Denne artikkelen er produsert og finansiert av OsloMet – storbyuniversitetet - les mer.

– Det er godt kjent at fettype påvirker kolesterolet, men ikke at det skjer så raskt, sier førsteamanuensis Vibeke Telle-Hansen ved OsloMet.

Dette grepet ga merkbart lavere kolesterol etter få dager

Å bytte fra mettet til umettet fett kan gi merkbart redusert kolesterol hos friske, unge mennesker.

For høyt kolesterol kan øke risikoen for hjerte- og karsykdommer. Hva kan hver enkelt gjøre for å få lavere kolesterol?

En gruppe forskere fra Fakultet for helsevitenskap ved OsloMet, Universitetet i Oslo, Nofima og Mills AS har nylig gjennomført en studie som viser at det å bytte fra mettet til umettet fett kan gi merkbart lavere kolesterol etter bare tre dager.

– Overrasket over resultatene

– Vi ble overrasket over at endringene på kolesterolet var så store, og at de skjedde så raskt. Dette viser hvor stor betydning valg av fettyper har på kroppen, sier førsteamanuensis Vibeke Telle-Hansen ved OsloMet.

Forskerne lot unge, friske testpersoner spise to muffinser hver dag. Den ene gruppen spiste muffinser bakt med margarin med mettet fett av typen Bremykt, mens den andre gruppen spiste muffins bakt med margarin med umettet fett fra Vita Hjertego’.

I tillegg skulle de få i seg 20 gram av samme fettype på annen måte, for eksempel på brødskiva eller i matlaging.

Alle deltagerne byttet fettype i løpet av testperioden.

Førsteamanuensis Vibeke Telle-Hansen ved OsloMet.

Endring etter kun tre dager

Resultatene viser at testpersonene i gjennomsnitt fikk åtte prosent lavere kolesterol etter kun tre dager med margarin med umettet fett.

– At vi klarer å fange opp denne muligheten for reduksjon på så kort tid hos unge, friske mennesker, er oppsiktsvekkende og veldig positivt. Det er godt kjent at fettype påvirker kolesterolet, men ikke at det skjer så raskt, sier Telle-Hansen.

Om kolesterol og kosthold

Har du for høyt kolesterolnivå, kan det ofte være nok med kosthold- og livsstilsendringer for å få lavere kolesterol.

Hvor mye fett du spiser kan påvirke kolesterolnivået i blodet, men enda viktigere er type fett du spiser. Du bør tenke på hvor mye og hva slags fett du får i deg.

De usunne fettypene kalles mettet fett og transfett. Mettet fett finnes i helfete kjøtt- og meieriprodukter. Man bør derfor spise mindre helfete pølser, hamburgere, kebab og pizza.

Transfett bør unngås, men finnes i liten grad i dagligvarer på det norske markedet.

Umettet og flerumettet fett regnes som de sunne fettypene og finnes for eksempel i planteolje, flytende og myke margariner, nøtter og fet fisk.


Kilde: Helsenorge.no

Ugunstig å ha høyt kolesterol over lang tid

Hun påpeker at det er ugunstig å gå med høyt kolesterol over lang tid.

– Hvis man går med høyt kolesterol over lang tid gir det større fare for hjerte- og karsykdommer. Det er derfor viktig å følge med på utviklingen, selv hos yngre mennesker.

Ingen effekt på blodsukkeret

Forskerne skulle egentlig undersøke hvordan blodsukkeret blir påvirket av å erstatte mettet fett med umettet fett, men endringene hadde ikke stor effekt på blodsukkeret.

– Derimot ga det stort utslag på kolesterolet. Vanligvis snakker vi om at effekt oppnås etter noen ukers periode med kostholdsendringer, men her var det endring kun på få dager, sier Telle-Hansen.

De overraskende resultatene kom nylig på trykk i det vitenskapelige tidsskriftet British Journal of Nutrition.

I tråd med tidligere studier

Resultatene i denne studien er i tråd med tidligere dokumentert effekt av umettet versus mettet fett på kolesterolet.

– Studien har få deltagere, men et robust design. Deltagerne fikk for eksempel alt fettet de skulle spise fra oss, og ingen visste når de fikk mettet og når de fikk umettet fett, sier Telle-Hansen.

Referanse:

Line Gaundal mfl.: Beneficial effect on serum cholesterol levels, but not glycaemic regulation, after replacing SFA with PUFA for three days: A randomised crossover trial. British Journal of Nutrition, 2020. Doi.org/10.1017/S0007114520003402

Om studien

17 unge, friske testpersoner spise to muffinser hver dag. Den ene gruppen spiste muffinser bakt med margarin med mettet fett (Bremykt), mens den andre gruppen spise muffins bakt med margarin med umettet fett (Vita Hjertego’).

I tillegg skulle de få i seg 20 gram av samme fett-type på annen måte, for eksempel på brødskiva eller i matlaging.

Alle deltagerne startet med å spise mettet fett i to uker, før det var tilfeldig hvem som fikk umettet fett, og hvem som fikk mettet fett i 3 dager. Deretter fikk alle deltagerne igjen mettet fett i cirka en uke, før gruppene ble byttet om og de som startet med umettet, fikk mettet fett i 3 dager, og motsatt.

Det ble tatt flere blodprøver gjennom testperioden, der både blodsukker og kolesterol ble målt.

Powered by Labrador CMS