Denne artikkelen er produsert og finansiert av Havforskningsinstituttet - les mer.

Nå er vitamin D-nivåene våre på det laveste
Fra oktober til april er ikke solen sterk nok til at huden vår kan produsere vitamin D. Da er vi avhengige av å få nok gjennom maten vi spiser.
Vitamin D kalles ikke solskinnsvitaminet uten grunn. Solen er nemlig den beste kilden vi har for å få i oss nok.
Men selv om du har vært ute og kost deg i vintersolen, har det ikke ført til at du har fått mer vitamin D. Fra oktober til april er nemlig ikke solen sterk nok.
– Det er på denne tiden av året vi har lavest nivåer av vitamin D i kroppen, og siden oktober har vi vært avhengige av å få nok vitamin D via kosten, som for eksempel ved å spise feit fisk, sier ernæringsforsker Lisbeth Dahl ved Havforskingsinstituttet.
Hun er ekspert på de fleste av næringsstoffer og vitaminer. Hun sitter også i Vitenskapskomiteen for mat og miljø.
Når solen er lav, produserer vi ikke vitamin D
Det er når UVB-strålene fra solen treffer huden vår, at kroppen setter i gang prosessen med å produsere vitamin D. Men når solen står lavere på himmelen enn 30 grader i vinterhalvåret, er ikke disse strålene sterke nok.
– Vi kan tære på lagrene vi har bygget opp i løpet av sommeren, men kostholdet er avgjørende for vitamin D-nivåene våre om vinteren, sier Dahl.
Jo høyere solen kommer på himmelen, jo raskere får vi fylt opp lagrene våre igjen. Midt på sommeren er det nok med kun 10–15 minutter i solen før dagsbehovet er fylt opp.
Både feit og mager fisk bidrar
De beste kildene i kosten vår er tran og feite fiskearter som sild, laks, ørret og makrell. Kun én skive med for eksempel kryddersild, peppermakrell eller varmrøkt laks, dekker lett halvparten av dagsbehovet vårt.
– Men det er likevel en del vitamin D i de magre fiskeartene også. Kombinert med en tur ut i vårsolen er dette gjerne nok for å få dekket dagsbehovet, sier Dahl.
– Jo eldre vi blir, jo vanskeligere blir det også for huden å produsere nok vitamin D.
I tillegg til fisk og sjømat er det også vitamin D i egg, samt det er tilsatt i enkelte typer meieriprodukter, som for eksempel melk, yoghurt og ost.

Bare litt er godt nok
Sammen med kalsium sørger vitamin D for at skjelettet blir hardt. Det kan også spille en viktig rolle for immunforsvaret vårt.
Kostholdsundersøkelsen Norkost 3 viser at vi spiser generelt lite fisk i Norge. Likevel bidrar den fisken vi spiser, til en stor del av vitamin D-inntaket vårt.
– Selv om vi spiser lite fisk, bidrar likevel den fisken vi spiser med 40 prosent av inntaket for vitamin D. Det vil si at fisk bidrar mye, selv om vi spiser lite, sier Dahl.
I tillegg kommer 30 prosent av vitamin D-inntaket vårt fra smør og margariner, og 17 prosent fra egg.
Fikk du med deg disse sakene fra Havforskningsinstituttet?
-
Forskarane får perlesnor-maneta til å tenne på alle pluggar
-
Om fisk får ei perlesnormanet midt i fleisen, kan skadane utvikle seg til store innsøkk i vevet
-
Ørreten drar gjerne på harrytur til Sverige
-
Sugekopper, kroker og lysorganer – slik avslører blekksprut-detektivene ulike arter
-
Barentshavet: Slik påverkar varmare hav matvanane til lodde, torsk og plankton
-
Forskere fant 70 ekstra arter med miljø-DNA