Annonse

Denne artikkelen er produsert og finansiert av Norges idrettshøgskole - les mer.

Skyldes det treningsmengde, mental innstilling, bedre støtte og oppfølging fra trenere og familie, eller rett og slett at noen er fødte vinnere?

Hvorfor blir de beste best i sport?

PODCAST: Både i idrettsverdenen og ellers i livet har vi såkalte vinnere og tapere, men hva skiller dem fra oss andre – egentlig?

Publisert

To idrettskarrierer får sjelden samme forløp, og bare én kan stå øverst på pallen. Å bli best i verden er og blir forbeholdt de få.

Men – de aller beste – hva er det med dem som er så annerledes?

Lav-intens trening i toppen

Espen Tønnessen er professor på Norges idrettshøgskole og ekspert på treningslære og utholdenhet. Han har forsket på nettopp dette: hvorfor de beste blir best.

Hans forskning har i stor grad basert seg på studier av treningen til rundt 100 verdensmestere og olympiske mestere. Gjennom sin forskning på kvinnelige toppidrettsutøvere har han blant annet funnet ut noe som vil være overraskende for de fleste:

Det meste av deres totale treningstid foregår på lav intensitet, som av fagfolk betyr trening i sone 1 og 2.

Langkjøring trengs

Trening kan deles inn i 5 soner hvor sone 5 er trening med høyest intensitet og sone 1 er lavest. Mange forskningsmiljøer mener at intervalltrening med høy intensitet er nødvendig for å øke oksygenopptaket og dermed prestasjonsevnen.

Det betyr at langkjøring på lav intensitet ikke gir samme treningseffekt.

Men, dataene til Tønnessen antyder at lang varighet på lav intensitet er nødvendig for å optimalisere prestasjonsutviklingen over tid.

Øker på, rolig

Resultatene viser også at fra 18-årsalderen og frem til utøverne oppnådde sine beste resultater, økte treningsmengden deres betydelig. Økningen skyldes hovedsakelig flere treningstimer med lav intensitet og ikke så mye økning i harde treningsøkter.

Espen Tønnessen er gjest i NIH-podden der han snakker om lavintensitetstrening og hvilke andre faktorer som påvirker toppidrettsprestasjoner.

Skyldes det treningsmengde, mental innstilling, bedre støtte og oppfølging fra trenere og familie, eller rett og slett at noen er fødte vinnere?

Espen Tønnesen er professor 2 ved Norges idrettshøgskole og professor 1 ved Høgskolen Kristiania i tillegg til at han også er ansatt ved Olympiatoppen.

Hør hele episoden her:

Powered by Labrador CMS