Hva bør du skjære maten på? Dette er forskjellen på tre, plast, titan, glass og silikon

SPØR EN FORSKER: Plastfjøler bør byttes ut jevnlig, sier forsker.

Hver dag kutter vi grønnsaker, kjøtt og brød på dem – men har du tenkt over hva skjærebrettene faktisk gjør med maten?
Publisert

Hvilke skjærebrett er best for miljøet? Og hva er best for helse og hygiene?

De fleste av oss går for plastbrett eller trefjøl. Men hva er best av de to?

Og hva med titan, glass og silikon?

Dette er spørsmål forskning.nos lesere har sendt inn til redaksjonen.

Vi har derfor spurt ekspertene.

Mikroplast fra skjærebrett

Mange av oss har skjærebrett av plast.

De er billige og enkle å holde reine, de fleste går til og med i oppvaskmaskinen.

Men så er det dette med mikroplast – de ørsmå bitene av plast vi ikke kan se med det blotte øye, men som kan havne i maten vi spiser.

Forskere vet fortsatt ikke hva mikroplasten gjør med kroppene våre.

Slitte skjærebrett bør byttes ut

Vilde Snekkevik er forsker ved Norsk institutt for vannforskning. Hun er ekspert på mikroplast.

Snekkevik forteller at et nytt skjærebrett av plast vanligvis ikke er en direkte kilde til mikroplast.

– Men etter hvert som brettet blir eldre og mer slitt, spesielt hvis man kutter harde ingredienser, kan små plastbiter løsne og i teorien havne i maten, sier hun.

Hvor raskt dette skjer, avhenger av kvaliteten, plasttypen og hvor mye brettet brukes.

– Det er derfor lurt å bytte ut skjærebrett som har tydelige riper eller som er slitt, sier hun.

Vilde Snekkevik forsker på mikroplast og foretrekker trefjøl og kjøkkenredskaper i tre.

Sleiver som blir varme

Dette gjelder også alt det andre vi har på kjøkkenet som er av plast, som sleiver, stekespader, boller og matbokser.

Ikke alt dette avgir mikroplast ved vanlig bruk. Men over tid, særlig ved gjentatt oppvarming, oppvask og slitasje, kan små mengder løsne.

Det er likevel ikke nødvendig å kaste alt du allerede har av plast, påpeker Snekkevik.

– Men når du skal kjøpe nytt, kan du velge alternativer i tre, metall eller glass – for eksempel skjærebrett, sleiver og stekespader i tre, og oppbevaringsbokser i glass eller rustfritt stål.

– Jo eldre og mer brukt redskapet er, desto større er risikoen, sier Snekkevik.

Selv foretrekker hun å bruke trefjøl og kjøkkenredskaper i tre. Men hun har fortsatt noen plastredskaper som hun bruker så lenge de er hele og i god stand.

– Det viktigste er å ta vare på det du har og velge mer holdbare alternativer neste gang du trenger å erstatte noe, sier hun.

Når skjærebrettet ser sånn ut, er det kanskje på tide å bytte.

Ingen dokumentert effekt for silikon

Silikon er også en type plast.

Det er kjent for å ha lengre holdbarhet og kan dermed frigjøre mindre mikroplast over tid, ifølge Snekkevik.

– Men det finnes foreløpig ingen forskning som dokumenterer at silikon er et betydelig bedre alternativ, sier hun.

Mer behagelig å bruke

Så hva med trefjølene?

Bjørn Christian Schirmer er forsker i kjemi og toksikolog ved Veterinærinstituttet. Han har tidligere forsket på bakterievekst i treverk, som for eksempel trefjøler.

– Tre har gode egenskaper fordi det er behagelig å jobbe med, spesielt ved langvarig arbeid. Mer behagelig enn å bruke plast eller metallfjøler, sier han.

Men når det gjelder trygghet og hygiene, spriker forskningen.

Bakterier kan overleve i treet

På den ene siden har forskning vist at bakterier lettere kan trenge inn i tre, overleve der over tid og etter hvert frigjøres når fjøla blir våt, ifølge Schirmer.

– Samtidig finnes det forskning som viser at noen treslag har antimikrobiell effekt og faktisk bidrar til å drepe bakterier, sier han.

Hvilken vei treet i fjøla er skåret, altså om det er med eller mot fibrene, påvirker også hvor lett bakterier trenger inn i fjøla.

I denne artikkelen på forskning.no kan du lese mer om forskning på trefjøler og bakterier.

– Den største ulempen med tre er jo at det er vanskeligere å rengjøre, siden det ikke er så gunstig å putte det i oppvaskmaskinen, sier Schirmer.

– Plast er praktisk, siden det er lett å rengjøre, men blir vanskeligere å holde rent jo mer hakkete og ripete det blir.

Han sier i likhet med Snekkevik at plastfjøler bør byttes ut jevnlig.

Ulike typer brett til ulike typer mat

Schirmers beste tips er å ha egne skjærebrett til forskjellige typer matvarer.

Bjørn Schirmer har ulike farger på skjærebrettene, sånn at han lett kan skille mellom kjøtt, fisk og grønnsaker.

– For min egen del bruker jeg mest plast, sier han. 

– Da har jeg et brett jeg bruker til frukt og grønnsaker, og et eget brett jeg bruker til kjøtt og fisk.

– De vasker jeg i oppvaskmaskinen, og så bytter jeg de når de begynner å bli ripete.

Det bør ideelt sett gjøres en til to ganger i året, ifølge Schirmer.

– Så har jeg en trefjøl jeg bruker til brød.

Han minner om de vanlige hygienereglene: Skyll grønnsaker godt, og husk å vaske hendene etter at du har håndtert rått kjøtt.

Er titan et trygt alternativ?

Det er altså ikke et fasitsvar på hva som er det perfekte materialet til skjærebrett – om det er plast eller tre.

Men hva med de andre materialene som skjærebrett lages av nå for tiden?

Titan er blitt markedsført som et bakteriefritt alternativ. Det er lett å holde reint og forholdsvis mykt, ifølge reklamene.

Eller?

Vi har spurt Ola Nilsen, professor i kjemi ved Universitetet i Oslo, om titan som skjærebrettmateriale.

Ola Nilsen synes synd på knivene som blir brukt på skjærebrett av titan.

Blir som sandpapir

– Stakkars kniver, er det første han sier.

Titan er hardere enn plast og tre og vil gjøre knivene sløve etter kort tid.

I likhet med andre metalloverflater, er de relativt ru og vil fungere som sandpapir over tid, ifølge Nilsen, som faktisk har et par titanplater liggende på kontoret sitt.

– Du kan gjøre ganske mye morsomt ut av en plate med titan, sier kjemiprofessoren.

Men han ville altså ikke brukt en skarp kniv på noen av dem.

Bedre mot bakterier?

En av påstandene fra de som lager skjærebrett av titan, er at det er antibakterielt – og dermed mer hygienisk enn alternativene.

– Hvis du har UV-lys, kan titan reagere med bakterier og drepe de bakteriene, sier Nilsen. 

Men dette er kun i teorien, påpeker han.

For hvem bruker UV-lys når de skal vaske skjærebrettene sine?

I likhet med plastfjølene, går det an å lage riper i titanbrettet. Ifølge Nilsen er vil det derfor være mulig å få små biter av titan i maten.

Titanoksid i mat

Titanoksid ble brukt som tilsetningsstoffer i mat for ikke lenge siden, ifølge Nilsen. Det ble brukt i dressinger og tannkremer for å gjøre dem hvite. Stoffet finnes også i maling.

– Vi har omgitt oss med det i mange år, sier Nilsen.

Men så ble det slutt på titanoksid i matkosmetikk på grunn av frykt for negative effekter. Nilsen påpeker at forskere aldri har sett en kobling mellom titanoksid og dårlig helse.

– Men det er heller ingen studier som har vist at det er sunt.

Så myndighetene har etter føre-var prinsippet bestemt å forby det i mat. Fremdeles finnes det i en del solkremer og maling.

Det positive med skjærebrett av titan er at det kan vaskes i oppvaskmaskin.

Skjære på glass

Noen steder kan du også kjøpe skjærefjøler i glass.

– I motsetning til titan, kan herdet glass ha en veldig glatt og fin overflate som kan være så sterk at kniver ikke setter merke i det, forteller Nilsen.

Da blir knivene ikke sløve på samme måte, og glasset er lett å vaske.

– Men skulle uhellet være ute og det hele knuser, eller en får noen riper, så er arbeidet med å rydde opp mye, mye større.

Oppsummering:

  • Det finnes ingen klar fasit på hva slags skjærefjøl som er best for både miljø, helse og hygiene. Mye kommer an på hva du bruker skjærebrettet til.
  • Plastbrett kan avgi mikroplast ved slitasje: Nye plastbrett avgir lite mikroplast, men når de blir ripete og slitte, kan små plastbiter løsne og havne i maten. Slitte plastbrett bør derfor byttes ut.
  • Trefjøler krever mer vedlikehold: Tre er behagelig å jobbe med og kan ha naturlig antibakterielle egenskaper, men bakterier kan også trenge inn i treet. De tåler ikke oppvaskmaskin og må rengjøres grundig for hånd.
  • Varighet er viktig for miljøet: Det viktigste er å velge produkter som varer lenge og som ikke må byttes unødvendig ofte.
  • Titan kan skade knivene, og glass kan knuse. Silikon kan avgi mikroplast og er ikke forsket nok på.
  • Bruk ulike brett til ulike matvarer for bedre hygiene: Ha egne brett for kjøtt, fisk og grønnsaker, og vask dem godt – helst i oppvaskmaskin hvis mulig.

Opptatt av klima og miljø?

Her får du jevnlige utslipp av nyheter fra forskning.no om klimaendringer, miljø, forurensning og truede arter.

Meld meg på nyhetsbrev

 

Powered by Labrador CMS