Denne forskeren løper som om hun løper på en vegg inne i en månebase. Men det er egentlig en såkalt Wall of Death for motorsykler.

Forskere foreslår at astronauter skal løpe på veggen for å holde seg i form på månen

Tyngdekraften på månen skaper trøbbel for menneskekroppen. Da må astronautene trene mye.

I løpet av flere tiår med reiser til verdensrommet har romfartsorganisasjonene mye kunnskap om hvor heftig verdensrommet påvirker menneskekroppen. 

Dette vil bli mer og mer aktuelt framover, siden det planlegges storstilte programmer som skal etablere månebaser og kanskje baser på Mars en gang i framtiden. 

Vi mennesker er tilpasset et liv på jorden og særlig jordens tyngdekraft. Musklene, leddene og skjelettene våre er et resultat av evolusjon i denne tyngdekraften, så det er ikke så rart at det å endre på tyngdekraften lager problemer. 

Å leve i vektløshet eller lav tyngdekraft gir både svakere muskler og knokler.

Forsøk med trening på romstasjonen har vist at dette skjer på tross av mye og regelmessig trening. Ifølge NASA trener astronautene minst to timer om dagen, seks dager i uka, men astronautene blir likevel svakere.

Dette ble særlig tydelig i forsøket på det eneggede astronaut-tvillingparet Scott og Mark Kelly. 

Men nå kommer forskere med et nytt treningsforslag for folk som skal være seg på månen i lengre tid. Etablering av en månebase er det uttalte målet til det pågående Artemis-programmet til NASA. 

Forslaget går ut på å løpe på veggen. 

Slik så Wernher von Braun for seg en romstasjon med kunstig tyngdekraft på 1950-tallet. En spinnende romstasjon vil trykke folk og ting mot ytterveggen i ringen, slik at det føles som tyngdekraft.

Sentrifuge

Et klassisk science-fiction-konsept er en sentrifuge for å simulere tyngdekraft. 

En snurrende sylinder presser ting og mennesker mot ytterveggen på innsiden av sylinderen og skaper illusjonen av tyngdekraft. Da kan folk gå på veggen. 

Dette fungerer i prinsippet, men det har aldri blitt laget i virkeligheten. Vi får samme effekt ved å bevege oss fort rundt på innsiden av en sylinder som står stille. 

Dette er kjent fra stunt-show hvor folk på motorsykkel kjører rundt og rundt inne i en sylinder. Et eksempel på dette som kalles Wall of Death, kan du se i videoen under: 

Forslaget om å løpe på veggen som astronaut-trening er beskrevet i en forskningsartikkel i tidsskriftet Royal Society Open Science.

Her argumenterer forskerne for at løping på månen er et godt treningsalternativ fordi det trener store deler av kroppen på en gang. Men løping i månetyngdekraft er ikke godt nok for å holde kroppen ved like. 

Men hvis du løper på innsiden av en horisontal sylinder, vil kroppen oppleve mye mer «selvpåført kunstig tyngdekraft», som forskerne kaller det. 

Dette er nesten umulig å gjøre i vanlig tyngdekraft på jorden. Da må du løpe i minst 30 kilometer i timen for å kunne holde deg på beina uten å falle ned. 

Det er ekstremt raskt, og verdensrekorden for mennesker har Usain Bolt. Han løp 100 meter med en snittfart på 37,58 kilometer i timen i 2009, som er rekorden, ifølge nettleksikonet Britannica.

Det er noe annet på månen. Der holder det å løpe i 12 kilometer i timen for å holde deg oppe inne i sylinderen. 

Forskerne mener at en hvilken som helst stillestående, statisk sylinder kan brukes – for eksempel innsiden av en rund bygning som ellers fungerer som bolig på månen. 

Et konsept som viser en månebase i Artemis-programmet.

Forskerne har gjort et lite og begrenset forsøk hvor de testet denne metoden. Her har de løpt på innsiden av en sylinder, hengende i stropper for å simulere månetyngdekraften. 

Basert på forsøkene argumenterer de for at denne aktiviteten kanskje er nok til å holde både muskler og skjelett ved like, kanskje trengs bare noen få runder om dagen.

Forskerne er tydelige på at dette er et enkelt forsøk med begrensede resultater, men at de tror metoden kan fungere på en framtidig månebase.

Avisa The Guardian har snakket med Nick Caplan om denne studien. Han er professor i romfartsmedisin ved Northumbria University i Newcastle. Han mener at metoden er nytenkende, men at det er vanskelig å se for seg at de første månebasene kommer til å være store nok til at det er plass til slike løpebaner. 

Han trekker fram at det finnes treningsvarianter som kanskje vil fungere i månetyngdekraft, uten behov for en lunar wall of death, som han kaller det. 

Referanse:

Minetti mfl: Horizontal running inside circular walls of Moon settlements: a comprehensive countermeasure for low-gravity deconditioning? Royal Society Open Science, 2024. DOI:  https://doi.org/10.1098/rsos.231906

LES OGSÅ

Få med deg ny forskning

Powered by Labrador CMS