Denne artikkelen er produsert og finansiert av Nord universitet - les mer.
Kan «Made in Arctic» gi mer og bedre mat i nord?
Norske og kanadiske forskere undersøker hvordan lokale råvarer kan gi bedre matsikkerhet og flere arbeidsplasser.


Nord-Canada sender mat til over 130 land. Likevel sliter mange som bor der med å få tak i mat. Det samme skjer andre steder i Arktis: Mye mat som lages lokalt, selges videre til andre steder.
Dette vil forskere gjøre noe med. Nordområdesenteret på Nord universitet jobber derfor sammen med University of Saskatchewan i Canada om et nytt prosjekt.
– Vi ønsker å finne måter å beholde mer av maten lokalt. Det kan gi flere arbeidsplasser og bedre matsikkerhet både i Canada og Norge, sier professor David Natcher ved University of Saskatchewan.
Fra sjø og jord
Prosjektet handler om arktisk matinnovasjon. Forskerne ser på hvordan folk i nord kan lage mat på nye måter av det som finnes rundt dem.
Maria Kourkouli leder arbeidet fra Bodø.
– Akkurat nå kartlegger vi hva som skjer, sier hun.

Mulighetene er mange. I havet svømmer det torsk, sei og hyse. På land vokser det bær, sopp og urter. Reinsdyr og sau beiter på fjellet. I deler av nord fungerer også potetdyrking godt.
– Lakseoppdrett i Nord-Norge viser også hvordan lokale ressurser kan brukes, sier hun.
Forskerne skal også se på om mat fra nord bør få sitt eget merke, for eksempel «Made in Arctic». Det kan vise at maten er bærekraftig, kommer fra rene områder og støtter lokalsamfunnene.

Skal lage rapport

I høst lanserer forskerne en rapport på Nordområdesenteret i Bodø. Rapporten er en del av prosjektet Arctic Business Index.
Forskeren Andrey Mineev leder prosjektet, som har innovasjonsselskapet KPB som strategisk partner i Bodø.
– Folk ser ofte på nord som et sted der man bare henter ut råvarer og sender dem bort. Men vi tror mat kan gi bedre økonomi for folk som bor her, sier han.
Når rapporten er ferdig, vil forskerne samle politikere og bedrifter for å diskutere hva som kan gjøres. Målet er at nord skal bli et eksempel andre kan lære av.
– Nord kan bli et godt eksempel for andre på hvordan man lager god mat på en måte som varer, sier Mineev.

Les også disse sakene fra Nord universitet:
-
Forskere vil løse mysteriet om brugdene – møtte en annen hai i stedet
-
Derfor kan du se rød snø i nordnorske fjell
-
Denne lille fisken hjelper forskerne til å forstå alvorlege sjukdomar
-
Dette meiner forskar om revisorar i det offentlege
-
– Det er for få på lærarutdanninga som kan noko særleg om KI
-
Butikker drevet av innvandrere tilbyr ikke bare etnisk mat