Denne artikkelen er produsert og finansiert av NTNU - les mer.
Denne treningen kan redusere risikoen for demens. – Det er aldri for sent å begynne
God kondisjon kan redusere risikoen for demens og fremme sunn hjernealdring. Dette må inn i helseanbefalingene, mener forskere.

Nyheten om at selv små mengder fysisk aktivitet kan gi store helsegevinster fikk stor oppmerksomhet da NTNU-forskerne Ulrik Wisløff og Atefe R. Tari ga ut boka Mikrotrening – 7 uker som booster kondis og styrke i januar i år.
Nå har de samme forskerne sett på sammenhengen mellom fysisk aktivitet, eller det å være i god fysisk form, og hjernehelse. Det har de gjort sammen med sammen med forskere fra Queensland Brain Institute.
Lovende tiltak
Studien viser at også hjernen har godt av fysisk aktivitet.
Utholdenhetstrening og god kondisjon kan redusere risikoen for demens og fremme sunn hjernealdring
– Og det er aldri for sent å begynne, sier forsker Atefe R. Tari.
Selv små mengder fysisk aktivitet kan være nok til å beskytte den aldrende hjernen, slår forskerne fast.
– Vi oppsummerer forskning som peker tydelig på at trening ikke bare er viktig for hjertet, men også for hjernen. Fysisk aktivitet fremstår som et av de mest lovende tiltakene vi har for å forebygge kognitiv svikt og demens, sier Tari.
Bremser aldringsprosesser
Oppsummeringen samler bevis fra både dyre- og menneskestudier. Disse viser hvordan fysisk aktivitet påvirker betennelse, blodgjennomstrømming, immunfunksjon, hjerneplastisitet og frigjøring av beskyttende molekyler i blodet.
Alt dette handler om prosesser i kroppen som svekkes med alderen og bidrar til utvikling av nevrodegenerative sykdommer. Dette er lidelser som gradvis svekker hjerneceller og funksjoner over tid.
– Dette er mekanismer som spiller en viktig rolle i utviklingen av demens og kognitiv svikt, sier Tari.
Tari og Wisløff er forskere ved Cardiac Exercise Research Group (CERG) på NTNU. De har tidligere etterlyst at mikrotrening – det å gå fra ingen aktivitet til å legge inn små doser med pulstrening i hverdagen – må inn i helsemyndighetenes anbefalinger.
I dag er anbefalingen minst 150 minutter med moderat eller 75 minutter med høy intensitet i uka.
– 50 til 70 prosent av befolkningen når ikke dagens aktivitetsanbefalinger, sier Wisløff.
Små doser – høy intensitet
Forskerne peker på at også langt mindre enn dette kan gi stor gevinst – så lenge intensiteten i treningen er høy.
Tari og Wisløff mener denne nye studien gjør det enda viktigere å få frem budskapet.
– Vi mener det er på tide at helsemyndighetene gir tydeligere råd om hvor viktig trening er for hjernen. Vår gjennomgang viser at selv små doser høyintensiv aktivitet – tilsvarende rask gange der du ikke klarer å synge – kan redusere risikoen for å få demens med opptil 40 prosent, sier Wisløff.

Aldri for sent å starte
NTNU-forskerne får også støtte internasjonalt. I en kommentar i tidsskriftet Nature Medicine i februar argumenter amerikanske forskere for at offentlige retningslinjer må oppdateres. Selv små doser fysisk aktivitet gir helsefordeler.
– Dagens anbefalinger legger vekt på total mengde aktivitet, men vi viser at også små mengder med høy intensitet har effekt på hjernen. Dette bør kommuniseres tydeligere. Det kan være det som motiverer folk til å komme i gang. Litt er bedre enn ingenting, og det er aldri for sent å starte, sier Tari.
I takt med økende levealder blir kognitiv svikt og demens en større utfordring for folkehelsen. Siden det fortsatt ikke finnes noen kur, er forebygging avgjørende.
– Trening er billig, tilgjengelig og uten bivirkninger. Den bør betraktes som et førstelinjetiltak for å bevare hjernens helse, sier Tari.
Referanse:
Atefe R. Tari, Ulrik Wisløff mfl: Neuroprotective mechanisms of exercise and the importance of fitness for healthy brain ageing. The Lancet, 2025. Doi: 10.1016/S0140-6736(25)00184-9