Oppdrettslaks inneholder mindre D-vitamin enn før. Forskere mener de har en løsning

Laksen fikk UVB-lys på seg hele døgnet i flere uker. Det økte D-vitamin-nivåene. Men forsker peker på en fare.

Laks trenger lys for å få i seg nok D-vitamin.
Publisert

Oppdrettslaksen har mindre D-vitamin i seg enn tidligere. Det er fordi fôret nå inneholder mindre råvarer fra havet og dermed også mindre omega-3-fettsyrer, ifølge en artikkel fra Havforskningsinstituttet på forskning.no.

Dette ønsker forskere og lakseoppdrettere å gjøre noe med. 

D-vitamin er nemlig noe vi mennesker - særlig vi i det kalde og mørke nord - bør få i oss nok av. 

Nå har forskere testet en ny metode for å øke D-vitamin-nivået hos laks. De ga dem mer lys.

– Viktig for å redusere sår

Bak studien står to forskere ved Høgskolen i Molde og to forskere som er ansatt i oppdrettsselskapet Salmon Evolution.

Forskerne festet ganske enkelt UVB-lys over oppdrettskarene i anleggene. Der svømmer det laks som er omtrent ett år gammel og som kalles smolt.

Lyset førte til at D-vitaminproduksjonen i den unge laksekroppen økte opptil fem ganger så mye som hos laks uten lys.

– Dette er viktig informasjon i produksjonen av oppdrettslaks, både av hensyn til fisken, fiskevelferd og fiskehelse og for oss mennesker, sier veterinær og førsteamanuensis Øystein Klakegg ved Høgskolen i Molde.

– Mangel på vitamin D hos laks kan svekke immunforsvaret og gi større risiko for infeksjonssykdommer. Mye tyder på at D-vitamin er særlig viktig for skinnhelsen og for å redusere utviklingen av sår og reparere sår hos laks, sier han. 

Å spise laks kan dessuten gjøre det lettere for oss mennesker å få i oss nok D-vitamin, ifølge Klakegg.

Vegard Langvatn (til venstre), Øystein Klakegg og Tobias Backström tar D-vitamin-prøver fra fisken.
Tobias Backström (til høyre) ved Høgskolen i Molde og Vegard Langvatn ved Salmon Evolution kikker på et oppdrettskar med UVB-belysning over seg.

Så mye økte D-vitamin-nivåene

Forskerne analyserte vitamin D3 i fiskemuskelen i to ulike forsøk med atlantisk laks. Laksen var da mellom ett og to år gammel.

Hvert forsøk besto av grupper av fisk som ble utsatt for UVB-lys og to kontrollgrupper som ikke fikk lys.

Forskerne tok prøver av fisken ved starten av forsøket, deretter etter 4 uker og til slutt etter 10 uker.

Laksen som ble utsatt for UVB-lys, hadde 2,5 til 6 ganger mer vitamin D3 i muskelen etter 4 uker enn kontrollgruppene og mer enn 5 ganger så mye etter cirka 10 uker.

– Viktig å ta med seg videre

– Forskerne har på en enkel måte vist at laks produserer D-vitamin i huden fra UVB-stråler, sier forsker Øystein Sæle ved Havforskningsinstituttet.

Han har ikke deltatt i den aktuelle studien.

Sæle mener studien er robust på grunn av mengden fisk forskerne analyserte og fordi de gjennomførte flere forsøk.

– Studien viser at bidrag fra lys er betydelig og at dette er viktig å ta med seg videre i lakseanlegg der naturlig lys ikke kommer til.

Nylig ble studien publisert i det vitenskapelige tidsskriftet Aquaculture.

Men en annen forsker har en innvending.

Lys hele døgnet – hva har det å si?

Fisken i studien ble utsatt for belysning 24 timer i døgnet i flere uker.  

I dagens havbruk er er det vanlig at laks blir eksponert for lys gjennom hele døgnet det første året de lever, kalt ferskvannsfasen. Dette er fordi fisken da kan se fôret om natten og derfor spiser mer og vokse seg større på kortere tid.

Men hvordan har egentlig laksen det når det aldri blir mørkt?

– Å utsette laksen for kunstig lys om natten kan være uheldig for døgnrytmen, sier Mariann Eilertsen til forskning.no.

Laksen er nemlig avhengig av både lys og mørke for å få naturlige nivåer og svingninger av melatonin i blodet – slik som hos andre dyr, inkludert mennesker. 

Melatoninet gir i tillegg signaler til laksen om hvilken årstid det er, slik at den kan orientere seg. 

Eilertsen mener det er usikkert hva som vil skje med laksens robusthet og velferd når utviklingen har skjedd under unaturlige betingelser, slik som i denne studien. 

– Det vi ser fra vår forskning, er at konstante lysforhold hos laks påvirker regulering av døgn- og sesongrytmer, og jeg vil derfor anta at laksens biologi blir påvirket på en ugunstig måte, sier hun.

– Vanlig måte å drive på

Øystein Klakegg sier til forskning.no at dette er en vanlig måte å drive lakseproduksjon på.

– Det er et interessant spørsmål om vi burde drive oppdrett av smolt som er mer i tråd med naturen og på en mer naturlig måte. Men dette er altså den vanlige måten å drive smoltoppdrett på, sier han til forskning.no.

Til tross for at du kan få i deg D-vitamin gjennom laks, er miljøgifter i fet fisk et problem forskere advarer om. Mens fet fisk er gode kilder til vitamin D og omega-3-fettsyrer, inneholder også uønskede stoffer som kan bidra til at man går over de anbefalte grensene for inntak av miljøgifter, ifølge denne saken på forskning.no.

Også svenske forskere har trukket fram miljøgifter i norsk laks.

Referanse:

Øystein Klakegg m.fl: Show moreUV-B light stimulates the production of Vitamin D3 in Atlantic salmon. Aquaculture. 2025

Opptatt av helse, psykologi og kropp?

Mat hjernen med nyheter fra forskning.no om sykdommer, psykologi, kosthold, sex, trening og andre av kroppens mysterier.

Meld meg på nyhetsbrev

Powered by Labrador CMS