Margot Robbie i «Barbie» er ikke alene nok til å berge filmbransjen fra nedslående tall.

Ingen «Barbie»-effekt i Hollywod? – Katastrofalt tilbakeslag

En ny undersøkelse viser at antall kvinnelige hovedroller i Hollywood-filmer er på sitt laveste på ti år.

Filmen Barbie fikk både mye oppmerksomhet for sitt feministiske budskap og stor suksess med 15 milliarder innspilte kroner. Men en film løfter ikke en hel bransje. Faktisk  hadde bare 30 av de 100 største filmene i 2023 en kvinnelig hovedrolle eller delt hovedrolle.

Overraskende vending for kvinner i film

Dette er det dårligste resultatet siden 2014, viser nye tall. Tallene er hentet fra Annenberg Inclusion Initiative, en tenketank ved University of Southern California som studerer mangfold og inkludering i underholdningsbransjen, ifølge The Guardian.

– Dette er et katastrofalt tilbakeslag for kvinner i film. De siste 14 årene har vi kartlagt fremgang i industrien. Å se denne vendingen er både overraskende og i direkte kontrast til alt snakket om at i fjor var «kvinnens år», sier tenketankleder Stacy L. Smith, førsteamanuensis i kommunikasjon.

I 2022 var andelen kvinnelige hovedroller rekordhøyt

Det nedslående 2023-resultatet følger etter et rekordhøyt 2022-nivå, der 44 prosent av filmene hadde kvinner i hovedroller. Forskerne bak studien kaller det en «bransjesvikt», og at Barbie-resultatene ikke er grunn nok til optimisme. Nylig la Annenberg-initiativet fram en annen rapport som viste at også antall kvinnelige regissører er nedadgående, der de sto for 16 prosent av de 100 største filmene – mot 18 prosent året før.

– Årets resultater viser en bransje som er blitt apatisk når det gjelder innsatsen rundt mangfold og inkludering.

Flere kvinnelige hovedroller på trappene

Men kanskje er det en lysning: Årets største kassasuksess i USA er «Mean Girls», med et kvinnesterkt ensemble, mens det i 2025 kommer et knippe storfilmer med kvinner i hovedrollen:

«Godzilla x Kong: The New Empire» med Rebecca Hall, «Furiosa: A Mad Max Saga» med Anya Taylor-Joy, «A Quiet Place: Day One» med Lupita Nyong’o og «Wicked» med Ariana Grande og Cynthia Erivo.

Powered by Labrador CMS