Denne artikkelen er produsert og finansiert av Universitetet i Agder - les mer.

Morten Goodwin og Maren Thormodsæther Lyngroth (t.v.) i podkasten Game Over? har laget en julekalender om kunstig intelligens.

Podkast-julekalender om kunstig intelligens

Hver dag frem til jul kan du teste det mest spennende innen kunstig intelligens fra året som har gått. En professor og en programleder velger appene og forteller om forskningen bak.

I dag 1. desember lanserer professor Morten Goodwin og programleder Maren Thormodsæter Lyngroth en julekalender om kunstig intelligens i podkasten Game Over?.

– Hver dag vil vi se på et nytt dataprogram som har kommet i løpet av året, og forklare det på rundt et kvarter. Det blir en interaktiv julekalender hvor lytterne både kan teste programmene vi snakker om, og lese forskningsartiklene bak, sier Morten Goodwin.

Goodwin er professor på UiAs Senter for forskning på kunstig intelligens (CAIR).

Podcast: Advent med kunstig intelligens

Podkasten Game Over? fra Universitetet i Agder (UiA) gjør kunstig intelligens tilgjengelig for et stort publikum.

Se introduksjon:

Imponert av språkforståelsen

Gjennom adventskalenderen får lytterne prøve ut en rekke ulike nye programmer. Goodwin nevner eksempler som Dall-E som kan lage bilder basert på enkle instruksjoner.

Andre programmer kan gjenkjenne eller forfalske lyder og stemmer.

– Dette kan være nyttig om jeg har sagt noe feil i en YouTube-video og vil rette det opp uten å spille inn på nytt. Men det kan også brukes til såkalte deep fakes, hvor du for eksempel kan lage falske opptak av noe Erna Solberg skal ha sagt, sier Goodwin.

Verktøy alle kan bruke

Forskeren sier at tekst- og språkforståelsen innen kunstig intelligens er noe av det som imponerer ham mest akkurat nå. Likevel mener han at det mest spennende er at disse verktøyene blir tilgjengelige for stadig flere.

– Når folk får prøvd dem selv, ser de hvor råbra de funker. Allmengjøringen av teknologien er et godt bevis for at kunstig intelligens er mye mer enn en hype, sier Goodwin.

Trenger du et siste eksempel, kan vi nevne at logoen til Game Over?-podkasten er laget av kunstig intelligens, nærmere bestemt Dall-E 2.

Powered by Labrador CMS