Denne artikkelen er produsert og finansiert av Universitetet i Bergen - les mer.
Forskere testet om havrebrød beriket med kostfiber hadde noe å si for blodsukkeret
Deltagerne i en studie fikk et fiberrikt havrebrød, som erstatning for vanlig brød. Hva ble resultatet?
Forskere ønsket å teste om enkelt kostholdskifte kunne gi målbare helseeffekter i hverdagen.
(Foto: Arthur A / Unsplash)
Å ha
god kontroll på blodsukkeret gjennom å spise sunt kan være viktig for å
redusere risikoen for utviklingen av type 2-diabetes, ifølge Diabetesforbundet.
Høyt
kolesterol kan gi økt risiko for hjerte- og karsykdommer.
Tidligere studier har vist at betaglukaner, en type kostfiber som blant annet finnes i havre, kan redusere blodsukker og kolesterolnivåer.
Forskere utviklet derfor et havrebrød beriket med betaglukaner. Dette ga de til 200 deltagere i en periode over 16 uker.
– Vi ønsket å teste om enkelt skifte i kosthold kunne gi målbare helseeffekter i hverdagen, sier forsker Hanne Rosendahl-Riise ved Universitetet i Bergen.
Kontroll av blodsukker
Deltagerne i studien hadde alle en
forhøyet risiko å utvikle diabetes type 2 og var fra Tyskland, Norge og Sverige.
Under forsøksperioden kunne deltagerne spise så mye av «studiebrødet»
som de ville.
– Dette var viktig for å forsøke
å etterligne så vanlige forhold som mulig, sier Rosendahl-Riise.
Forskerne tok blodprøver av
deltagerne både før og etter kostholdsendringen.
De undersøkte om det var effekt
på langtidsblodsukkeret, det fastende blodsukkeret, insulinnivået eller fettstoffene
i blodet til deltagerne:
De fant ingen vesentlige forbedringer.
– Å erstatte vanlig brød med
et spesialutviklet havrebrød beriket med betaglukaner viser seg i vår studie å ikke
gi i noen vesentlig forbedring i langtidsblodsukkerkontrollen hos personer med
risiko for type 2-diabetes, sier Rosendahl-Riise.
Viktig med en helhetlig tilnærming til kosthold
Resultatene står i kontrast til tidligere
effektstudier, som i sin tid ble godkjent av
European Food Safety Authority (EFSA).
– Disse studiene viste at betaglukaner
kan senke blodsukker etter måltider og kolesterolnivåer generelt. Vår studie fremhever imidlertid forskjellen mellom kontrollerte
forskningsmiljøer og hvordan folk spiser i hverdagen, sier Rosendahl-Riise.
Hun mener at havrebrødet oppfylte EFSAs krav til betaglukan, men at effekten ble svekket fordi deltakerne spiste andre ting under forsøket. Studien understreker at det er viktig med en helhetlig tilnærming til kosthold fremfor å stole for mye på
enkeltmatvarer.
– Funksjonelle matvarer som brød beriket med betaglukan kan fortsatt ha en plass i et sunt kosthold. For å oppnå reelle
helseeffekter må man sannsynligvis gjøre større kostholdsendringer og etterleve
dem over tid, sier hun.
Referanser:
Therese Hjorth mfl.: Effectiveness of Regular Oat β-Glucan Enriched Bread Compared to Whole Grain Wheat Bread on Long-Term Glycemic Control in Adults at Risk of Type 2 Diabetes: A Randomized Controlled Trial. The American Journal of Clinical Nutrition, 2025. DOI: 10.1016/j.ajcnut.2025.06.018
Victoria Chen mfl.: Effect of oats and oat ß-glucan on glycemic control in diabetes: a systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. BMJ Open Diabetes Res Care, 2022. Doi: 10.1136/bmjdrc-2022-002784
Om studien
CarbHealth-studien er et samarbeid med Universitetet i Bergen, Chalmers tekniske høgskola Universitetet i Paderborn og Universitetet i Leipzig.
Den er finansiert av Norges forskningsråd, Nofima,
Formas (Sveriges forskningsråd for bærekraftig utvikling) og det tyske
utdannings- og forskningsdepartementet, under det europeiske fellesprogrammet «Et sunt kosthold for et sunt liv».
Les også disse sakene fra UiB:
forskning.no vil gjerne høre fra deg!
Har du en tilbakemelding, spørsmål, ros eller kritikk? TA KONTAKT HER