
Hva nå, Nord-Irland?
PODCAST: Det er fortsatt politisk stillstand i Nord-Irland etter valget 5.mai. Denne uka har nordirske politikere fått en ny utsettelse i forsøket på å danne regjering.
DUP, det største unionistpartiet, nekter å gå inn i regjering før den såkalte Nord-Irland-protokollen i brexitavtalen skrotes.
Protokollen ble inngått for å holde grensen på den irske øya, altså mellom Nord-Irland og EU-landet Irland, åpen. Den har ført til at det i praksis er blitt en grense i Irskesjøen mellom Nord-Irland og resten av Storbritannia.
Dette har vakt voldsomme protester blant de nordirske unionistene. De mener protokollen undergraver Nord-Irlands plass i den britiske unionen, og knytter Nord-Irland nærmere EU.
Pro-irske Sinn Féin ble største parti ved valget i mai. Det er første gang et nasjonalistisk parti har blitt størst i Nord-Irland. Men de kan ikke danne regjering alene.
Slik systemet er i Nord-Irland må det største partiet på unionistisk og nasjonalistisk side danne regjering sammen. Det betyr med andre ord at Sinn Féin ikke kan danne regjering uten at DUP også sier ja til å sitte ved regjeringsbordet.
Etter valget i mai fikk partene frist på seg til 28.oktober til bli enige om en ny regjering. Det er denne fristen som nå er forlenget. Samtidig forhandles det videre om Nord-Irland-protokollen.
EUs sjefforhandler mener det kan være mulig å komme fram til et kompromiss ganske snart om hvordan Irskegrensen skal håndteres.
I denne episoden av Pod Britannia gir vi bakgrunn og spør: Er man nærmere en løsning nå, og hva venter nord-irene på sikt?
I studio: Erik Mustad, førstelektor ved Universitetet i Agder og Øivind Bratberg, førstelektor ved Universitetet i Oslo.
Du kan høre Pod Britannia i Apple Podcast, Spotify eller på nettsiden britiskpolitikk.no, som står bak podkasten.