Denne artikkelen er produsert og finansiert av Nofima - les mer.

Du bør ikke kaste hinnen i egget. Den kan være en ungdomskilde
Kaster du hinnen mellom eggehviten og skallet når du spiser påskeegg? Ny forskning tyder på at akkurat den hinnen er en ungdomskilde: Den holder musklene unge lenger.
For noen år siden var forskerne på Nofima med på å finne ut hvordan hinnen på innsiden av eggeskallet kan få sår til å gro raskere.
Men forskerne Mona E. Pedersen og Sissel B. Rønning har ikke nøyd seg med å hele sår. Nå tester de ut
hvordan hinnen virker på muskler, betennelser og tarmflora.
Reduserer aldring
Så langt er resultatene gode. Spiser du eggeskallmembran, kan det redusere aldringen i musklene.
De to forteller at det betyr at det kan dempe det tapet av muskler som alle får fra 40-årsalderen.
I første omgang har forskerne testet effekten av eggeskallmembran på celler i laboratoriet og på aldrende mus.

– Vi bruker celler fra ulike organer, for eksempel muskelceller, tarmceller eller immunceller. Dermed kan vi få en indikasjon på om hinnen kan være gunstig for disse organene, forklarer Rønning.
– Det vi så både da vi gjorde studier på cellene i laben og på mus hos samarbeidspartneren vår, NMBU, var at det å spise en viss mengde eggeskallmembran kan redusere markører for aldring i musklene, forteller Pedersen.
Påvirker gripestyrken
Musene fikk spise eggeskallmembran fra de var middelaldrende til de ble gamle.
– Vi så også på muskelstrukturen. Når en ung muskel blir eldre, forandrer det seg også hvordan den ser ut, sier Pedersen.
De gamle musklene lignet på yngre muskler. Dessuten hjelper hinnen med noe helt konkret: Gripestyrken reduseres ikke like raskt.
– Membranen gjør at du ikke mister ting like fort. Gripestyrke er noe som er fysisk. Vi hadde nesten ikke forventet at vi skulle se effekter på det, sier Mona E. Pedersen.
Virker betennelsesdempende
Forskerne har også gjort et lite forsøk på mennesker. Friske eldre fikk kapsler med eggeskallmembran, men bare over en kortere periode.
– Der så vi en betennelsesdempende effekt når vi undersøkte blodet deres, sier Mona E. Pedersen.
Sissel B. Rønning forteller at det krever mye å ta muskelprøver. Men forskerne på Universitetet i Oslo tok blodprøver og så at eggeskallmembranen dempet betennelsesstoffer i blodet.
– Vi vet at disse betennelsesstoffene er med på å bryte ned musklene, sier hun.
Milde betennelser er noe av det som bidrar til at du mister muskelmasse med alderen.
Forskerne har også sett på virkningen på fordøyelsen. Foreløpig har de bare sett på mus og i laboratoriet.
De to forteller at den gode effekten de har kunnet se på musklene, ser de også i tarmen.
Dessuten ble det flere forskjellige bakterier i tarmen og mer av de «snille» bakteriene som gir bedre helse.
Utnytter råstoffet
En ekstra bonus med forskningen er at den gjør det mulig å utnytte ressurser som ellers ville gått til spille.
– Vi har høyt fokus på å utnytte alt råstoffet vi håndterer på best mulig måte, sier Per Berg. Han er direktør for forskning, utvikling og nyskaping i Nortura.

– At våre råstoffer kan gi helsefordeler, er inspirerende. Det kan gi mange nye muligheter for oss i fremtiden, sier Berg.
Produserer 40 tonn i året
Norilia er et datterselskap av Nortura. De tar hånd om de delene av slakt og egg som ikke blir brukt til mat. De produserer 40 tonn eggeskallmembran i året.
Forskerne forteller at siden norske egg er salmonellafrie, er det enklere og tryggere å bruke disse produktene.
Dessuten gir det Norge et positivt fortrinn slik at de også kan gå videre til utlandet.
Kan bli produkter med høy verdi
Heidi Alvestrand er leder for forretningsutvikling i Norilia. Hun har stor tro på produkter av eggeskallmembranen.
Sammen med Nortura Revetal og gründerbedriften Biovotec har Norilia bygd opp en industriell linje for å separere membranen fra eggeskallet.
– For oss er dette prosjektet veldig viktig for å kunne teste ut membranen, hvilke funksjonelle og bioaktive egenskaper den har og hvordan den kan brukes. Det er spesielt viktig for oss å få dokumentert effektene knyttet til helse, sier hun.
– Forskning er viktig for å utvikle produkt og marked og dokumentere egenskaper og effekter. Vi ser mange interessante anvendelser for membranen i produkter med høy verdi, for eksempel i kosttilskudd, sier Alvestrand.
Fikk du med deg disse artiklene fra Nofima?
-
Disse sensorer vet hvor søte tomatene er
-
Dette må du tenke på når du velger hermetikk til beredskapslageret
-
Kan lys og fôr styre laksens kjønnsmodning?
-
Slik kan man unngå matforgiftning fra rakfisk
-
Fiske av kongekrabbe: Nye teiner skal fange bare de store og kjøttfulle hannkrabbene
-
Dette fant de profesjonelle smaksdommerne da de testet spekeskinker