Denne artikkelen er produsert og finansiert av NMBU - Norges miljø- og biovitenskapelige universitet - les mer.
Vi spiser mer cashewnøtter – det får alvorlige konsekvenser
Økt interesse for plantebasert kosthold og cashew som alternativ til meieriprodukter har skapt høy etterspørsel.
Cashewnøtter har blitt en avgjørende inntektskilde for mange bønder i Guinea-Bissau. Store plantasjer har gitt økonomiske muligheter i landlige områder.(Foto: Shutterstock / NTB)
NMBU - Norges miljø- og biovitenskapelige universitetNMBU -Norges miljø- og biovitenskapelige universitet
Publisert
En stor andel av maten vi spiser i Norge er importert. Cashewnøtter er bare ett eksempel på matvarer som har blitt
stadig mer populære, men som ikke dyrkes her til lands.
– Over halvparten av verdens befolkning får i seg for lite av flere essensielle mikronæringsstoffer, sier Ana Leite, etnobotaniker ved NMBU.(Foto: Privat)
Økt interesse for plantebasert kosthold og bruk av cashew som alternativ til meieriprodukter har ført til høy etterspørsel. Ikke bare i Norge, men over hele verden.
Som så ofte ellers, er det lokalbefolkningen i områdene hvor maten produseres som betaler prisen.
I dette tilfellet: Guinea-Bissau i Vest-Afrika. Den raske veksten i cashewproduksjon har endret økosystemer og matvaner. Dette har fått konsekvenser for ernæring, kultur og miljømessig bærekraft i landet.
Cashew-paradokset
Cashewnøtter har blitt en avgjørende
inntektskilde for mange bønder i Guinea-Bissau. Store plantasjer har gitt
økonomiske muligheter i landlige områder.
Men samtidig har dette ført til en
kraftig reduksjon i mangfoldige økosystemer som tidligere var hjem for
spiselige, ville planter.
Disse plantene, som i generasjoner har
blitt sanket og spist av landsbyboere, er næringsrike og bidrar til et variert
kosthold.
Men etter hvert som cashewplantasjene brer
om seg, forsvinner de ville artene. Samtidig endres sankepraksisene – og dermed endres
også deres rolle i lokal ernæring.
Cashew
Ifølge FNs organisasjon for ernæring og landbruk (FAO) har eksporten av cashewnøtter fra Vest-Afrika økt med 700 prosent de siste 20 årene. Dyrkingsarealet har økt med 1,8 millioner hektar (anslag fra 2022).
Guinea-Bissau er Vest-Afrikas femte største produsent av cashew.
Cashew dyrkes i monokultur i Guinea-Bissau, noe som dramatisk endrer landskapet.
Hva er problemet?
Når landbruket i økende grad satser på
noen få kommersielle avlinger, blir kostholdet mindre variert – både lokalt og
globalt.
Dette bidrar til det som kalles skjult
sult: Folk får i seg nok kalorier, men mangler viktige næringsstoffer.
– Forskning fra hele verden viser at vi
står midt i en global ernæringskrise. Over halvparten av verdens befolkning
får i seg for lite av flere essensielle mikronæringsstoffer, forklarer Ana
Leite.
Hun er etnobotaniker ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU).
– Guinea-Bissau er blant de minst matsikre
landene i verden, og kostholdet der mangler i stor grad disse viktige
næringsstoffene.
Endrede landskap og levebrød
Nylig høstede cashewfrukter i Guinea-Bissau.(Foto: Luís Catarino
Picture)
Leites forskning viser at det ikke bare er
tapet av naturlige leveområder som gjør at ville matplanter forsvinner.
Kvinner, som tradisjonelt har vært de
viktigste sankerene, bruker nå mye av tiden sin i cashewplantasjene. De har dermed mindre tid til å sanke ville vekster.
Annonse
Samtidig kjøper folk i økende grad mat på
markedet, og ville planter blir ofte sett på som fattigmannskost.
– Interessant nok øker etterspørselen etter
noen av disse ville vekstene i byene og på tvers av landegrenser, sier Leite.
– Det legger ytterligere press på de ville
bestandene. Og selv om cashewproduksjon er den viktigste inntektskilden, binder
det bøndene til en pengeøkonomi som gjør dem mer sårbare for økonomiske sjokk.
Hvorfor bør vi bry oss?
Leites forskning handler om Guinea-Bissau.
Men den peker også på et større problem: Konsekvensene av moderne jordbruk i
det globale matsystemet.
Når interesse for avlinger som kan omsettes for penger øker, blir avveiningen
mellom økonomisk utvikling og økologisk og lokal helse stadig tydeligere.
– Hvis vi alle plutselig slutter å kjøpe
cashewnøtter, hjelper ikke det bøndene i Guinea-Bissau heller. Men økt
bevissthet er kanskje første steg mot nødvendige endringer i dagens matsystem,
sier Leite.
Referanse:
Ana Catarina Mendes Leite: Feasting on the wild: the use of wild edible plants amid social-ecological change in the woodlands of Guinea-Bissau. Doktorgradsavhandling ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet, 2025. (Nettside på NMBU om avhandlingen)