Dette er en fjellvegg ved Orinoco-elven. Disse figurene er svært store - slangen i midten av bildet er over 40 meter lang.

40 meter lang slangefigur oppdaget på fjellvegg midt i jungelen

Dette er blant den største bergkunsten som er funnet. Men hva betyr den egentlig?

Langs den digre elven Orinoco, som går blant annet mellom Venezuela og Colombia, er det avdekket flere steder med monumental bergkunst. 

Det er flest slanger, og noen av disse slangene er mange titalls meter lange. Noen ganger kan man se de flere kilometer unna hvis man reiser ned elva.

Det er uklart hvor gammel denne kunsten er, men flere steder kan være 2000 år gamle, blant annet basert på daterte funn av lignende 

Orinoco er en av verdens største elver og er over 2.500 kilometer lang. Deler av elva går gjennom utilgjengelige områder og langs elva lever det flere urfolksgrupper. 

Noen av disse stedene med bergkunst har vært kjent i mange år, mens andre er nyoppdagede. En forskergruppe fra blant annet Colombia og Storbritannia har brukt flere år på å kartlegge 14 av disse stedene og de kommer med en forklaring på hva de kan bety. 

Og noen av stedene måtte fotograferes med drone fordi avbildningene er så store. 

En del av den digre Orinoco-elven.

Store slanger

– Slanger er generelt tolket som å være ganske truende, så plasseringen av denne bergkunsten kan ha vært et signal om at du passe på egen oppførsel ved disse stedene, sier Philip Riris i en pressemelding om studien. Han er forsker ved Bornemouth University og har ledet arbeidet. 

Forskerne tror det er snakk om boaslanger eller anakondaer, altså farlige slanger. 

Et utvalg store figurer som forskerne undersøker.

Og ifølge forskerne er det et viktig poeng at de er farlige. De store figurene kan ha markert overganger mellom forskjellige territorier. 

Forskerne kobler slangene til flere myter og fortellinger fra denne delen av verden. Slangene dukker blant annet ofte opp i skapelsesmyter her.

Noen steder er slangene risset inn i fjellet med ganske grunne riss. Granittfjellet er dekket av en mørk biofilm som er laget av spesielle typer bakterier. De grunne rissene er nok for å få fram fjellet under, og figurene er synlige på lang avstand. 

Kan ha blitt forstått av mange

Det er flest bilder av slanger, men det er også menneskefigurer og geometriske former her.

Forskerne mener at disse figurene og symbolene sannsynligvis ble forstått på tvers av flere folk som bodde i dette området.

De trekker også fram at disse slangene, kalt petroglyfer, er blant de aller største som er kjent i verden. 

De nevner store, norske helleristninger også. Noen av de største, kjente helleristningene finnes i Nordland, som blant annet framstiller en over syv meter lang spekkhogger på Leiknes. Du kan lese mer om disse helleristningene på norgeshistorie.no. 

Forskerne mener også at framtidige undersøkelser burde involvere urbefolkningen som bor langs elva – nettopp fordi de kanskje har mye kulturell kunnskap om hva disse symbolene kanskje betyr. 

Referanse:

Riris mfl: Monumental snake engravings of the Orinoco River. Antiquity, 2024. DOI: 10.15184/aqy.2024.55

LES OGSÅ
Powered by Labrador CMS