Denne artikkelen er produsert og finansiert av NIBIO - les mer.
Disse bærene er store, fyldige og søte
Teiebær vokser vilt i store deler av Norge. De røde bærene kan bli et alternativ til importerte granateplekjerner, mener forsker.
De røde teiebærene modnes i juli og august – først i lavlandet i Sør-Norge, senere i fjellet og lenger nord.(Foto: Jeffdelonge / Wikimedia / CC BY-SA 3.0)
Denne sommeren har NIBIO-forsker Paul Eric Aspholm reist land og strand rundt for å samle inn vann- og jordprøver til ulike forskningsprosjekter.
Underveis har han lagt merke til at det har vært uvanlig mye teiebær.
– I år har det mange steder vært uvanlig bra produksjon. Spesielt i Trøndelag og nordlige deler av Innlandet. Bærene er store, fyldige og søte – og det er mange av dem.
Mens en klase vanligvis består av tre til fem bær, har Aspholm i år sett planter med hele 20–30 bær i samme klase.
Forekomst, smak, modning og bruk
Siden midten av mai har Paul Eric Aspholm tilbakelagt nærmere 30 000 kilometer i bil og blitt godt kjent med den norske naturen.(Foto: Morten Günther)
Du finner teiebær der det har vært bevegelse i jordmassene, for eksempel i veiskråninger, langs skogsbilveier eller i skibakker. Arten er lett å kultivere og det er mulig å plante rotstiklinger rett ut i hagen.
De røde bærene modnes i juli og august – først i lavlandet i Sør-Norge, senere i fjellet og lenger nord. Smaken er frisk, syrlig og fruktig, men fullt modne bær er også søte.
Mange mener smaken minner om granateple.
Et annet pluss er holdbarheten: Mens multer raskt blir overmodne, kan teiebær plukkes og spises i minst to uker etter at de er modne.
Bærene er rike på antioksidanter
Tradisjonelt har teiebær vært relativt lite brukt i Norge, men planten har hatt større betydning i andre land. Bærene er rike på både vitamin C og antioksidanter.
Aspholm forteller at teiebær kan fryses eller brukes som de er. De skal ikke tørkes. Da forsvinner nemlig den smakfulle frukthinna rundt steinen.
Det er også mulig å fjerne steinen og lage teiebærgelé. Denne geléen er noe av det klareste og fineste som finnes. Rødfargen er helt fantastisk, mener forskeren.
– Jeg har blitt fortalt at oldemor pleide å lage teiebærgelé, mimrer Aspholm.
Bør ikke nytes sammen med alkohol
– Fra mine reiser i Russland husker jeg at moste blader av teiebær ble servert som smakstilsetning. Dessuten ble teiebær brukt som medisinplante. Bladene og røttene inneholder stoffer som kan hjelpe til med å hele sår, motvirke betennelser og stoppe diaré, forteller forskeren.
Det finnes også noen gamle historier om at teiebær kunne være giftige. Aspholm tror imidlertid at dette var knyttet til bruk sammen med alkohol. I tidligere tider var alkoholbruk svært utbredt, blant annet fordi drikkevannet ofte hadde dårlig kvalitet.
– Antagelig er det noen egenskaper ved teiebærene som ikke er bra når de kombineres med alkohol. Derfor bør man unngå å nyte teiebær sammen med absint og vodka.
Annonse
Teiebær (Rubus saxatilis)
Teiebær er en flerårig plante som tilhører bjørnebærslekta i rosefamilien. Planten kan bli opptil 35 cm høy, den har hvite blomster og røde steinfrukter. I Norge er arten vanlig på steinet mark over hele landet.
Kan teiebær erstatte granateplekjerner?
Granatepler har vært brukt i mat og drikke i Midtøsten, Sør-Asia og rundt Middelhavet i århundrer, men først etter årtusenskiftet ble frukten vanlig å finne i norske dagligvarebutikker.
De siste årene har granatepler blitt markedsført som sunt og trendy, og både kjernene og juicen har fått et løft i popularitet.
Granateplekjerner brukes i dag til å pynte og smaksette en rekke ulike matretter, spesielt salater, desserter, smoothies og frokostblandinger.
Teiebærene er mer smakfulle
Kjernene er populære på grunn av sin knasende konsistens og søte og syrlige smak. I butikken selges granateplekjerner ferdig renset i små bokser til over 500 kroner kiloen.
– Vi ser for oss at norske teiebær kan være et godt og kortreist alternativ til importerte granateplekjerner, forteller Aspholm entusiastisk.
Ifølge forskeren minner teiebærene veldig om granateplekjerner. Smaken ligner, og konsistensen er den samme. Ved riktig høsting mener Aspholm at norske teiebær er vesentlig mer smakfulle enn importerte granateplekjerner.
Mens en klase vanligvis består av tre til fem bær, har Aspholm i år sett planter med hele 20–30 bær i samme klase.(Foto: Paul Eric Aspholm)
En plante med uutforskete muligheter
NIBIO-forsker Eva Narten Høberg er særlig opptatt av matkultur og mattradisjoner. Hun underviser blant annet i faget Bærekraftige matopplevelser ved Nordland fagskole.
– Jeg kunne tenke meg å la de kreative studentene mine teste ut teiebær som alternativ til importert granateple, forteller Høberg.
– Jeg observerer at retter med gode, norske råvarer ofte blir overstrødd med granateplekjerner. De oppfattes som nærmest uunnværlige – ikke minst av dekorative årsaker. Dette bryter med den grønne tråden i et ellers velkomponert, bærekraftig måltid innenfor konseptet lokalmat, sier forskeren.
Annonse
De to forskerne vurderer å starte et lite forskningsprosjekt for å avdekke flere av teiebærets hemmeligheter.
Vi vet ikke så mye om hvilke fugler og dyr som utnytter teiebær i naturen. Bærene er tilsynelatende lite utsatt for sykdommer og skadedyr, men årsaken til dette er ikke kjent, forteller de.
– I dag er det mye oppmerksomhet rundt bærekraft og bruk av naturressurser. Teiebær er et godt eksempel på en ressurs vi vet altfor lite om, men som kan få en viktig rolle i fremtiden, sier Høberg.
OBS: Dette er tysbast (Daphne mezereum), ikke teiebær.(Foto: Paul Eric Aspholm)
Viktig advarsel: Unngå forveksling med tysbast
Selv om teiebær kan spises, finnes det også røde bær som er svært giftige. I enkelte områder kan tysbast og teiebær forekomme side om side. Hvis folk ser nøye etter er ikke de to artene veldig like, men siden begge har røde bær er det mulig å ta feil.
– Tysbast er en av våre aller giftigste planter, forteller NIBIO-forsker Paul Eric Aspholm.
Og den er særlig farlig for barn. Om våren blomstrer tysbasten på bar kvist. Senere dukker det opp røde bær, der blomstene har vært.
– To til tre bær kan være dødelig for barn, mens ti til tolv bær regnes som dødelig dose for voksne. Også barken og bladene er giftige. Derfor bør folk være ekstra forsiktige, sier Aspholm.