Spektakulært nordlys over Tromsø i november 2022.
Spektakulært nordlys over Tromsø i november 2022.

Kraftig nordlys i vente over hele landet

I tiden fremover skal det bli mulig å se mer nordlys. I kveld er det ventet nordlys over hele landet.

– Det er som oftest best forhold i de nordligste deler av landet. Der ser man oftest det kraftigste utbruddene, og man ser oftere nordlyset rett over hodet. Men når det er kraftige geomagnetiske stormer, slik som det er varslet nå, vil man også kunne se flott nordlys helt ned i Sør-Norge, sier fagsjef Pål Brekke ved Norsk romsenter til VG.

Kannibalstorm og koronahull

Det er meldt en KP-indeks på 6. Skalaen brukes til å måle geomagnetisk aktivitet, som er viktig for å forutsi nordlys.

Hvis varselet slår til, og det er klar himmel, skal folk kunne se nordlys i hele landet i kveld.

Den siste tiden har «kannibalstorm» og «koronahull» forårsaket nordlys på himmelen, skriver VG. Kannibalstorm er et fenomen der en solstorm tar igjen en annen solstorm og spiser den opp. Da samler de to stormene seg til en gassky som er kraftigere enn de var hver for seg. Koronahull er mørke, noe kjøligere områder i solas varme atmosfære. Her spruter solvinden ut med dobbelt så stor hastighet som fra resten av solskiven. Når jorden treffes av denne økte solvinden, kan det føre til kraftig nordlys.

– Det er to ting på solen som lager nordlys, og det er solstormer og koronahull. Antallet og styrken på solstormer går i 11-årssykluser, og vi er nå på vei mot et nytt solmaksimum, som vil nå høydepunktet tidlig i 2025, sier Brekke.

Få med deg ny forskning

Powered by Labrador CMS