NMBU -Norges miljø- og biovitenskapelige universitet
Publisert
En stor og ukjent bit av skogens klimapuslespill
ligger skjult under føttene dine. Hva skjer med karbonet i skogbunnen etter at
trærne er hogd ned?
Flatehogst, praksisen hvor de fleste trærne fjernes, er den vanligste hogstformen i Fennoskandia.
Fennoskandia er et område i det nordvestre hjørnet av Europa. Området inkluderer Norge, Sverige, Finland, Kolahalvøya og Karelen i Russland.
Estimater tilsier at cirka 70 prosent av den produktive skogen i Norge har vært flatehogd på et tidspunkt etter 1940.
– Vi vet lite om de langvarige konsekvensene av denne type hogst på karbonbalansen, sier Rieke Lo Madsen – doktorgradsstudent fra NMBU.(Foto: Milda Norkute)
– Vi vet lite om de langvarige konsekvensene av denne type hogst på karbonbalansen, sier Rieke Lo Madsen – doktorgradsstudent fra Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU).
Hun har i sin doktorgrad undersøkt hvordan flatehogst påvirker karbonkretsløpet i boreale granskoger - flere tiår etter at motorsaga har stilnet.
– Det finnes få studier fra eldre skoger. Det er også en utfordring å finne skogområder som er sammenliknbare.
Flatehogd versus aldri flatehogd
I doktorgraden sin har Madsen sammenlignet
12 par med granskoger i Sørøst-Norge. Hvert par bestod av én skog som ble
flatehogd for 40–80 år siden, og én som aldri har blitt flatehogd.
I hvert
område målte hun regnskapet av hvor mye karbon som føres til og fra jorda.
Tilførsel av karbon ble målt i form av nåler, kongler og kvister, mens utslipp
av karbon ble målt som utslipp av CO₂.
Hun har også kartlagt mengden av sopp i
jorda og hvor raskt ulike typer strø, som grannåler og blåbærblader, ble brutt
ned.
Målet var å finne ut om flatehogst har
langvarige effekter på hvordan karbon beveger seg inn og ut fra skogjorda.
Mindre strø og lik nedbrytning
Skoger som har vært flatehogd tidligere,
og skoger som aldri har blitt flatehogd, har ulik mengde strø fra både trær og
bunnvegetasjon.
De flatehogde skogene hadde mer strø fra trærne, mens naturskogene
hadde 45 % mer strø fra bunnvegetasjonen, og mesteparten av denne forskjellen
kom fra blåbærplanter.
Det
var imidlertid lite forskjell i nedbrytning, og typen strø, som gran, blåbær
eller sopp, hadde større betydning enn om skogen var hogd.
– Det er lite som tyder på at tidligere
flatehogst har langsiktige konsekvenser for den tidlige nedbrytningsfasen av
over- og underjordisk strø, sier hun.
Skoger som har vært flatehogd tidligere, og skoger som aldri har blitt flatehogd, har ulik mengde strø fra både trær og bunnvegetasjon.(Foto: Milda Norkute)
Temperatur er viktigst
Annonse
Litt på samme måte som dyr og planter
puster, så skjer det samme i jordbunnen. Den «puster ut» karbondioksid (CO₂).
Det skjer når små organismer i jorda, som bakterier, sopp og planterøtter,
bruker energi og slipper ut CO₂.
Generelt var CO2-utslippet fra skogbunnen
høyere i flatehogd skog sammenliknet med naturskogene, men det er uklart om
forskjellen skylles nedbrytning av jordkarbon eller om det større utslippet
kommer direkte fra planterøtter
– Det er først og fremst temperatur, ikke hogsthistorikk,
som styrer CO2-utslippet, og våre modeller tyder på at økte utslipp i
forbindelse med et varmere klima ikke vil avhenge av om skogen har vært
flatehogd eller ikke, sier Madsen.
Fuktighet, nitrogeninnhold og tetthet av
trær spilte også en rolle for størrelsen på CO2-utslippet fra skogbunnen.
Sopp er en viktig del av skogens økosystem.(Foto: Milda Norkute)
Mere sopp uten flatehogst
Sopp er en viktig del av skogens
økosystem. De hjelper trærne med å ta opp vann og næring fra jorda, og bryter
ned døde planter og dyr slik at næringsstoffene kan brukes på nytt.
Uten soppene
ville skogen vokse saktere, og dødt materiale ville hope seg opp.
– Mange sopparter er følsomme for
skogbruk, særlig flatehogst, forklarer Madsen.
Resultatene hennes viste at soppene
foretrekker skog som ikke har vært flatehogd. Disse skogene hadde mer sopp i
jorda, spesielt i det øverste jordlaget hvor det er mye rester av døde planter
og mikroorganismer.
– Dette kan tyde på at sopp spiller en
viktig rolle i langtidslagring av karbon i granskog, sier hun.
Likt karbonregnskap
Flere
tiår etter flatehogst er karbonbalansen i modne granskoger overraskende lik den
i skoger som aldri har blitt flatehogd.
Annonse
– Selv om tidligere hogstpraksis påvirker variasjonene
i tilførsel og utslipp av jordkarbon, er forskjellene i den totale nåværende karbonbalansen
antakeligvis liten, sier hun.
Avhandlingen er et viktig bidrag til vår
forståelse av de økologiske mekanismene i eldre, nordlig granskog. Den gir også
konkret innsikt i langtidskonsekvensene av flatehogst.
– Dette er viktig kunnskap fordi vi
fortsatt ikke helt forstår de pågående endringene i karbonbalansen i de nordlige skogene, kommenterer hun.
Vi trenger også kunnskap om ferske hogstflater
Hun trekker også frem en annen ting:
– En ting som er viktig å merke seg, er at jeg
har undersøkt skoger som ble flatehogd for førti til åtti år siden, sier hun.
– Dette gir oss viktig informasjon om
situasjonen rett før disse blir så gamle at de hogges igjen.
– Jeg har ikke undersøkt ferske
hogstflater. Hva som skjer med jordas karbon umiddelbart etter hogst og i skogens
ungdom er et kapittel for seg selv.
Prøver fra skogbunnen, klare for analyse.(Foto: Milda Norkute)
Referanse:
Rieke Lo Madsen: Langsiktige effekter av flatehogst på jordkarbondynamikk
i boreale granskoger. Doktoravhandling ved Norges miljø- og
biovitenskapelige universitet (NMBU), 2025.
Om prosjektet
Riekes resultater er en del av EcoForest-prosjektet, finansiert av Norges forskningsråd