I Norge skal alle døde gauper, jerver, ulver og bjørner som er felt under jakt, påkjørt eller som har dødd av naturlige årsaker, sendes til undersøkelse på Rovdatas laboratorium i Trondheim.
Unntaket er ved politisaker eller mistanke om ulovligheter. Da skal dyrene sendes til Veterinærinstituttet.
200 døde store rovdyr
Rovdata har mottatt og undersøkt 200 døde store rovdyr i perioden fra 6. juni 2023 til 6. juni 2024. 112 var hanner, og 85 var hunner. Tre kadaver – to jerver og ei gaupe – lot seg ikke kjønnsbestemme.
Alle dyrene er mottatt og registrert i NINAs fallviltbase. Rovdata kontrollerer oppgitt dødsårsak og ser blant annet på vekt, lengde, kondisjon, reproduksjon og alder. I tillegg tas det prøver av muskel, lever, nyre og mage.
– Det var 12 bjørner, 66 gauper, 95 jerver og 27 ulver blant de døde dyrene. Vi observerte lite sykdom, og det var gjennomgående god kondisjon for alle arter, sier overingeniør Frode Holmstrøm.
Flest unge dyr
Alderen på dyrene blir fastslått gjennom å snitte opp og telle antall årringer i hjørnetenner. I tillegg brukes informasjon fra DNA-analyser. Det kan være litt usikkerhet rundt nøyaktig alder, spesielt for jerv og eldre individer av alle arter.
– 113 av dyrene, klart flest av dem, var mellom ett og fire år gamle. 54 av dyrene var i sitt første leveår. 22 dyr var mellom fem og ni år gamle, mens sju dyr var mer enn ti år gamle. Fire dyr lot seg ikke aldersbestemme fordi hode eller tenner ikke var sendt inn til Rovdata, forteller Holmstrøm.
Jervetispa i Rago
Den eldste jerven som ble undersøkt, var ei tispe som holdt til i og rundt Rago nasjonalpark i Nordland. Ragostispa, også kalt Ind2146, ble funnet død ved Kobbelv i Sørfold i mai 2022. Alderen er anslått til 16 år, og tispa ble første gang fanget opp på DNA i 2008.
– Vi har fulgt denne tispa gjennom 14 sesonger, og den er et godt eksempel på livshistorien til en jerv. Vinteren 2022 fant vi ingen DNA-prøver etter henne, før en turgåer tilfeldigvis snublet over en død jerv i Kobbelv, Sørfold, den 28. mai. Tispa var nokså intakt og hadde nedslitte tenner, forteller Vegar Pedersen hos Statens naturoppsyn (SNO) i Nordland.
– Vi har registrert ynglinger i Rago i 2010, 2012, 2014, 2015 og 2016, hvor det mest sannsynlig er hun som har vært yngletispa, fortsetter han.
Den eldste gaupa som er undersøkt av Rovdata siste år, er ei hunngaupe på 16 år som ble felt på jakt i Trøndelag i år. Og den eldste bjørnen ble 8 år. Det var en hannbjørn felt på jakt i Finnmark i år. Eldste ulv var en hannulv på 5 år felt på jakt i Akershus i januar.
Flest felt på jakt
Av de 200 undersøkte døde dyrene var 171 felt under kvote- og lisensjakt eller skadefelling, 9 døde i trafikkulykker, mens 20 dyr hadde en annen dødsårsak. Det kan være nødverge, avliving av hensyn til dyrevelferd, ulovlig felling, drept av annet dyr, eller en ukjent årsak.
Du finner informasjon om døde rovdyr i Rovbase, og du kan lese mer om mottak og prøvetaking av døde rovdyr på rovdata.no.
Her er notatet som oppsummerer resultatene fra siste års undersøkelser. Rovdata sender 1. juli hvert år ut et rapporteringsbrev til jegerne med informasjon om dyrene de har felt.