Denne artikkelen er produsert og finansiert av Nofima - les mer.

Plast fra havet blir frisørprodukter
PODCAST: Aina Olsen lager bølger i hår av resirkulert plastavfall fra oppdrettsnæringen.
Altfor ofte finner plast sin vei til havet. Og blir der. Også langs vår egen kyst blir det årlig fanget opp mye plast langs strendene.
Mye plast kan bli brukt igjen og igjen, på tvers av ulike næringer. For eksempel så kan tauverk og nøter fra oppdrettsanlegg bli til frisørutstyr som lager permanent i håret på folk.
– Vi må ofre litt for klimaet
Nettopp dette skjer i Hemnes kommune på Helgeland.
Frisøren Aina Olsen ville gjøre noe med skadestatistikken i bransjen hennes. Hun startet produksjonen av mer ergonomiske verktøy frisører bruker i det daglige. Samtidig ville hun at firmaet hennes skulle følge FNs bærekraftmål og basere produksjonen på sirkulærøkonomi.
Løsningen fant hun i havet.
Gammelt tau og nøter fra oppdrettsanlegg blir omgjort til nytt plastgranulat. Dette blir material til nye plastprodukter, som for eksempel verktøy til frisørindustrien.
Frisøren har utviklet flere av verktøyene i samarbeid med forskere ved Sintef.

Olsen viser stolt frem verktøy som lager permanent-bølger i hår. Hun håper flere bedrifter går i samme vei, selv om kostnadene er høyere enn produksjon fra jomfruelig plast.
– Vi må jo ofre litt for klimaet. Selv om det vil koste noen kroner ekstra her eller der i prosessen, så er det jo verdt det. Alt kan ikke måles i penger, sier Olsen.

Søppel kan være en ressurs
Andre næringer ser også muligheter til å tjene på sirkulærøkonomi. Plasten frisørgründeren bruker, kommer fra havet, men den blir behandlet hos en møbelfabrikk i nabobygda.
Nordic Comfort Products produserer hovedsakelig plaststoler, men har utstyr til å kunne støpe alle mulige former av plast – som utstyr til frisørsalonger.
En leder i møbelfabrikanten har også tro på at gjenbruk av plast kan bli god fortjeneste på sikt.
– Penger er jo bare et byttemiddel for en tjeneste. Istedenfor å bytte penger for å få et nytt produkt, så bruker du penger for å sette i stand et produkt som blir så godt som nytt, sier salgssjef Hans Petter Skjæran.
Han mener kundene bør endre tankegang om produkter de kjøper.
Skjæran ser også en større utvikling i store deler av det europeiske markedet. Flere land ligger langt foran norsk etterspørsel av bærekraftig produksjon av møbler og andre produkter.
Han mener dette er et rop om at søppel ikke lenger er søppel, men en ressurs i en sirkulær økonomi.
Hør hele episoden på Spotify eller på nettstedet Podspace.
Fikk du med deg disse artiklene fra Nofima?
-
Disse sensorer vet hvor søte tomatene er
-
Dette må du tenke på når du velger hermetikk til beredskapslageret
-
Kan lys og fôr styre laksens kjønnsmodning?
-
Slik kan man unngå matforgiftning fra rakfisk
-
Fiske av kongekrabbe: Nye teiner skal fange bare de store og kjøttfulle hannkrabbene
-
Dette fant de profesjonelle smaksdommerne da de testet spekeskinker