Denne artikkelen er produsert og finansiert av Nofima - les mer.
Dette gjør temperaturen med helse og utvikling hos laksen
Laks som var oppdrettet ved ulike temperaturer utviklet seg helt som forventet. Helt til de ble satt i sjø. Da var det en gruppe av laks som overrasket forskerne.
        Forskerne undersøkte hva temperatur gjør med helse og utvikling hos laks gjennom livet.
Grunnen er at temperatur regulerer mye av biologien hos fisk. Den påvirker atferd, fysiologi, helse og velferd og vekst.
Før laksen smoltifiseres, eller tilpasser seg til et liv i sjøvann, er nemlig temperatur et effektivt verktøy for å styre veksthastigheten.
Er høye temperaturer negativt?
De siste årene har bekymringene økt for at temperaturene som brukes kan være for høye.
Mulige negative konsekvenser kan være dårlig hjertehelse. Det har også blitt hevdet at raskt voksende lakseparr (ung laks) ikke vokser godt etter overføring til sjøvann.
Industrien ønsker svar på dette, og forskerne har nå undersøkt det.
            – Det manglet langsiktige eksperimenter som har vurdert effektene av temperatur fra smolt til slakt. Og det trengte vi for å se om høy temperatur tidlig i livet påvirker vekst og helse senere i laksens liv, sier forsker Anja Striberny.
Striberny og kollegaer rigget til forsøk på Nofimas forskningsstasjon på Sunndalsøra.
Der er det gode forhold for forsøk med liten og stor laks i anlegg med ulike vannkvaliteter.
Slik var forsøket
Laks ble fulgt fra ti gram til smoltstadiet på opptil 200 gram. Ulike grupper levde i vann som holdt 8, 12 og 14 grader.
For å gjøre forsøket så relevant som mulig for industrien, testet forskerne de ulike temperaturene både i anlegg med gjennomstrømming og anlegg med resirkulering av vannet.
            Når fisken var smoltifisert, ble de sendt til sjøvannsanlegget på Gildeskål.
Gjennom hele forsøket målte, veide og dokumenterte forskerne både ytre og indre helse- og velferdsstatus.
De fleste resultatene var som forventet, bortsett fra ett
De fleste av resultatene de fant, var som forventet:
- All fisk utviklet god toleranse for sjøvann.
 - Hos alle gruppene av laks påvirket endret daglengde smoltutviklingen. Det støtter funn fra tidligere studier om at daglengde kan ha større betydning enn temperatur for smoltifisering.
 - Overlevelsen i sjøvann var høy i alle grupper.
 - Det var ingen overraskelse at fisken som ble holdt ved høyere temperaturer i ferskvann, var betydelig større ved overføring til sjøvann. Gjennomsnittsvekten for fisken fra gruppen som ble oppdrettet ved 14 grader var 140 gram, mens fisken fra gruppen i vann på 8 grader bare veide 70 gram.
 
– Det som derimot overrasket oss, var at under vekstperioden i sjøvann fortsatte fisk som hadde vokst opp ved høyere temperaturer å vokse raskere enn fisken fra gruppene med lav temperatur, sier Striberny.
Noen negative helseeffekter
Hun vet ikke om det skyldes høyere veksthastighet under smoltproduksjon eller høyere kroppsvekt ved overgang til sjøvann.
Vekst og overlevelse er derimot ikke alt, og forskerne analyserer fortsatt vevsprøver for å se etter «usynlige» effekter.
Basert på ytre tegn for velferd var det bare små forskjeller mellom gruppene, men de negative tendensene forskerne fant hos fisken som hadde hatt høy temperatur, er viktig å nevne.
Det var nemlig tendens til mild grå stær ved slutten av sjøvannsfasen, og hjertene var litt mindre enn hos resten. Mindre hjerter gjaldt også for fisk oppdrettet i resirkulert vann.
Målet er robust fisk
Fagsjef Sven Martin Jørgensen påpeker at resultatene her må sees i sammenheng med andre resultater og anbefalinger fra forskningsområdet «Robust fisk».
Når flere anbefalinger er klare, blir det viktig å lage en oppsummering av disse, forteller han.
– Slik kan næringen få oppdatert kunnskap om hvilke tidlige betingelser for produksjon som gir en oppdrettslaks med best mulig helse og prestasjon, sier Jørgensen.
Skal bli best mulig mat
Hovedmålet med oppdrett av laks er matproduksjon, så forskerne undersøkte også om tidlige betingelser under oppdrett kunne påvirke sluttproduktet.
– Interessant nok fant vi at gruppene med 12 og 14 grader hadde en høyere andel fisk med overlegen kvalitet, og en tendens til sterkere filetfarge, sier Striberny.
Oppsummert viser resultatene for konvensjonell smoltproduksjon mellom 10 og 200 gram at temperaturer opp til 14 grader i seg selv er uproblematiske. Kanskje er slike temperaturer til og med gunstige for langvarig prestasjon.
Men det følger med en liten advarsel til de som tror det er grønt lys for høy temperatur for rask vekst hos laks:
– Husk at vi kun manipulerte temperatur i forsøket. Tetthet og vannkvalitet ble holdt godt innenfor anbefalte nivåer, og endring i de parameterne kan gi et annet utfall, sier Striberny.
Fikk du med deg disse artiklene fra Nofima?
- 
                    
                        
Høyteknologisk prosessert mat: Det neste store?
 - 
                    
                        
Gresskar er mer enn bare pynt på Halloween
 - 
                    
                        
Studie: Omega-3 og sink er en superduo for laksen
 - 
                    
                        
Frosne bær: Slik unngår du at antioksidantene forsvinner
 - 
                    
                        
Fisk blir misfarget hvis den fryses for fersk
 - 
                    
                        
Ny metode kan gi enormt protein-innhold i bønner og erter