Folk kildesorterer gjerne for å bidra til et bedre miljø. Oppgaven er ikke alltid lett når
emballasjen er laget av flere forskjellige materialer.
Emballasje sørger for holdbar, trygg og appetittlig mat.
Hva skjer om emballasjen endres? Vil forbrukere fortsatt kjøpe samme vare pakket i et mer bærekraftig materiale – som
attpåtil krever litt innsats for å kildesortere?
Dette ville forskerne i prosjektet ReFiberPack ha svar på.
– Vi ønsker å lære mer om norske forbrukeres holdninger og
vaner til kildesortering, matemballasje og aksept av nye emballasjeløsninger,
forteller senioringeniør ved Nofima, Mads Erling Pedersen.
En undersøkelse til forbrukere over hele landet viste en positiv endring i holdningene til kildesortering de siste 25 årene.
Folk ønsker å ta hensyn til miljøet. Vi setter pris på å kunne bidra ved å gjøre en innsats hjemme.
Mads Erling Pedersen, senioringeniør ved Nofima, undersøker folks holdninger til kildesortering og matemballasje.(Foto: Jon Are Berg Jacobsen, Nofima)
Positiv, men ikke til alt
Deltakerne svarte at mattrygghet var det viktigste med matemballasje. Så kom holdbarhet og miljøvennlighet.
De fleste var positive til ny type matemballasje som kan være bedre for miljøet.
Miljøhensyn og kildesortering var viktig for deltakerne. Likevel var de skeptiske til ny emballasje som krevde en innsats med separering
av to materialer fra samme emballasje for å kildesorteres.
Ulike emballasjeløsninger
Forbrukerne fikk spørsmål om ulike emballasjeløsninger basert
på en kombinasjon av papp og/eller plastmaterialer, med eller uten resirkulerte
materialer.
Seks ulike kriterier ble vurdert på skalaer fra en til syv for hver
prototype:
Sannsynlighet for at emballasjen ble kildesortert
Brukervennlighet
Miljøvennlighet
Mattrygghet
Sensorisk kvalitet på maten (Sensorisk kvalitet er hvordan maten oppleves med sansene, som smak, lukt, tekstur og utseende.)
Holdbarhet på matvaren
Folk ønsker ikke ekstra arbeid
Resultatene er tydelige: Hvis kildesorteringen krever ekstra arbeid, som å dele opp emballasjen, er det mer sannsynlig at forbrukerne lar være å kildesortere.
– Prosjektet undersøker også løsninger der
bransjen vil kunne ta seg av den nødvendige separeringen for materialgjenvinning.
En slik industriløsning var forbrukerne mye mer positive til, sier Valérie Lengard Almli, forsker ved Nofima,
Annonse
Deltakerne svarer at emballasje av fiberbasert materiale med mindre plast er bedre for miljøet. De svarte også at slik emballasje kan være dårligere for mattrygghet, holdbarhet og sensorisk kvalitet (smak, lukt og utseende).
Forsker Valérie Lengard Almli tror at folk over tid vil få tillit til de nye løsningene.(Foto: Jon-Are Berg-Jacobsen, Nofima)
Vil motvirke skepsisen
– Resultatene er ikke som vi håpet på. Men dette er viktig
fakta å være klar over både for emballasje- og matprodusenter, understreker
Almli.
Matprodusenter har uansett fått et nytt regelverk som krever endringer. De er pålagt å bruke miljøvennlige og resirkulerbare emballasjeløsninger.
Når forbrukerne oppdager at de nye løsningene er like trygge og gode som de gamle, vil tilliten komme, mener Almli.
Forskerne skal nå undersøke videre hvordan det er mulig å motvirke skepsisen og oppmuntre til kildesortering. Målet med forskningen er å bidra til å nå Norges mål for sirkulær økonomi.
Om ReFiberPack
ReFiberPack er finansiert av Norges Forskningsråd. Prosjektnavn på norsk: Resirkulertbar matemballasje basert på resirkulert cellulose og avtagbare barrier.
Målet er å utvikle ny og resirkulerbar matemballasje. Denne er basert på resirkulerte cellulosefibre og avtagbare barrierer, slik at disse to delene kan sorteres separat og resirkuleres.