podcast

Vegard Vinje har forsket på væskestrøminger i og rundt hjernen.

Kan du bruke pusten til å rense hjernen?

PODCAST: – Pusten bidrar vel så mye som hjerteslagene når det kommer til spinalvæskeflyt, sier forsker Vegard Vinje.

Vegard Vinje har en doktorgrad i anvendt matematikk og fluidmekanikk fra Universitetet i Oslo og han har forsket på væskestrømninger i og rundt hjernen. 

Spinalvæskens funksjon er blant annet å skylle bort avfallsstoffer i hjernen og hvor godt denne væsken flyter, kan ha betydning for sykdommer som Alzheimers. 

– Teorien er nå at spinalvæsken kan trenge inn i selve hjernen. Det er ganske ny viten at det er en kontinuerlig utskilling av væsken i hjernen og spinalvæsken rundt. Når denne spinalvæsken trenger inn i hjernen, kan den ta med avfallsstoffer på vei ut. Det er sånn vi ser for oss at avfallssystemet fungerer. 

– I doktorgraden din har du sett på hvordan pust påvirker spinalvæskeflyt. Hva var konklusjonen? 

– Konklusjonen var at pusten bidrar vel så mye som hjerteslagene når det kommer til spinalvæskeflyt i pasienter som pustet vanlig, som ikke fikk beskjed om å puste spesielt, men som bare fikk beskjed om å ligge og slappe av. 

– Men kan det være en fordel med lange dype pust? 

– Det undersøkte vi ikke direkte, men våre modeller forutså at lange dype pust ville føre til mer spinalvæskeflyt, noe som senere ble bekreftet eksperimentelt av en annen gruppe, sier Vinje i podcastepisoden.

Om Dekodet:

Dekodet er en podcast der Kristian Hope inviterer eksperter og fagfolk inn i studio for å «dekode» hvordan ting henger sammen og fungerer. Temaer strekker seg fra verdensrommet til ernæring & trening, og alt i mellom. Nye episoder publiseres ukentlig, og podden ligger også gratis tilgjengelig på SpotifyApple Podcasts og andre plattformer. Podcasten er produsert av Kristian Hope og distribueres gjennom Podplay.

Få med deg ny forskning

Powered by Labrador CMS