Nærbilde av gulhvite koraller.
Bleke koraller utenfor kysten av Nederland. Atlanterhavsbassenget er spesielt hardt rammet av massebleking.

Over 60 prosent av verdens korallrev ble bleket i fjor, melder forskere

Nær to tredeler av verdens korallrev ble bleket i 2023, som følge av forverrede vannforhold. Det opplyser den amerikanske hav- og atmosfæreadministrasjonen.

Administrasjonen varslet allerede i forrige måned at verdens korallrev er inne i en fjerde bølge med massebleking som følge av værfenomenet El Nino og klimaendringer. Dette har gitt rekordhøye havtemperaturer.

Nå varsler den amerikanske hav- og atmosfæreadministrasjonen (NOAA) at 60,5 prosent av korallrevene er blitt berørt og at tallet stiger.

– Jeg er svært urolig for tilstanden til verdens korallrev. Vi ser nå havtemperaturer som er ekstreme, sier NOAAs leder for korallovervåkingen, Derek Manzello.

Skiller ut de fargerike algene

Korallrevene gjennomgår en form for stressreaksjon når temperaturene blir for høye. De skiller ut de fargerike algene som lever i korallstrukturen. Uten disse algene blir de levende korallene hvitbleket og sårbare for sykdom og utsulting.

Forskere har dokumentert massebleking i minst 62 land og territorier. Sri Lanka og India er blant de siste som har meldt om endringer.

Under den forrige masseblekingen, fra 2014 til 2017, var tallet på endringer 56,1 prosent. Under tidligere perioder med bleking, i henholdsvis 1998 og 2010, var tallene nede i 20 prosent og 35 prosent.

Spesielt ille i Atlanterhavet

Manzello sier at perioden 2014–2017 er fortsatt vurdert som den verste i nyere tid på grunn av sitt omfang og sin varighet. Men han frykter av 2023–2024 kan bli verre.

Korallrevene i Atlanterhavet er spesielt hardt rammet av økende havtemperatur. Hele 99,7 prosent av korallene i atlanterhavsbassenget er blitt bleket på grunn av temperaturstress i 2023, sier NOAA.

Få med deg ny forskning:

Powered by Labrador CMS