Denne artikkelen er produsert og finansiert av Nofima - les mer.
Påskeegg til frokost? Spiser du eggeskallmembran, kan det redusere aldringen i musklene.(Illustrasjonsfoto: Shutterstock / NTB)
Du bør ikke kaste hinnen i egget. Den kan være en ungdomskilde
Kaster du hinnen mellom eggehviten og skallet når du spiser påskeegg? Ny forskning tyder på at akkurat den hinnen er en ungdomskilde: Den holder musklene unge lenger.
For noen år siden var forskerne på Nofima med på å finne
ut hvordan hinnen på innsiden av eggeskallet kan få sår til å gro raskere.
Men forskerne Mona E. Pedersen og Sissel B. Rønning har ikke nøyd seg med å hele sår. Nå tester de ut
hvordan hinnen virker på muskler, betennelser og tarmflora.
Reduserer aldring
Så langt er resultatene gode. Spiser du eggeskallmembran,
kan det redusere aldringen i musklene.
De to forteller at det betyr at det kan dempe det tapet
av muskler som alle får fra 40-årsalderen.
I første omgang har forskerne testet effekten av
eggeskallmembran på celler i laboratoriet og på aldrende mus.
– Vi bruker
celler fra ulike organer, for eksempel muskelceller, tarmceller eller
immunceller. Dermed kan vi få en indikasjon på om hinnen kan være gunstig for disse organene, forklarer Rønning.
– Det vi så både da vi gjorde studier på cellene i laben
og på mus hos samarbeidspartneren vår, NMBU, var at det å spise en viss mengde
eggeskallmembran kan redusere markører for aldring i musklene, forteller Pedersen.
Påvirker gripestyrken
Musene fikk spise eggeskallmembran fra de var
middelaldrende til de ble gamle.
– Vi så også på muskelstrukturen. Når en ung
muskel blir eldre, forandrer det seg også hvordan den ser ut, sier Pedersen.
De gamle musklene lignet på yngre muskler. Dessuten
hjelper hinnen med noe helt konkret: Gripestyrken reduseres ikke like raskt.
– Membranen gjør at du ikke mister ting like fort.
Gripestyrke er noe som er fysisk. Vi hadde nesten ikke forventet at vi skulle
se effekter på det, sier Mona E. Pedersen.
Virker betennelsesdempende
Forskerne har også gjort et lite forsøk på mennesker.
Friske eldre fikk kapsler med eggeskallmembran, men bare over en kortere
periode.
– Der så vi en betennelsesdempende effekt når vi
undersøkte blodet deres, sier Mona E. Pedersen.
Sissel B. Rønning forteller at det krever mye å ta muskelprøver. Men forskerne på
Universitetet i Oslo tok blodprøver og så at eggeskallmembranen dempet
betennelsesstoffer i blodet.
– Vi vet at disse betennelsesstoffene er med på å
bryte ned musklene, sier hun.
Annonse
Milde betennelser er noe av det som bidrar til at du mister
muskelmasse med alderen.
Forskerne har også sett på virkningen på fordøyelsen. Foreløpig har de bare sett på mus og i laboratoriet.
De to forteller at den gode effekten de har kunnet se på musklene, ser de også i tarmen.
Dessuten ble det flere forskjellige bakterier i
tarmen og mer av de «snille» bakteriene som gir bedre helse.
Utnytter råstoffet
En ekstra bonus med forskningen er at den gjør det mulig å
utnytte ressurser som ellers ville gått til spille.
– Vi har høyt fokus på å utnytte alt råstoffet vi håndterer
på best mulig måte, sier Per
Berg. Han er direktør for forskning, utvikling og nyskaping i Nortura.
– At våre
råstoffer kan gi
helsefordeler, er inspirerende. Det kan gi mange nye muligheter for oss i
fremtiden, sier Berg.
Produserer 40 tonn i året
Norilia er et datterselskap av Nortura. De tar hånd om de delene
av slakt og egg som ikke blir brukt til mat. De produserer 40 tonn
eggeskallmembran i året.
Forskerne forteller at siden norske egg er salmonellafrie, er det enklere og tryggere
å bruke disse produktene.
Dessuten gir det Norge et positivt fortrinn slik at
de også kan gå videre til utlandet.
Annonse
Kan bli produkter med høy verdi
Heidi Alvestrand er leder for forretningsutvikling i
Norilia. Hun har stor tro på produkter av eggeskallmembranen.
Sammen med
Nortura Revetal og gründerbedriften Biovotec har Norilia bygd opp en
industriell linje for å separere membranen fra eggeskallet.
– For oss er dette prosjektet veldig viktig for å kunne
teste ut membranen, hvilke funksjonelle og bioaktive egenskaper den har og
hvordan den kan brukes. Det er spesielt viktig for oss å få dokumentert
effektene knyttet til helse, sier hun.
– Forskning er viktig for å utvikle produkt og marked og
dokumentere egenskaper og effekter. Vi ser mange interessante anvendelser for
membranen i produkter med høy verdi, for eksempel i kosttilskudd, sier
Alvestrand.
Fakta om forskningen
Forskningen er gjennomført i prosjektet OptiEgg Optimal verdiøkning av eggeprodukter. Prosjektets mål er å utnytte hele egget som råvare i matindustrien, og man sett på hvilken betydning egg og eggeprodukter kan ha for folkehelsa.
Nortura leder prosjektet og har med seg forskningspartnerne Nofima som prosjektleder, NMBU og Universitetet i Oslo.
Metoder som er brukt til å teste cellenes egenskaper i dette prosjektet, har blitt utviklet gjennom de strategiske forskningsprogrammene ved Nofima finansiert av Fondet for forskningsavgift på landbruksprodukter.