Denne artikkelen er produsert og finansiert av Norsk institutt for naturforskning - les mer.

Skjermdump fra appen hvor du kan bidra til å verifisere kartet over utbygde naturområder i Norge.

Slik kan du være med og kartlegge ned­byggingen av norsk natur

Nå er kartet som NRK brukte for å kartlegge nedbygging i Norge tilgjengelig – og du kan bidra til å gjøre det enda bedre.

Har du noen gang zoomet inn på et kart og sett at noe manglet eller var utdatert? Alle kart er modeller over virkeligheten, og alle kart inneholder feil. Til og med Google Maps.

Kartet var feil i 1 av 5 tilfeller

I forbindelse med NRK-artikkelen «Norge i rødt, hvitt og grått» hjalp Norsk institutt for naturforskning (NINA) til med å kartlegge nedbygging i Norge de siste fem årene. For å gjøre dette brukte NINA en satellittbilder og en kunstig intelligens-modell laget av Google.  

Men, som NRK skrev i artikkelen, var kartet feil i 1 av 5 tilfeller. 

NRK-journalistene samarbeidet med NINA om å bruke vitenskapelige metoder for å tallfeste feilene i kartet og korrigere for dette. 

Resultatet ble at vi beregnet at Norge har tapt 79 kvadratmeter natur per minutt mellom 2017 og 2022. Metodene som ble brukt til å tallfeste usikkerheten er publisert i tidsskriftet Ecosystem Services.

Bli med på dugnad for å forbedre kartet!

Forskerne gjør nå kartet åpent tilgjengelig for alle via en nett-app. Ved å følge instruksjonene i appen kan du utforske nedbygging i ditt nabolag og laste ned dataene. 

Forskerne vil også invitere alle til å delta i en dugnad for å verifisere kartet. Slik kan du bidra til at vi kan kartlegge alle typer naturtap mer nøyaktig i framtida. 

Slik gjør du det

Det nye kartet viser nedbygde områder, identifisert av kunstig intelligens. 

Områder markert med turkis farge er områder som Zander Venter og journalister har verifisert som korrekte. Rosa områder er verifisert som feil. Områder som ikke er verifisert enda er markert i gult, og det er disse vi trenger hjelp med.

I dette kartet kan du selv legge inn områder du mener er nedbygd natur.
I dette kartet kan du selv legge inn områder du mener er nedbygd natur.
  • Zoom inn og ut av appen i nettleseren ved å bruke CRL + og CRL
  • Zoom inn til et område du kjenner godt, eller et område du ønsker å finne ut mer om, og finn et gult område. Klikk på området og vent til spørsmålet «Er det egentlig nedbygging her?» dukker opp.
  • Du kan bruke timelapsen med satellittbilder til høyre, som hentes fra satellitter som kalles Sentinel 2, for å verifisere.
  • Mens du venter på at satellittbildene skal lastes inn, kan du også bruke flyfoto fra Norge i bilder for å verifisere. Klikk på linken Norge i bilder. Det åpnes med eksakt samme lokasjon. Trykk på kartet, og velg deretter sammenligne bilder. Først velger du et bilde for venstre del av skjermen. Bla forbi de første som er satellittbilder, og velg et flyfoto fra 2017 (vanligvis identifisert ved navnet på området). På høyre side av skjermen velger du et kart fra 2022. Klikk OK, så ser du enkelt endringen mellom de to årene.
  • Gå tilbake til fanen med appen, og dobbeltsjekk ved å bruke satellittbildene til høyre i skjermbildet. Dersom det stemmer at det har skjedd en nedbygging av det aktuelle området, kan du bekrefte det, og trykke på «Send inn». Informasjonen blir da sendt til databasen vår, og vipps har du bidratt til å forbedre kartleggingen vår av nedbygging i Norge. Merk: Oppdateringen av statusen for området vil skje ukentlig etter manuell screening.
  • Du kan fortsette å utforske kartet ved å klikke på andre gule polygoner, eller du kan laste ned dataene via appen.

Instruksjonsvideo

Forskerne har også laget en instruksjonsvideo for hvordan du kan hjelpe de med å verifisere dataene:

Her finner du dataene.

Powered by Labrador CMS