Annonse

Har vi egentlig fri vilje?

DEKODET: Har vi fri vilje eller er alt bestemt av naturlovene? – Jeg nekter å late som det ikke finnes, sier filosof Einar Duenger Bøhn.

Einar Duenger Bøhn mener fri vilje er et mysterium vi må ta på alvor
Publisert

I denne episoden av podcasten Dekodet snakker vi med Einar Duenger Bøhn, professor i filosofi ved Universitetet i Agder, om et av de mest gåtefulle temaene i filosofi: fri vilje.

Bøhn mener fri vilje er et mysterium vi må ta på alvor, og han har selv gått fra å være determinist til å akseptere at det finnes en del fenomener vi rett og slett ikke kan forklare – fri vilje er ett av dem, ifølge Bøhn.

Om Dekodet:

Dekodet er en podcast der Kristian Hope inviterer eksperter og fagfolk inn i studio for å «dekode» hvordan ting henger sammen og fungerer. Temaer strekker seg fra verdensrommet til ernæring & trening, og alt i mellom. Nye episoder publiseres ukentlig, og podden ligger også gratis tilgjengelig på SpotifyApple Podcasts og andre plattformer. Podcasten er produsert av Kristian Hope og distribueres gjennom Podplay.

Bevisst?

Innenfor psykologi og nevrovitenskap er det blitt gjort eksperimenter som antyder at hjernen tar avgjørelser mikrosekunder før vi selv blir bevisst på dem. Noen har tolket dette som bevis på at fri vilje ikke eksisterer.

Men Bøhn mener denne konklusjonen er for lettvint.

– Det at kroppen reagerer før du blir bevisst på det, betyr ikke at det ikke var opp til deg. Det betyr bare at du ikke var bevisst at det var opp til deg, sier han.

Lening mot ulike valg

Bøhn tilbyr også et alternativt bilde på hvordan fri vilje kan forstås – ikke som en uavhengig kraft utenfor naturlovene, men som en slags bevisst lening mot ulike valg.

– Tenk deg at du er i en bevissthetstilstand som lener seg mer mot én ting enn en annen. En slags «magnetisk kraft» som kommer i grader. Jeg kan pushe meg litt dit eller litt den andre veien. Fri vilje er da det at du kan påvirke hvilken vei du lener deg.

Ifølge Bøhn kan denne formen for fri vilje godt eksistere parallelt med fysiske prosesser i hjernen.

Powered by Labrador CMS