrgja for at sjølv bønene veks bra på Finnegarden.(Foto: Hege Ulfeng)
Kvar trivst grønsakene best?
For å få betre kart, har ulike fagpersonar
bidratt med kvar sine ingrediensar: Skildring av vekstkrava til dei ulike
grønsakene, ein detaljert terrengmodell, oppdaterte klimadata og detaljert
informasjon om jordtilhøve.
Detaljert jordinformasjon finst berre der fulldyrka
jordbruksareal har vorte jordsmonnkartlagt.
For om lag 60 prosent av den fulldyrka jorda i
Noreg, har me informasjon om ei rekkje viktige jordeigenskapar. Det er berre
for desse areala at grønsakskarta er tilgjengelege.
Etter kvart som meir areal
vert kartlagt, vil karta verta tilgjengelege for stadig større område,
forklarar Svendgård-Stokke.
– I dei nye karta har me nytta meir
detaljert informasjon om jorda enn i tidlegare kart, og betre data om vêret.
Betre data gir betre treffsikkerheit, seier ho.
Dette er dei mest detaljerte karta som
finst i Noreg for å visa dei naturlege dyrkingstilhøva for gulrot, bøner og
salat.
Dei gir eit godt kunnskapsgrunnlag for heile verdikjeda i grøntsektoren,
frå idé om dyrking på åker, via leveringskjede til butikkhylle, seier ho.
Få fram dei eigenskapane som tyder mest
I tillegg til dei generelle
moglegheitskarta for grønsaker, er det mogleg å sjå spesifikke eigenskapar ved
jorda. Då kan ein finna fram til nett dei areala ein sjølv meiner er best
eigna. Eigenskapane vert vist som skravering eller med farge.
– Me har snakt med grønsaksbønder mange
ulike stader i landet og funne ut at ikkje alle er opptekne av dei same
avgrensingane. Til dømes er bønder i nokre landsdelar opptekne av steinfri
jord, mens andre ikkje ser på steininnhald som ei like stor hindring, forklarar
Svendgård-Stokke.
I dei nye grønsakskarta kan ein få
utheva areal med jord som treng dreneringstiltak, jord som har mykje stein
eller lita jorddjupne. Kartet kan og syna kvar det er myrjord.
Annonse
Nye kart syner at ein kan mangedobla grønsaksproduksjonen.(Foto: Nora Hua Ly Kok)
– Me har dessutan
gjort det mogleg å sjå kor bratt terrenget er, og om areala vert oppstykka av
fjellknausar, fortel Svendgård-Stokke vidare.
Store moglegheiter for auka produksjon
Analysar som er utført på grunnlag av dei
nye karta, gir informasjon om kor store areal som er eigna for grønsaksdyrking
dersom ein berre tek omsyn til jord og klima.
Analysane er utført for over fem
millionar dekar fulldyrka jord. Kontrasten er stor mellom størrelsen på dagens
grønsaksareal og mogleg areal ut frå veksttilhøve.
I dag vert det berre dyrka grønsaker på
om lag 70.000 dekar i Noreg. Det er berre 0,8 prosent av det totale
fulldyrka arealet.
– Dei nye karta syner at om me berre ser på veksttilhøve, kan
ein mangedobla grønsaksproduksjonen, seier Svendgård-Stokke.
Bøner er ein vekst som set store krav til
temperatur og lengd på vekstsesongen. Dei nye karta syner at over 600.000
dekar har gode naturlege vekstvilkår for bøner – ut ifrå dei føresetnadene som
er lagt inn i modellen bak karta.
– Det er veldig verdifullt at me no har detaljerte kart som syner potensialet for norsk grøntproduksjon. No må me jobba vidare med å motivera til sunnare, meir grønsaksbasert kosthald, fortel NIBIO-forskar Anna Birgitte Milford.(Foto: Robert Sjursen)
Det er nært ti gonger så mykje som det
arealet me nyttar til all grønsaksproduksjon på friland i dag. Trekk ein frå bratt areal eller areal
med mykje stein og grus, minkar talet på eigna areal. Ein må og sjå på
storleiken til areala.
– Små og avsidesliggjande areal er ikkje eigna for lønsam
storskalaproduksjon. Men sjølv om ein tek omsyn til dette, er det store område
som kunne vore nytta til grønsaksproduksjon som i dag vert nytta til korn og
gras, seier Svendgård-Stokke.
Marknaden er den største flaskehalsen
Når det finst så mykje eigna
grønsaksareal, er det naturleg å spørja kvifor det ikkje vert dyrka meir
grønsaker i Noreg. Svaret er både enkelt og komplisert. Lønsam produksjon krev
ikkje berre gode veksttilhøve. Nokon må kjøpa grønsakene.
Anna Milford er forskar i NIBIO og har
forska mykje på marknad og kundepreferansar.
Annonse
– Per i dag er det ikkje noko problem for
dei som allereie driv med produksjon av grønsaker å levera meir dersom
etterspurnaden skulle auka, seier ho.
Salatdyrking på Finnegarden i Voss.(Foto: Hege Ulfeng)
Med andre ord er ikkje dyrkingstilhøve den
største flaskehalsen for auka grønsaksdyrking i Noreg, men marknaden.
– Det er veldig verdifullt at me no har
detaljerte kart som syner potensialet for norsk grøntproduksjon, seier Milford.
– No må me jobba
vidare med å motivera til sunnare, meir grønsaksbasert kosthald. Me må òg finna
løysingar på andre flaskehalsar i marknaden. Fyrst då kan me nå måla om auka
forbruk og sjølvforsyning av grønsaker i Noreg, understrekar ho.
Tilbake til Voss
Knut Finne har funne sin eigen veg til
marknaden. Då han starta opp for 31 år sidan, bygde han opp ein heilt ny
salskanal blant privatkundar, butikkar og restaurantar som var interesserte i
økologiske varer med høg kvalitet.
– Så seint som på 1980-talet kunne far min
levera mindre mengder grønsaker til Gartnerhallen, som då hadde eit lokalt
mottak på Voss. No finst det berre ein handfull grossistar som krev at ein
leverer store parti om dei skal ta imot, og småprodusentar må satsa på
direktesal, seier han.
– Før hadde folk dessutan lagermoglegheit.
Om hausten selte bestefar min sekkar med potet og kålrot til folk som skulle ha
vinterforsyning. No vil folk ha 1,5 kg potet av gongen slik at dei får lukka
att kjøleskapsdøra, seier Finne.
Dei fleste vil ha det same utvalet til
alle årstider. Difor byrja han med import. Finne er likevel tydeleg på at han
helst vil selja norsk.
– Me er avhengige av kundane. Bestefar min pleia å seia at ein bonde kan tåla eitt og anna år med avlingssvikt. Det han ikkje kan leva med, er å ikkje få omsett varene han dyrkar fram, seier Finne.
Dei tre moglegheitskarta for grønsaker har vorte utvikla i eit stort
samarbeidsprosjekt som heiter «GreenRoad», på norsk: «Veivalg». Prosjektet er
eit samarbeid mellom forskarar, rådgjevarar, landbruksnæring og grossistar.
Hovudmålet
er å levera kunnskap og løysingar for auka verdiskaping og berekraft i den
norske grøntsektoren.
I «kartdelen» av prosjektet har det og vorte utarbeida kart som syner
dagens utbreiing av grønsaksdyrking, og kvar det er størst moglegheit for å
starta opp grønsaksdyrking i framtida.
Grønsakskarta har vorte utvikla i
samarbeid med Norsk Landbruksrådgiving og Meteorologisk institutt. BAMA Gruppen
AS, Gartnerhallen AS og Felleskjøpet har og vore med og gitt innspel til
arbeidet.