Denne artikkelen er produsert og finansiert av Universitetet i Bergen - les mer.

Giftige stoffer i plast blir byttet ut med alternativer som kan være like skadelige
En studie på torsk viser at de mest vanlige erstatningsstoffene for kjemikaliet BPA er like skadelige som stoffet det erstatter.
Det kjemiske stoffet bisfenol A (BPA) er mye brukt i plastproduksjon. Spesielt i matemballasje og plastflasker.
Det er kjent at stoffer kan lekke ut i mat og drikke og påvirke hormonene våre.
Forskere ved Universitetet i Bergen (UiB) har nylig studert effekten av disse stoffene i torsk.
Studien deres viser at slike erstatningsstoffer kan ha like skadelige effekter som BPA har.
Plast blir tilsatt andre stoffer
– Mange er nå bevisste på at de vil unngå BPA. De kjøper BPA-frie drikkeflasker og lignende. Men det som ikke kommer tydelig frem, er at erstatningene ofte er tilsatt en annen bisfenol. Den har gjerne de samme hormonforstyrrende effektene, sier forsker Siri Øfsthus Goksøyr.
Hun forteller at det problematiske er at det ikke er noe krav om å bevise at forbindelsene ikke har negative effekter før de blir introdusert i markedet.
Det betyr at forbindelser ofte får etablert seg før man finner ut at de kan ha hormonforstyrrende eller kreftfremkallende egenskaper. Det er da vanskelig å finne gode alternativer, legger hun til.
Goksøyr har i sin forskning undersøkr hvordan forskjellige reseptor-proteiner i torsk kan påvirkes av fremmedstoffer. En reseptor er et bindingssted for et signalstoff. Eksempler på signalstoffer er hormoner.

Kan virke hormonforstyrrende
Odd André Karlsen leder miljøtoksikologigruppen ved UiB. Han forteller at tidligere studier har bekreftet at BPA og andre bisfenoler oppdages i mange ulike organismer. Spesielt finner de dem i organismer som lever i vann.
Forskerne har undersøkt hvordan to hormonreseptorer fra torsk både kan binde og aktiveres, eller hemmes, av BPA og elleve andre bisfenoler.
Androgen-reseptor binder mannlige kjønnshormoner, mens østrogen-reseptor binder kvinnelige kjønnshormoner. Begge er proteinreseptorer som altså binder hormoner.
– Studier har blant annet påvist bisfenoler i torsk fra Oslofjorden. I dette arbeidet viser vi at flertallet av bisfenoler som vi har inkludert i vårt arbeid, kan virke hormonforstyrrende på torsk. Det virker ved enten å aktivere østrogen-reseptor eller hemme aktiviteten til androgen-reseptoren, sier Karlsen.
Han legger til at dette er den første studien som på en omfattende måte ser på interaksjon mellom bisfenoler og androgen-reseptoren i fisk.

Han forteller at skadeomfanget vil avhenge av dose. Mange hormonforstyrrende stoffer kan likevel virke ved lave konsentrasjoner.
– Spesielt bekymringsfullt er eksponering for hormonforstyrrende stoffer under tidlig utvikling. Da skal fysiologiske prosesser programmeres og vare livet ut. Forstyrrelser i disse vinduene kan ha store negative konsekvenser, advarer Karlsen.
Behov for mer kunnskap
Både Goksøyr og Karlsen mener det er viktig å få frem mer forskningsbasert kunnskap om tematikken i tiden fremover.
– Folkehelseinstituttet har funnet ut at nesten alle barn i Norge har et høyere nivå av BPA i kroppen enn det som anses trygt. Dette er alarmerende. Det understreker viktigheten av videre forskning for å kunne innføre strengere reguleringer av disse stoffene, sier Goksøyr.
Forskerne mener at det nå blir viktig å dokumentere om bisfenoler som erstatter BPA, også kan ha hormonforstyrrende egenskaper på andre typer organismer. Det kan nemlig være forskjeller mellom ulike arter.
Om dette blir påvist, så mener de at slike stoffer bør falle inn under samme strenge regelverk som BPA. De bør fases ut av produksjon.
– Når erstatningsstoffene er like skadelige som stoffet det erstatter, så er det ikke fullverdige og gode nok erstatninger. Konsekvensen er at både mennesker og andre organismer fortsetter å eksponeres for stoffer som kan negativ innvirkning på hormonsystem og helse, sier professor Odd André Karlsen.
Les også disse sakene fra UiB:
-
Gjennombrudd for varsling av El Niño-fenomen i Atlanterhavet
-
Overraskende funn om fødselsangst
-
Slik takler du mørkeredsel, sceneskrekk og bekymringer
-
Statistikk om hjemmefødsler kan gi falsk trygghet
-
Aktiv dødshjelp: – Oppsiktsvekkende at man straffes så mildt
-
Dypvannet i Grønlandshavet synker ikke lenger. Hva har skjedd?