Jon Fosse er første nordmann siden 1928 som vinner Nobelprisen i litteratur.
Jon Fosse er første nordmann siden 1928 som vinner Nobelprisen i litteratur.

Jon Fosse vant Nobelprisen i litteratur: – Særdeles velfortjent, sier professor

Første gang  en  nordmann vinner den gjeve prisen siden Sigrid Undset i 1928.

5. oktober annonserte Svenska Akademien at årets Nobelpris for litteratur går til den norske forfatteren og dramatikeren Jon Fosse. 

Takker nynorsken

«Eg er overvelda, og svært glad og takksam», skriver Fosse i en pressemelding fra sitt forlag Samlaget, som gir ut litteratur på nynorsk. Det trekker også Fosse frem:

«Eg vel å sjå denne pristildelinga som ei tildeling til den litteraturen som fyrst og sist vil vera litteratur, utan å ta andre omsyn. Og ikkje minst vel eg å sjå pristildelinga som ein pris til nynorsken og til den nynorske målreisinga. Anten eg vil eller ei, må eg i sannings namn takka nynorsken for prisen.»

– Overrasket

Ifølge komiteen mottar han prisen for sine innovative skuespill og prosa, som gir stemme til det usigelige. 

– Dette var veldig gledelig og veldig velfortjent, sier Unni Langås til forskning.no. Hun er professor i nordisk litteraturvitenskap ved Universitetet i Agder og en av ekspertene på Jon Fosse i Norge. 

– Selv om ryktene har gått, og han har vært nevnt i mange år som en mulig vinner, ble jeg litt overrasket, innrømmer Langås.

Jon Fosses skuespill handler om noe universelt menneskelig, om mennesker stilt overfor liv og død, forteller professor i litteratur Unni Langås.
Jon Fosses skuespill handler om noe universelt menneskelig, om mennesker stilt overfor liv og død, forteller professor i litteratur Unni Langås.

– Prisen er særdeles velfortjent og går til et fremragende forfatterskap, istemmer professor Jørgen Magnus Sejersted i en pressemelding fra Universitetet i Bergen (UiB).

– Fosse har en helt særegen stemme som han har utviklet gjennom mange år, og innenfor flere ulike sjangre, sier Sejersted, som er professor i nordisk litteratur.

Tilhengerskare i hele verden

Fosse har en dedikert tilhengerskare både innenlands og utenlands.

– De vet hvilken kvalitet dette forfatterskapet har. Noe av grunnen til at han er så beundret, er at han er ekstremt original, sier Langås til forskning.no.

– Han vil ikke bare fortelle fortellinger, men har også et formspråk som er veldig effektivt og bygger opp under temaet på en konsistent måte. Han skriver veldig musikalsk. Hvis man leser tekstene hans høyt, vil man høre at det er en veldig markant rytme i teksten.

Fosses litteratur har både rytmiske gjentakelser og innholdsmessige gjentakelser, forklarer hun.

Universelt menneskelig

Innholdet handler om noe universelt menneskelig. Om mennesker i utsatte situasjoner, som blir konfrontert med sin fortid, som blir stilt overfor liv og død. Om angst, mennesker som bærer på traumer, minner som er vanskelige å fatte, tro og tvil.

Måten han gjør det på er unikt, mener Langås.

– Jon Fosse makter å iscenesette flere tidspunkter på samme tid. Både fortid og nåtid.

De som opplever tekstene hans, stilles overfor en tolkningsutfordring. De blir eksponert for flere ting samtidig.

Suggererende formspråk

Fosse er nok mest kjent internasjonalt som dramatiker, for sine mange skuespill som er satt opp verden over. Fosse er den mest kjente norske dramatikeren internasjonalt siden Henrik Ibsen, ifølge Langås.

– De som arbeider med litteratur er veldig godt kjent med at Jon Fosse er et veldig stort navn.  Stykkene hans blir gjerne satt opp på små scener i Europa, Amerika og Asia. Det er fordi de har en stram regi, uten mye rekvisitter, sang og dans, sier hun.

– Det er få skuespillere i stykkene, men det krever mye av regissør og skuespillere å spille stykkene. Mye henger på språket, hvordan replikkene blir sagt. Det er mye undertekster der. 

– Hva skal vi begynne med vi som ikke har lest ham ennå?

– Da kan du begynne med den tynne romanen Det er Ales, som handler om en eldre dames tanker tilbake på sitt liv. 

Fjerde nordmann som vinner prisen

Fosse har skrevet over 70 verk, som spenner seg fra romaner til skuespill, dikt, fortellinger, og essay. Fosses litteratur er oversatt til over 50 språk, og han anses som en av de fremste og mest prisbelønnede norske forfatterne.

Tidligere i år ble han nominert til Bookerprisen for sin romanserie «Septologien».

Fra før er det tre norske forfattere som har vunnet Nobelprisen i litteratur:

  • Bjørnstjerne Bjørnson i 1903
  • Knut Hamsun i 1920
  • Sigrid Undset i 1928

Nobelprisen er på ti millioner svenske kroner. 

Få med deg ny forskning

Powered by Labrador CMS