En notis fra Nord universitet - les mer.

Professor Hans Petter Saxi deltok i demonstrasjonene mot utbygging av Alta-Kautokeinovassdraget, og omtaler nå en ny bok om dette miljø-dramaet.
Professor Hans Petter Saxi deltok i demonstrasjonene mot utbygging av Alta-Kautokeinovassdraget, og omtaler nå en ny bok om dette miljø-dramaet.

– Dagens miljøbevegelse kan lære mye av Alta-kampen

«Altakampen – Miljøkampens største folkereisning» er tittelen på en bok som nylig ble publisert. Boka er skrevet av Alfred Nilsen som var leder for Folkeaksjonen mot utbygging av Alta-Kautokeinovassdraget. Professor Hans Petter Saxi ved Nord universitet var, som ung student, en av de 800 demonstrantene som for 50 år siden samlet seg i Stilla med en lenkegjeng i front for å stoppe anleggsmaskinene som var på vei. I sin omtale av boka «Altakampen» gir Saxi klart uttrykk for at historien om Folkeaksjonen i Alta viser hvordan sivil ulydighet kan føre fram.

– Bakteppet var at sentralmakta overkjørte det lokale sjølstyret. Ved avstemminger i kommunestyrene i Kautokeino og Alta var det to-tredeler som stemte imot neddemming og regulering av Alta-Kautokeinovassdraget i 1976. Men selv om Folkeaksjonen tapte saken, vant de likevel opinionen og den langsiktige kampen for vern mot kraftsosialismen gjennom sivil ulydighet. Stikkordene er langsiktig legitimitet, sier Saxi som altså selv fulgte miljøkampen på nært hold.

Les mer om saken på nettsidene til Nord universitet

Powered by Labrador CMS