Denne artikkelen er produsert og finansiert av Nord universitet - les mer.

Ekspertene gir konkrete tips til kjørende ferieturist om hvordan de kan bidra til en trygg opplevelse langs norske veier.

Ti trafikktips foran tidenes norgesferie

2020 er året hvor «alle» nordmenn skal på sommerferie i eget land. Her er trafikkekspertenes beste råd til deg som skal på veien.

Sommermånedene juni, juli og august har tradisjonelt mye trafikk på hovedvegnettet i Norge.Med myndighetenes råd om «norgesferie» og et nærmest eksplosjonsartet salg av bobiler og campingvogner, er det grunn til å tro at det kommer til å bli ekstra mye trafikk på norske veier denne sommeren. Til tross for at utenlandske turister i stor grad vil utebli.

Derfor stilles det ekstra krav til deg som kjørende ferieturist i år.

Førstelektor Rolf Robertsen og universitetslektorene Randi Brynhildsvoll og Thor Owe Holmquist arbeider ved Faggruppe trafikk ved Handelshøgskolen, Nord universitet. Her er disse ekspertenes tips og råd til deg som nå planlegger å sluke mil langs norske veier:

1. Ta det piano.

Oppmerksomhet er en utfordring, særlig om sommeren med mye trafikk. Vær tålmodig, hold plassen din i køen. Det er lite å spare på hyppige forbikjøringer; gevinsten per mil ved å øke snittfarten fra 70 km/t til 80 km/t er ca. 1 minutt, fra 80 – 90 ca 50 sek og fra 90 – 100 ca 40 sek. Beregn god tid til turen og husk at du er på ferie!

2. Ta korte stopp.

Uoppmerksomhet er en svært vanlig ulykkesårsak. Vi mennesker evner ikke å holde oppmerksomheten på topp over lengre tid, og særlig ikke når kjøringen og miljøet blir ensformig. Derfor anbefaler vi å ta noen korte stopp på ti minutter med jevne mellomrom underveis for å skjerpe sansene igjen.

3. Hold god avstand til den foran deg.

God avstand er en forutsetning for sikker kjøring med tungt lastet bil og vogn. Du blir mer avslappet som fører, får bedre overblikk, kjører jevnere, får færre stopp og reduserer forbruket av drivstoff.

4. Se ofte i speilene.

Ofte speilbruk er viktig for at du til enhver tid vet hvor bobilen eller campingvogna er plassert på veien. Men også for å følge med på hvor mye trafikk det er bak deg. Bruk busslommer, avkjørsler eller bensinstasjoner for å tømme køen bak deg og dermed unngå farlige forbikjøringer på landeveien.

5. Spis og drikk ofte.

Ta deg tid til å spise litt under lengre kjøreturer for å opprettholde et jevnt nivå i blodsukkeret. Fall i blodsukkeret gjør deg mindre oppmerksom og kan gjøre deg søvnig. Væskeinntak underveis er også lurt for å motvirke slike fall. Ei vannflaske er derfor lurt å ha med. Husk at den skal være plassert på en sikker plass i bilen.

6. Vær uthvilt.

Når du skal kjøre langt er nok søvn på forhånd viktig. At føreren sovner av et kort øyeblikk bak rattet er en vanlig ulykkesårsak. Vær spesielt oppmerksom på det dersom du ikke er vant til å kjøre langt og lenge i det daglige.

7. God stemning er gull.

Det er alltid lurt å finne på noe som aktiviserer passasjerer, men også fører så lenge det ikke tar oppmerksomheten bort fra kjøringen.

8. Kontroller dekkene.

Sjekk bilens dekkutrustning, slitasje og lufttrykk for å sikre godt veggrep og for å unngå vannplaning.

9. Ikke last for mye bak i campingvogna.

Da kan du risikere å få sleng eller skrens på grunn av lite vekt på bilens bakaksling. Ideell vekt på kula er ca. 75 kg. Sjekk også tillatt hengervekt i trekkbilens vognkort. PS Ikke last for mye i skiboksen. Sjekk maksvekten som er oppgitt.

10. Pakk smart og sikre lasten.

Plasser det tyngste nederst og det letteste øverst. Sikring av last slik som propan, sykler og fortelt er viktig, men også små, lette og løse gjenstander som for eksempel solkrem og brusflasker må sikres.

Powered by Labrador CMS