Denne artikkelen er produsert og finansiert av Nofima - les mer.
Dette gjør stress med fargen på laksen
Det brukes mer fargestoff i laksefôret enn før, men fargen på fileten har blitt blekere. Forskere har nå funnet ut at stress gir mindre farge på fiskefileten.
Stresset laks blir blekere, med ett unntak, viser ny forskning.(Foto: Jon-Are Berg-Jacobsen, Nofima)
Fargen på
fileten skyldes at laksen kan lagre fargestoffet astaxanthin i muskelen. Dette fargestoffet lages av marine alger og
finnes i næringskjedene i havet. Det er en kraftig antioksidant, og i tillegg
kan laksen bruke det til å lage vitamin A.
Vitamin A er særlig viktig for immunforsvar, hud og slimhinner,
forbrenning av fett og for syn.
Astaxanthin og vitamin A tilsettes i laksefôret for å
sikre god helse og vekst.
Den rosa fargen på laksefileten er dessuten viktig
for at den skal se fristende ut i butikken.
– Men behovene for vitaminer og antioksidanter kan endres når laksen utsettes for
stress. Vi vet fortsatt ikke nok om hvordan miljøet laksen lever i påvirker
fargen på fileten, sier Trine Ytrestøyl, forsker i Nofima.
Trine Ytrestøyl har forsket på laks og hva stress kombinert med ulike fôr gjør med rødfargen. Fisken på bildet var ikke en del av forskningen.(Foto: Terje Aamodt, Nofima)
Blir stresset av
lusebehandling
Stress
fører til at det dannes kjemikalier i kroppen som kan skade cellene.
Antioksidanter beskytter levende organismer mot skader ved å nøytralisere slike kjemikalier, såkalte reaktive forbindelser.
Laks som er utsatt for stress kan derfor ha et økt behov for
antioksidanter som astaxanthin.
Laksen
utsettes for en del stress i løpet av livet. Problemene med lakselus har ført til
at laksen ofte må behandles mot lus. Da trenges
den sammen, samtidig som at oksygennivået i vannet blir lavt. Det er svært
stressende for laksen.
– I forskning har vi sett på data fra kommersielle anlegg. Da så vi at laks som
hadde hatt mange behandlinger mot lakselus hadde en blekere filet, forteller
Ytrestøyl.
Fôrets betydning for
filetfarge
Ingredienser
i fôret kan ha betydning for fargen på fileten.
Omega-3 fettsyrene EPA og DHA er i marint fôr, altså fôr laget av sjømat eller sjøalger. Dette har en positiv effekt på
filetfarge.
– Disse fettsyrene blir det mindre av i fôret når man erstatter
marine fôrmidler med planteråvarer, sier Ytrestøyl.
Vitamin A
er også en antioksidant som det finnes mye av i marine næringskjeder. Når fôret
til laksen er endret fra å inneholde hovedsakelig marine råvarer til å
inneholde planteråvarer, så har også innholdet av vitamin A i fôret gått ned.
Ytrestøyl sier at laksen kanskje vil produsere mer vitamin A fra astaxanthin når det er lite i fôret. Men
effekten av dette på innholdet av astaxanthin i fileten har vært lite studert. Det er heller ikke undersøkt hvordan stress påvirker filetfargen.
Fargeviften SalmoFan var ett av verktøyene som ble brukt til fargebedømmelse i denne forskningen.(Foto: Jon-Are Berg-Jacobsen, Nofima)
I et forsøk
ble laksen gitt fôr som inneholdt tre ulike konsentrasjoner av vitamin A og to
konsentrasjoner av astaxanthin.
Nivåene som ble testet i forsøket gjenspeiler
variasjonen man finner i kommersielle laksefôr.
Annonse
Laksen ble utsatt for stress
ved at den ble trengt sammen samtidig som at oksygennivået i vannet ble
redusert, likt som ved behandling mot lakselus. Dette ble gjort flere ganger
per uke i fem uker.
For mye av det gode?
Når laksen
ikke ble stresset, var det en negativ effekt på fargen på fileten av det
høyeste nivået av vitamin A i fôret. Mindre astaxanthin ble tatt opp i tarmen
og fordøyd når det var mye vitamin A i fôret.
Dette kan være en form for
regulering for å beskytte laksen mot for høye nivå av vitamin A, som er vist å
være skadelig.
Laksen som
ble utsatt for stress hadde mindre astaxanthin i fileten sammenlignet med laks
i kontrollgruppen. Men det var et unntak: Laks som hadde fått et fôr med høyt
innhold av både vitamin A og astaxanthin fikk ikke en blekere filet som følge
av stress.
Det var
altså ulik effekt av høyt innhold av vitamin A i fôret når laksen var stresset
sammenlignet med når den ikke var utsatt for stress.
Det kan tyde på at
behovene for vitaminer og antioksidanter endres når laksen blir utsatt for et stressende
miljø.
Ernæring og miljø må sees i sammenheng
Resultatene
fra forskningen viser at laks som utsettes for stress får en blekere
filetfarge, og at behovet for antioksidanter kan endre seg når laksen utsettes
for stress.
– Stress bør
jo reduseres så langt det er mulig, men kan ikke fjernes helt i oppdrett. For å
sikre at fisken har god helse og kvalitet er det viktig at mengden vitaminer og
antioksidanter i fôret tilpasses belastningene som fisken møter, sier Trine Ytrestøyl.