Annonse

Denne artikkelen er produsert og finansiert av Nofima - les mer.

Dette gjør stress med fargen på laksen

Det brukes mer fargestoff i laksefôret enn før, men fargen på fileten har blitt blekere. Forskere har nå funnet ut at stress gir mindre farge på fiskefileten.

Håndfilitering av laks i fiskehallen.
Stresset laks blir blekere, med ett unntak, viser ny forskning.
Publisert

Fargen på fileten skyldes at laksen kan lagre fargestoffet astaxanthin i muskelen. Dette fargestoffet lages av marine alger og finnes i næringskjedene i havet. Det er en kraftig antioksidant, og i tillegg kan laksen bruke det til å lage vitamin A. 

Vitamin A er særlig viktig for immunforsvar, hud og slimhinner, forbrenning av fett og for syn.

Astaxanthin og vitamin A tilsettes i laksefôret for å sikre god helse og vekst. 

Den rosa fargen på laksefileten er dessuten viktig for at den skal se fristende ut i butikken.

– Men behovene for vitaminer og antioksidanter kan endres når laksen utsettes for stress. Vi vet fortsatt ikke nok om hvordan miljøet laksen lever i påvirker fargen på fileten, sier Trine Ytrestøyl, forsker i Nofima.

Trine Ytrestøyl viser en fisk - som ikke en del av forskningen.
Trine Ytrestøyl har forsket på laks og hva stress kombinert med ulike fôr gjør med rødfargen. Fisken på bildet var ikke en del av forskningen.

Blir stresset av lusebehandling

Stress fører til at det dannes kjemikalier i kroppen som kan skade cellene. Antioksidanter beskytter levende organismer mot skader ved å nøytralisere slike kjemikalier, såkalte reaktive forbindelser. 

Laks som er utsatt for stress kan derfor ha et økt behov for antioksidanter som astaxanthin.

Laksen utsettes for en del stress i løpet av livet. Problemene med lakselus har ført til at laksen ofte må behandles mot lus. Da trenges den sammen, samtidig som at oksygennivået i vannet blir lavt. Det er svært stressende for laksen.

– I forskning har vi sett på data fra kommersielle anlegg. Da så vi at laks som hadde hatt mange behandlinger mot lakselus hadde en blekere filet, forteller Ytrestøyl.

Fôrets betydning for filetfarge

Ingredienser i fôret kan ha betydning for fargen på fileten.

Omega-3 fettsyrene EPA og DHA er i marint fôr, altså fôr laget av sjømat eller sjøalger. Dette har en positiv effekt på filetfarge. 

– Disse fettsyrene blir det mindre av i fôret når man erstatter marine fôrmidler med planteråvarer, sier Ytrestøyl.

Vitamin A er også en antioksidant som det finnes mye av i marine næringskjeder. Når fôret til laksen er endret fra å inneholde hovedsakelig marine råvarer til å inneholde planteråvarer, så har også innholdet av vitamin A i fôret gått ned.

Ytrestøyl sier at laksen kanskje vil produsere mer vitamin A fra astaxanthin når det er lite i fôret. Men effekten av dette på innholdet av astaxanthin i fileten har vært lite studert. Det er heller ikke undersøkt hvordan stress påvirker filetfargen.

Fargeviften SalmoFan foran filet av laks.
Fargeviften SalmoFan var ett av verktøyene som ble brukt til fargebedømmelse i denne forskningen.

I et forsøk ble laksen gitt fôr som inneholdt tre ulike konsentrasjoner av vitamin A og to konsentrasjoner av astaxanthin. 

Nivåene som ble testet i forsøket gjenspeiler variasjonen man finner i kommersielle laksefôr. 

Laksen ble utsatt for stress ved at den ble trengt sammen samtidig som at oksygennivået i vannet ble redusert, likt som ved behandling mot lakselus. Dette ble gjort flere ganger per uke i fem uker.

For mye av det gode?

Når laksen ikke ble stresset, var det en negativ effekt på fargen på fileten av det høyeste nivået av vitamin A i fôret. Mindre astaxanthin ble tatt opp i tarmen og fordøyd når det var mye vitamin A i fôret. 

Dette kan være en form for regulering for å beskytte laksen mot for høye nivå av vitamin A, som er vist å være skadelig.

Laksen som ble utsatt for stress hadde mindre astaxanthin i fileten sammenlignet med laks i kontrollgruppen. Men det var et unntak: Laks som hadde fått et fôr med høyt innhold av både vitamin A og astaxanthin fikk ikke en blekere filet som følge av stress.

Det var altså ulik effekt av høyt innhold av vitamin A i fôret når laksen var stresset sammenlignet med når den ikke var utsatt for stress. 

Det kan tyde på at behovene for vitaminer og antioksidanter endres når laksen blir utsatt for et stressende miljø.

Ernæring og miljø må sees i sammenheng

Resultatene fra forskningen viser at laks som utsettes for stress får en blekere filetfarge, og at behovet for antioksidanter kan endre seg når laksen utsettes for stress.

– Stress bør jo reduseres så langt det er mulig, men kan ikke fjernes helt i oppdrett. For å sikre at fisken har god helse og kvalitet er det viktig at mengden vitaminer og antioksidanter i fôret tilpasses belastningene som fisken møter, sier Trine Ytrestøyl.

Om forskningen

Forskningsprosjekt: Diettfaktorer og fysiologiske mekanismer samspiller og styrer pigmentering av laksemuskel.
Finansiering: Fiskeri- og havbruksnæringens forskningsfinansiering.

Powered by Labrador CMS