Nesten 7.000 russiske forskere og akademikere hadde torsdag undertegnet et åpent brev til president Vladimir Putin i protest mot krigføringen i Ukraina.

Tusenvis av russiske forskere fordømmer invasjonen av Ukraina

Nesten 7.000 russiske forskere og akademikere hadde torsdag undertegnet et åpent brev til president Vladimir Putin i protest mot krigføringen i Ukraina.

Den brede internasjonale fordømmelsen av invasjonen som ble innledet forrige uke, har allerede rammet en lang rekke vitenskapelige prosjekter, blant annet jobb med den internasjonale romstasjonen ISS og planer om å i samarbeid med europeiske romfartsmyndigheter sende en rover til mars.

– Vi, russiske forskere og forskningsjournalister, protesterer sterkt på den militære invasjonen av Ukraina som er innledet av russiske styrker, heter det i brevet.

Mer enn 6.900 har skrevet under, og alle risikerer bøter eller tid i fengsel, da russiske myndigheter de siste årene har innført lover som gjør det enklere å slå ned på opposisjonelle stemmer i landet.

Nasjonalforsamlingen begynte denne uken å behandle et lovforslag som straffe folk hardere for å kritisere krigen i Ukraina.

Brevet omtaler Russland som den «angripende parten, og dermed en kjeltringstat». Å bli en stor vitenskapsnasjon er umulig i den nåværende situasjonen «der våre nærmeste kolleger – matematikere i Ukraina … står i fare på grunn av det russiske forsvaret», heter det videre.

– Vi er overbevist om at ingen geopolitiske interesser kan rettferdiggjøre denne døden og blodsutgytelsen. Krig vil bare føre til et fullstendig tap av landet vårt, heter det i brevet.

Vi vil gjerne høre fra deg!

TA KONTAKT HER
Har du en tilbakemelding, spørsmål, ros eller kritikk? Eller tips om noe vi bør skrive om?

Powered by Labrador CMS